woensdag 8 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Anton de Kom

Amsterdam: Debat 'Zwarte invloed in musea, hype?'

22 februari 2020
Van 13:00 uur tot en met 18:00 uur

22/2 Memre Anton de Kom, Herdenk Anton de Kom | Debat 'Zwarte invloed in musea, hype?' #DecolonizeTheMuseum

Anton de Kom is een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en schreef een tijdloos boek ‘Wij slaven van Suriname’. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed nog steeds een bron voor inspiratie voor vele generaties. Op 22 februari wordt er van dit tijdloze book gepresenteerd.
 
Op zaterdag 22 februari 2020, zijn geboortedag, herdenken we Anton de Kom en gaan we met verschillende schrijvers, activisten en kunstenaars in gesprek over het gedachtegoed van de Kom en de manier waarop het verleden wordt herinnerd óf vergeten.
 

  • Nieuwe editie ‘Wij slaven van Suriname’. Er wordt een nieuwe editie van zijn befaamde boek ‘Wij Slaven van Suriname’ uitgegeven met inleidingen van Tesssa Leuwsha, Mitchell Esajas en Duco van Oostrum.
  • Debat ‘Zwarte invloed in musea. Hype of structurele verandering in de sector?’ Met vertegenwoordigers van verschillende musea gaan we in gesprek over de recente aandacht voor Suriname, het koloniale verleden en meerstemmigheid in musea en de culturele sector. Is er sprake van een hype of structurele verandering?  Aanwezig zijn o.a. Simone Zeefuik #DecolonizeTheMuseum), Imara Limon (Amsterdam Museum), Pul Mostert (De Nieuwe Kerk) en Gijs Schunselaar (Museum van Loon). Check de blog: #DecolonzingTheMuseum!
  • Documentaire en Q&A Je Kan Toch Lezen’ met Ananta Khemradj. Met de maker Ananta Khemradj  gaan we in gesprek over het gebrek aan historische kennis in Suriname over de Decembermoorden. 


Wanneer? Zaterdag 22 februari 2020
Waar? The Black Archives / vereniging Ons Suriname. Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK Amsterdam
Tijd? 12:30 (aanvang: 13:00 uur) - 18:00 (zie programma op de website)
Entree? €7,50 per programma onderdeel | €16 voor dagkaart. Studenten en senioren 55+: €5,- per programma onderdeel | €11,- dagkaart

Deel dit bericht met je vrienden!