zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

'City Lights' courtesy Filmdepot

Film: Chaplin - 'City Lights' en vele andere Chaplinfilms heruitgebracht

14 oktober 2021
Van donderdag 14 oktober 2021 tot en met dinsdag 14 december 2021
Van 12:00 uur tot en met 17:00 uur

'City Lights' is niet de enige Chaplin die in reprise gaat: Ook 'A king in New York' 'A woman of Paris' 'The Kid' 'The great Dictator' 'The Circus' 'Monsieur Verdoux' 'Lime Light' en 'The Gold Rush' komen er aan. Buitenkansen om Chaplin op het grote doek te zien.

Films dus ook van de latere Chaplin toen de wind van de filmmode een andere kant uit waaide, maar Chaplin nog de hoogste eisen aan zijn cinema stelde. 

In 'City Lights' uit 1931 ontmoet zwerver Chaplin, een arme, blinde bloemenverkoopster en wordt onmiddellijk verliefd op haar. Zij ziet hem aan voor een miljonair. Omdat hij haar niet wil teleurstellen, houdt hij de schijn op en probeert geld in te zamelen voor haar operatie. City Lights eindigt met één van de meest bekende slotscènes uit de filmgeschiedenis waarin het bloemenmeisje zich realiseert wie haar weldoener was. De film weet de kijker zo te beroeren en aan het lachen te maken dat de film in 1998 werd opgenomen in de Top-100 American Films van het American Film Institute.       

In de naoorlogse film 'A king in New York' (1957) gaat een recentelijk afgezette Europese monarch zoekt heil in New York City. Daar wordt hij per ongeluk een televisiepersoonlijkheid en – onterecht – beschuldigd van communistische ideeën. Een scherpe satire op alles van communisme tot aan consumentisme. Met A King in New York was Charles Chaplin de eerste filmmaker die de paranoia en politieke intolerantie ten aanzien van het communisme behandelde. Wederom ook een persoonlijk thema omdat ook hij niet ontkwam aan de anti-communistische 'heksenjacht' van McCarthy waardoor hij in 1952 de Verenigde Staten verliet om zich voorgoed te vestigen in Europa.

Charles Chaplin, Dawn Addams, Maxine Audley, Michael Chaplin, Jerry Desmonde, Oliver Johnston. Regisseur  Charles Chaplin

 

Info

Organisator:

Bioscopen

Deel dit bericht met je vrienden!