dinsdag 14 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Redouan Ait Chitt, foto maastd.nl

Double Bill in Maaspodium Rotterdam: Redouan Ait Chitt met Solo 'Redo' en Shailesh Bahoran met solo 'Heritage'

18 januari 2020
Van 20:15 uur tot en met 22:00 uur

Zaterdag 18 januari om 20:15 is Redouan Ait Chitt, winnaar van de prestigieuze dansprijs Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ met zijn danssolo REDO te zien in Maaspodium Rotterdam. De dansprijs Zwaan van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de ‘Oscar van de Nederlandse dans’. REDO is samen met de solo Heritage van Shailesh Bahoran - Illusionary Rockaz Company (IRC) in een double bill te zien. Choreograaf Shailesh Bahoran won voor zijn vooronderzoek naar REDO in 2017 De Prijs van de Nederlandse Dansdagen, een landelijke stimuleringsprijs voor een talentvolle maker.

Na dertig minuten laat hij het publiek sprakeloos achter. Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft Redouan Ait Chitt een nieuwe dimensie en dynamiek door slim gebruik te maken van zijn motoriek. Balans en evenwicht krijgen een andere betekenis. Zijn souplesse, behendigheid en krachtige bewegingen dwingen respect af. Er spreken doorzettingsvermogen en lef uit de prestatie van de danser, maar ook een geniale creativiteit en enorme wilskracht. Bovendien voegt Redouan Ait Chitt met zijn uitvoering een originele esthetiek toe aan de dans. Als het je lukt om het publiek mee te voeren in een even krachtige als emotionele danssolo is de term ‘uitzonderlijke bewegingskunstenaar' een understatement. De jury vindt Redouan Ait Chitt een ‘ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser’. Uit het juryrapport Zwaan

REDO gaat over danser Redouan die bijzondere, lichamelijke afwijkingen maar ook een onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline heeft. In Heritage onderzoekt Bahoran door middel van breakdance en popping zijn eigen Hindoestaanse wortels. Beide dansers benaderen hun streetdancestijlen binnen een breder universele danstaal waardoor er ruimte wordt gecreëerd om een persoonlijk, ontroerend verhaal te vertellen.

REDO

Bij zijn geboorte staat Redouan Ait Chitt met 6-0 achter. Zonder enige medische verklaring vertoont zijn lichaam bijzondere afwijkingen. Zijn rechterarm is korter en mist het ellebooggewricht. Hij heeft drie vingers aan zijn linkerhand en slechts twee aan zijn rechterhand. Hij mist zijn rechterheup, heeft een korter rechterbeen en loopt met behulp van een prothese. Maar Redouan gelooft niet in grenzen. Redouan gelooft niet in excuses. Redouan gelooft in zichzelf en daarom werd hij een internationaal geroemde breakdancer en motivational speaker: Redo.

Een solodansvoorstelling over onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline. Over hoe niemand kan bepalen wat jouw limieten zijn en grenzen verdwijnen als je blik vastberaden is. Over een lange en onbekende weg langs eindeloze vergezichten en onverwachte dalen. Een weg waarop de grootste tegenstander ligt verscholen in jezelf.

Shailesh won in 2017 De Prijs van de Nederlandse Dansdagen voor meest getalenteerde choreograaf van 2017 voor zijn vooronderzoek naar REDO.

In de krachtige, intense solo REDO laat hij (Redouan Ait Chitt) iedere vezel in zijn lijf op stoom komen en spant hij al zijn ledematen organisch en explosief aan voor een overvloed aan originele bewegingen. de Volkskrant ★★★★ 

concept & regie Shailesh Bahoran choreografie Redouan Ait Chitt & Shailesh Bahoran compositie Rik Ronner dans Redouan Ait Chitt lichtontwerp Mike den Ottenlander met dank aan Leo Spreksel

HERITAGE

In zijn solo Heritage gaat Shailesh Bahoran op zoek naar zijn oorsprong. Liggen de antwoorden op zijn vragen verscholen in India, in Suriname of in de verhalen van zijn voorouders? Op bijzondere wijze onderzoekt de vernieuwende dansmaker door middel van breakdance en popping zijn Hindoestaanse wortels.

concept, regie, choreografie & dans Shailesh Bahoran lichtontwerp Peter Lemmers mede mogelijk gemaakt door Korzo, Spin off & ISH en met de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten

Bahorans eigen solo, waarin hij zijn Hindoestaanse wortels vertaalt naar een knappe mix vol elementen uit de klassieke Indiase dans én uit de streetdancestijlen popping en locking. de Volkskrant ★★★★

 

DOUBLE BILL | REDO & HERITAGE | ZA 18 JANUARI | 20:15 | MAASPODIUM | MAASTD.NL

 

Illusionary Rockaz Company (IRC)

Illusionary Rockaz Company is het nieuwe gezelschap rondom de talentvolle choreograaf/danser Shailesh Bahoran. In korte tijd wist Bahoran naam te maken met spraakmakende producties als Lalla RookhIgnite en AghoriREDO is de eerste zelfstandige voorstelling van IRC.
Illusionary Rockaz Company komt voort uit de allround breakdancecrew IRC die in 1998 in Utrecht werd opgericht. Veelzijdigheid is het kenmerk van dit collectief dat de komende jaren met Bahoran als boegbeeld een belangrijke speler in de Nederlandse danswereld wil worden. 

Deel dit bericht met je vrienden!