woensdag 1 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

VOORTIJDIG GESLOTEN: Film en tentoonstelling New Neapolis - Gyz la Rivière in TENT

24 januari 2020
Van vrijdag 24 januari 2020 t/m zondag 29 maart 2020
Van 11:00 uur t/m 18:00 uur

Op vrijdag 24 januari gaat de gloednieuwe film New Neapolis (Grieks voor ‘nieuwe stad’) van kunstenaar en stadsfilosoof Gyz La Rivière in première bij de Rotterdam-dag van het IFFR en in TENT. De film is de langverwachte opvolger van La Rivières spraakmakende audiovisuele beeldenstorm Rotterdam 2040 (2013), waarin hij zijn gedroomde toekomst voor Rotterdam ontvouwde.

New Neapolis is een liefdesverklaring aan een fictieve Europese stad, die kan ontstaan als vier havensteden – Rotterdam, Liverpool, Napels en Marseille – een alliantie smeden. Met docufictie laat La Rivière op onvolprezen wijze zien hoe deze steden altijd al verwant aan elkaar waren – met sailortowns, kades en stegen; migranten, arbeiders en boefjes; armoede, frictie en een levendige informele economie; en verwoede pogingen dit alles op te schonen met stadsvernieuwing, gentrificatie en heel veel zeep. Wat kunnen we leren van dit stedenverband? Welke vormen van broederschap en solidariteit voor een toekomstig Europa kunnen hier ontstaan? Welkom in New Neapolis, divercity.

Found footage - film als toekomstmodel
In een film van 105 minuten – opgebouwd uit een ontzagwekkende wervelstorm aan found footage en zelf op locatie gefilmd materiaal, voorzien van typisch Gyziaans commentaar – laat La Rivière zien hoe we uit de struggles en verwantschappen tussen de vier havensteden een inspirerend toekomstmodel kunnen destilleren. New Neapolis gaat daarmee niet alleen over de gemeenschappelijke cultuur van havensteden, maar ook over Europa. Het is een scherp en spitsvondig pleidooi voor minder nationalisme en meer collectivisme: het samen tackelen van grootstedelijk gesodemieter, met de kade als metafoor voor verbinding.

Tentoonstelling vol readymade objecten
In TENT ensceneert La Rivière rondom zijn film een tentoonstelling met elementen uit zijn docufictie. De kunstenaar trekt muren op van Sunlight-zeepjes en koffie, verwijzend naar de stroom aan handelswaar die in havensteden wordt verwerkt, maar ook naar de geur van hygiëne, stadsvernieuwing en gentrificatie. In en rond deze muren kan de bezoeker een associatieve verzameling historische voorwerpen, maquettes en miniaturen ontdekken die La Rivière’s bespiegelingen over een broederschap van havensteden hebben gevoed. Met bijzondere collectie van Museum Rotterdam en Het Nieuwe Instituut.

Gyz La Rivière, New Neapolis  filmstill, 2020 (Marseille), camera: David Spaans


Partnerschap met IFFR, Museum Rotterdam en WORM
New Neapolis is een samenwerking met Museum Rotterdam, WORM en het International Film Festival Rotterdam. De film gaat op de Rotterdam-dag van het IFFR in première. WORM organiseert parallel aan de tentoonstelling een reeks muziekevents met artiesten uit Rotterdam, Liverpool, Napels en Marseille. Museum Rotterdam was partner in de ontwikkeling en productie van het project, stelt genereus collectie ter beschikking voor de tentoonstelling en koppelt het Europese onderzoeksproject ‘Pleasurescapes’ aan ‘New Neapolis’ voor een debat over de cultuur van havensteden als transnationale microcosmossen.

Over de kunstenaar
Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) studeerde aan de Willem de Kooning Academie en ontwikkelde zich als kunstenaar, filmmaker, schrijver en performer. Hij gaat als een eigenzinnig beeldarchivaris te werk. Met beelden die hij zelf maakt of met diepgaand archiefonderzoek boven water haalt, objecten die hij op straat vindt of uit collecties leent, infographics, logo’s, iconen en verhalen smeedt hij een wervelend Gyziaans universum, dat tegelijkertijd onze blik op de wereld om ons heen op een onverwachte manier op scherp stelt.

De film New Neapolis wordt mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, CBK Rotterdam, Museum Rotterdam, J.E. Jurriaanse Stichting, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Gemeente Rotterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stadsarchief Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum.
 

Deel dit bericht met je vrienden!