Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

UITGESTELD! Woordnacht in Centrale Bibliotheek en De Doelen Rotterdam

UITGESTELD!  Woordnacht in Centrale Bibliotheek en De Doelen Rotterdam

On hold wegens corona

Woordnacht 2020 staat in het teken van de Terugkeer van de wolf. Schrijvers, dichters, performers en kunstenaars laten zich door dit thema inspireren. Naast andere boeiende programma’s - met aandacht voor opmerkelijke debutanten, nieuwe boeken, 75 jaar bevrijding en andere actuele topics. Een aantal programma’s op 6 en 7 november brengen we hier al onder je aandacht. Voor het volledige programma bezoek onze (tijdelijke) website via www.woordnacht.nl.  meer info in de nieuwsbrief 

Tickets: https://www.dedoelen.nl/mijntheater/reserveer/

De masterclasses vinden plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110. Deelnemers aan de masterclasses betalen € 5. Je kunt je aanmelden via anne@woordnacht.nl. Deelnemers kunnen het programma Vlaams Nederlandse Vriendschap, waar Diana Ozon en Seckou Ouologuem optreden (21.40, Willem Burger Zaal), gratis bezoeken.

20.00 – 20.15 Opening Woordnacht @ Willem Burger Zaal
Hans Sibarani, Ingmar Heytze

Opening door Hans Sibarani, directeur Woordnacht. Voordracht door Ingmar Heytze.

20.15 – 21.00 De Kinderen van de Nacht @ Willem Burger Zaal
Dik van der Meulen, Kees Moeliker

Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, ook bekend als de Eendenman, spreekt met Dik van der Meulen over zijn ‘biografie’ van de wolf De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen waarmee hij de Jan Wolkers Prijs 2017 won. De stamvader van alle honden ontwikkelde zich sinds de oertijd van kameraad tot de duivel in persoon. Een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht maar ook het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften. De wolf roept angst op maar ook bewondering en diepe genegenheid. Kees Moeliker is onder meer publicist van NRC en The Guardian en ontving de Ig Nobelprijs (2003) en de Groeneveldprijs (2017). Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is
samenwerkingspartner van Woordnacht in 2020.

Gespreksleider: Kees Moeliker

21.10 - 21.30 Waren we Dieren @ Willem Burger Zaal
Dorien Dijkhuis & Konekt

Wat maakt ons tot wie we zijn? Hoe verhouden we ons tot elkaar, tot de wereld, tot instinct en ratio?  Dichter Dorien Dijkhuis en het muziekcollectief Konekt zoeken de verbinding in een voorstelling op basis van gedichten uit het poëziedebuut van Dijkhuis: Waren we dieren.

21.40 - 23.30 Spoken Word: Vlaams Nederlandse Vriendschap @ Willem Burger Zaal
Elten Kiene, Diana Ozon, Tommy Ventevogel, Justin Samgar, Dean Bowen, Seckou Ouologuem, Andy Fierens, Miguel Santos, Samira Saleh, Bekvegter, Jan Ducheyne, Michline Plukker, Carmien Michels en Lianne Collignon

Met de dynamische voorstelling Vlaams-Nederlandse Vriendschap (V&V) start een nieuw podium in Woordnacht waar Rotterdamse, landelijke en Vlaamse spoken wordmakers samenwerken. Verschillen Nederlandse en Vlaamse spoken wordmakers in taalgebruik, performance of benadering? Ontdek het in de Vlaams Nederlandse Vriendschap.

Presentatie: Lianne Collignon

19.00 – 19.45 Feestelijke boekpresentatie: Venus in het Gras @ Willem Burger Hal
Christian Jongeneel, Michelle van Dijk, Hans van Willigenburg

Voorafgaand aan de officiële opening van Woordnacht vindt in de Willem Burger Hal de feestelijke presentatie plaats van Venus in het gras, de tweede roman van Christian Jongeneel. De presentatie wordt georganiseerd door Uitgeverij Douane in samenwerking met Woordnacht. Onder andere de Rotterdamse schrijfster Michelle van Dijk geeft acte de presence.

Gespreksleiding: Hans van Willigenburg

20.20 – 21.20 Debutanten 1: De kus van Dabrowski en Viktor @ Willem Burger Hal
Judith Fanto, Chris Van Camp, Alek Dabrowski

Dubbelinterview. Toen de Vlaamse auteur Chris Van Camphet werk van Kazimierz Dabrowski ontdekte, kreeg het boek dat decennia op haar kromme stamboom woekerde, eindelijk vorm. In De kus van Dabrowski vertelt ze hoe het ‘pijnkabinet’ van een onecht kind een schatkamer werd.

