dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Afb. Richard Hamilton, Release (1972). Courtesy, the Estate of Richard Hamilton

Heavy Metal Parking Lot

11 september 2020
Van vrijdag 11 september 2020 tot en met dinsdag 22 september 2020
Van 18:00 uur tot en met 12:00 uur

Het nieuwe seizoen in Garage Rotterdam:  Heavy Metal Parking Lot
12 september t/m 8 november  Geopend van woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur

Het nieuwe culturele seizoen starten we in Garage Rotterdam met de opening van de groepstentoonstelling Heavy Metal Parking Lot. Na de zomerstop presenteert curator Pádraic E. Moore vanaf 12 september 2020 een tentoonstelling over de esthetische en conceptuele betekenis van de auto in de hedendaagse kunst. 

Sinds de twintigste eeuw is de auto onlosmakelijk verbonden met popcultuur en werd daarmee het ultieme symbool voor seksualiteit en mannelijkheid. De recente opkomst van zelfrijdende technologie in combinatie met de milieucrisis verandert de manier waarop we de auto gebruiken en erover denken. We zien een nieuwe dynamiek ontstaan in de relatie tussen mensen en machines. Blijft de auto ook nu nog een krachtig symbool van macht, verlangen en escapisme? 

Garage: Afb Wrk Eric Thys


Refererend aan de oorspronkelijke functie van het gebouw, een Volkswagen Garage, transformeert Heavy Metal Parking Lot de ruimte tot iets tussen een parkeergarage en een autokerkhof in. De negen internationale kunstenaars kennen menselijke eigenschappen toe aan de auto om emoties als mislukking, verlangen en kwetsbaarheid te onderzoeken.

Met bijzondere aandacht voor sculpturen en schilderijen verwijst de tentoonstelling niet alleen naar de historische rol van de auto als fallisch symbool maar ook naar de rijke en levendige erfenis van Pop Art. Heavy Metal Parking Lot toont, onder andere, werk van Pop Art icoon Richard Hamilton. In het werk Hers a lush situation (1957 - 1958), onderzocht hij de 'retoriek van het overtuigen' in auto-ontwerp, reclame en marketing en dan met name het erotische spel van idee en beeld tussen meisjes en machines.

Verder zal te zien zijn; werk van Vanessa Disler, Melissa Gordon, Xavier Mary, Olaf Mooij, Alan Phelan, Monika Stricker, Erik Thys en Sam Venables

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Garage Rotterdam

Goudsewagenstraat 27

010 - 737 08 75

info@garagerotterdam.nl www.garagerotterdam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!