zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Boekpresentatie Abdelkader Benali: De stilte van de ander, gaat door!

04 mei 2021
Van dinsdag 04 mei 2021 tot en met dinsdag 04 mei 2021
Van 20:30 uur tot en met 22:00 uur

Ter gelegenheid van de nationale dodenherdenking op 4 mei 2021 schreef Abdelkader Benali De stilte van de ander, dat deze avond gepresenteerd wordt. In de publicatie zijn ook gedichten opgenomen van onder meer de Rotterdamse dichters Maureen Ghazal en Dean Bowen. 

(Eerder meldden wij abuisievelijk dat de presentatie niet doorging. Dat is dus onjuist. De presentatie gaat door )

Hieronder alvast een stukje van de tekst.  

Stilte kan spaarzaam licht laten schijnen over wat zich voltrokken heeft. Stilte van de schaamte, van verdriet en van verbijstering, omdat de mens in staat is te vernietigen. Wie herdenkt verplicht zichzelf oog te hebben voor wie oorlog en genocide ontvluchten. Voor mij opent de stilte van 4 mei de deur naar de ander. Durven we stil te zijn, dan durft de ander wellicht zichzelf te zijn. De stilte is geen passieve handeling, het is een actief instellen op de komst van een nieuwe wereld. Primo Levi wijst er in Auschwitz op dat wanneer de mens alle waardigheid is ontnomen, hij broederschap vindt in de aanwezigheid van zijn naaste.

Abdelkader Benali schrijft romans, poëzie, toneel en journalistiek werk. Onlangs ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Dean Bowen was stadsdichter van Rotterdam. Hij debuteerde hij met de bundel ‘Bokman’. Daarmee was hij genomineerd voor de Cees Buddingh’-prijs voor het best poëziedebuut. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award.

Maureen Ghazal won in 2018 de El-Hizjra literatuurprijs in de categorie poëzie. Ze schreef de bundel Altijd verschoven ruimtes en het verhaal ‘Plekken om naartoe te gaan’ voor De Sampler van Das Mag.

Deze boekpresentatie is georganiseerd door uitgeverij Arbeiderspers en Arminius. 

Livestreamlink  entree  7,50  Livestream Tickets

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Arminius

Museumpark

www.arminius.nl
Deel dit bericht met je vrienden!