Judith Fanto, in 1969 geboren als Geertruide van den Heuvel, is vernoemd naar haar Joodse grootmoeder Trude. Twintig jaar geleden veranderde ze haar voornaam via de rechtbank in Judith. Fanto, de achternaam van een van haar Weense voorouders, is sindsdien haar literair pseudoniem. De inhoud van haar debuutroman Viktor is gebaseerd op de lotgevallen van haar Weens-Joodse familie.

Gespreksleiding: Alek Dabrowski

21.30 – 22.10 Awater Live @ Willem Burger Hal
J. V. Neylen, Esther Jansma, Myrte Leffring

De landelijke presentatie van de najaarseditie van Awater, het grootste Nederlandse poëzietijdschrift. Te gast zijn J. V. Neylen en Esther Jansma.

Neylens debuutbundel En niet bij machte is onlangs verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Esther Jansma publiceerde sinds 1988 een zevental dichtbundels en wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van dit moment. In de najaarseditie van Awater is nieuw werk van haar opgenomen.

Gespreksleider: Myrte Leffring

22.20 - 23.20 Debutanten 2: De Grijzen @ Willem Burger Hal
Jan Siebelink, Vincent Merjenberg, Christiaan van Schermbeek

In de terugkerende reeks Debutanten buigt een arrivé zich over het werk van een aspirant.

Dit jaar vertelt Jan Siebelink als een van Nederlands bekendste schrijvers over zijn debuut. In het tweede deel van dit programma adviseert hij Vincent Merjenberg (1983) over diens aankomen debuut De grijzen, een ingenieus gecomponeerde roman waar nu al naar wordt uitgekeken: over het kwaad en de dingen waartoe de mens onder bepaalde omstandigheden in staat is en over verhalen die we verzinnen om grip te krijgen op wat we niet kunnen verklaren.

Gespreksleider: Christiaan van Schermbeek

20.20 – 21.20 Geest in de Machine @ Feest Zaal
Ewoud Kieft, Henk van der Waal, Hans van Willigenburg

Ewoud Kieft en Henk van der Waal schreven met De onvolmaakten en De uitbraak beiden een dystopische roman (2020). Over een verontrustend mensbeeld in een technologisch tijdperk, nihilisme, wokecultuur en de traditie van de dystopische roman. Wat zien we anno 2020 nog als menselijke waarden?

Gespreksleider: Hans van Willigenburg

21.30 – 22.15 She-Wolf @ Feest Zaal
Judith Visser, Alek Dabrowski

Ontmoet de wolf in Woordnacht! Bestsellerauteur Judith Visser in gesprek met Alek Dabrowski over leven met autisme, haar fascinatie voor de wolf en haar relatie met de  wolfhond (kruising van wolf en hond) die onverbrekelijk (ook deze keer weer) aan haar zijde is.

Gespreksleiding: Alek Dabrowski

22.30 – 23.15 Het Geniale Dier @ Feest Zaal
René ten Bos, Adriaan van Dis

Adriaan van Dis en René ten Bos gaan de dialoog aan over het succesvolle boek van Ten Bos Het geniale dier. Een andere antropologie (2008). Wat is het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar? De mens is niet in staat de natuur te zien als ‘klaar’ en wil het dier voortdurend blootstellen en verbeteren, in bv. dierentuinen, natuurfilms, in natuurmusea en ook in wetenschap en kunst. Het dier geeft er echter de voorkeur aan zich te verbergen. Alleen zo kan het blijven wat het is; alleen zo blijft het geniaal.

Programma zaterdag

14.00 – 14.45 Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland @ Feest Zaal
Dik van der Meulen, Paul van der Gaag

Dik van der Meulen spreekt over zijn recent verschenen biografie Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941). Van der Meulen schreef de biografie over deze illustere zoon uit een roemrijk Rotterdams havengeslacht, zeevaarder, grand voyageur, schrijver van reisverhalen, onderzoeker, diplomaat en bovenal avonturier in opdracht van het in Den Haag gevestigde Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds – en wekt een opmerkelijke historische figuur en een roerige politieke tijd opnieuw tot leven.

Gespreksleider: Paul van der Gaag

15.00 – 16.15 Uitreiking Jana Beranováprijs 2020 @ Feest Zaal
Laureaat (n.t.b.), Jana Beranová, Combo Peggy Verzett

De Jana Beranováprijs betreft een prijs voor literaire verdiensten, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur 'die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’.

