maandag 30 maart 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Susan Sontag

Biografisch Genootschap over Susan Sontag (Rotterdamse Salon)

27 februari 2020
Van 20:00 uur t/m 22:00 uur

BIOGRAFISCH GENOOTSCHAP: SUSAN SONTAG

27 februari 2020
Aanvang 20:00

Locatie: Rotterdamse salon

Haar uniciteit zit hem in de combinatie van dat intellect met haar divadom. Ze was mooi, dat hielp ook. Ja een traumatische jeugd is een bron van inspiratie voor een schrijfster! Geboren in 1933, in een Joods gezin, groeide op bij grootouders in Tuscon. Vader overleed als bontexporteur aan tbc in 1939, haar alcoholische moeder hertrouwde, zo komt Susan aan Sontag!

Superbegaafd, op 15 jarige leeftijd al High School diploma. Op haar 16e studeerde ze aan de Universiteit van Chicago Frans, literatuur en filosofie. Trouwt op haar 17e socioloog Philip Rieff, krijgt haar zoon Daniel op haar 19e. Ze scheidt van Rieff op haar 26e. Later blijkt dat zij het boek over Freud had geschreven en niet Philip Rieff. Dat stond in de scheidingsvoorwaarden.

Waarom doet iemand dat? Vanwege ‘als je homosexueel bent, dan worden je kinderen afgenomen’angstNiet geheel onterecht in de jaren zestig! Sinds de jaren 1970 had ze lesbische relaties. In 1989 ontmoette ze de fotografe Annie Leibovitz met wie ze in New York samenleeft.

Gepromoveerd aan Harvard en het St. Anne’s College in Oxford. Ze verblijft ook in Parijs. Haar interesse omvat pornografie, homosexualiteit, cultuur, politiek, feminisme, kunst en kunstfilosofie, theater en ballet. Beroemde boeken: The Volcano Lover (1992), In America (2000), The Way We Live Now (1991).

Ze was 43 nog maar en ze kreeg aanvankelijk een doodvonnis kanker te horen. Zij had het verhaal van haar wilskracht en onverzettelijkheid nodig om aan zichzelf uit te leggen waarom ze haar ziekte overleefd had.

Sontag was een groot aanhanger van de gedachte dat kunst mensen kon informeren, vermaken en veranderen. Sontag won literatuurprijzen zoals de Amerikaanse National Book Award in 2000 en de Jeruzalemprijs n 2001. In 1989 hield ze in Leiden de Huizingalezing onder de titel Traditions of the New or: Must We Be Modern?.

We lezen Sontag – Haar leven en werk van Benjamin Moser.

Over het Biografisch Genootschap
Het Biografisch Genootschap is een open gezelschap en richt zich op autobiografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!
Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema en Ramses Shaffy.

Inloop: vanaf 19.30 uur
Toegang: € 15,- (inclusief koffie / thee / borrel / hapjes)
Meer informatie en reserveren: website Rotterdamse Salon

Deel dit bericht met je vrienden!