De laureaat wordt in september gekozen door de jury bestaande uit Wilma Scheffers, Bertram Mourits, Jurgen Maas en Sarah van Binsbergen. De prijs wordt uitgereikt in aanwezigheid van Jana Beranová. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3.500 euro. De Jana Beranováprijs wordt mede ondersteund door Boekhandel Donner

16.15 – 17.00 Feestelijke receptie @ Feest Zaal

Feestelijke afsluiting van het middagprogramma.

17.15 – 18.45 75 jaar Bevrijding. Voorbij de Brandgrens @ Feest Zaal
Dean Bowen, Daphne Huisden, Saïd El Haji, Shantie Singh, Nelleke Noordervliet

Rotterdamse auteurs met een etnisch-culturele achtergrond over hun beeld van Rotterdam als verwoeste en heropgebouwde stad. De identiteit van Rotterdam wordt voor een deel nog steeds bepaald door het bombardement in 1940. Hoe kijken auteurs met een andere herkomst naar de geschiedenis en identiteit van de stad? Is hun werk hiermee verbonden of er geheel van losgezongen? Het gesprek vindt plaats tijdens een maaltijd met gerechten uit de oorlogstijd. Grande dame van de Nederlandse letteren én geboren Rotterdammer Nelleke Noordervliet
schuift aan. En vertelt over haar betrokkenheid bij de stad en het bombardement.

Gespreksleider: n.t.b.

19.45 – 20.00 Foxes & Dogs @ Grote Zaal

Info volgt.

20.00 – 20.10 Archaïsch de Dieren @ Grote Zaal
Hester Knibbe

Voordracht door de auteur.

20.10 – 20.50 Anna Blamanlezing 2020 @ Grote Zaal
Tijs Goldschmidt

De jaarlijkse Blamanlezing verbindt zich aan het humanistische gedachtegoed van Anna Blaman (1905-1960) en houdt haar naam hoog. Tijs Goldschmidt is gevraagd om voor de huidige lezing zijn licht te laten schijnen over de terugkeer van de wolf in Nederland. In welke habitat beweegt hij zich hier en wat voor samenleving treft hij aan anno 2020? Waarom zijn we euforisch over hem en blijven we dat?

21.05 – 21.25 Strategie voor twee Hammen @ Grote Zaal
Peter Swanborn, Christian Blaha, Cora Burggraaf

In 1981 verscheen Strategie voor twee hammen van de Franse schrijver Raymond Cousse: een verbluffende alleenspraak van een varken dat zich klaarmaakt voor het abattoir en zijn bestaansangst analyseert. Zijn bespiegeling raakt diep aan de menselijke kern. Woordnacht vroeg Peter Swanborn om liederen te schrijven op basis van deze monoloog. Christian Blaha tekent voor  de muziek. Mezzo-sopraan Cora Burggraaf dankt haar faam mede aan voorliefde voor experiment, waaronder vele literaire projecten zoals Bloot zijn en beginnen op teksten van Oek de Jong en La voix humaine van Jean Cocteau.

21.25 – 22.25 Schrijversdebat: De Mens een Wolf @ Grote Zaal
René ten Bos, Hanna Bervoets, Tijs Goldschmidt, Adriaan van Dis

Over het recht om dier te kunnen zijn. Terwijl aan dieren steeds vaker menselijke kwaliteiten worden toegeschreven, en voor gelijke rechten wordt gepleit, lijken wij machinaal te worden: gestript van afwijkende of oncontroleerbare (gedrags)eigenschappen. Is in een gereguleerde, functionalistische en technologische samenleving nog ruimte voor onze dierlijke kanten?

22.40 – 23.15 Misantroop @ Grote Zaal
Frédérique Spigt, Corrie van Binsbergen, Mark Nieuwenhuis, Tijmen Veelenturf

Singer-songwriter Frédérique Spigt maakte dit jaar haar poëziedebuut met  een door haar geïllustreerde bundel. In Misantroop verbindt ze natuur, even en dood. Met gitarist Corrie van Binsbergen verwerkte ze gedichten uit Misantroop in een intiem muzikaal programma m.m.v. Mark Nieuwenhuis (trompet) en Tijmen Veelenturf (viool).

23.15 – 01.00 Poetsclub XL Afterparty @ Hal Grote Zaal
De Poetsclub & special guests

Poetsclub XL is een terugkerend onderdeel in Woordnacht. De Rotterdamse Poetsclub, opgericht door de Rotterdamse dichter Daniël Dee, groeide uit tot een fenomeen met maandelijks wervelende optredens en improvisaties in De Schouw onder leiding van voormannen Jeroen Naaktgeboren en Miguel Santos. Een selectie van dichters/performers buigt zich in 2020 over de thema’s mens, roofdier en erotiek. Special guests versterken de gelederen.

Programma vrijdag en zaterdag

Doorlopend. Donner Boekentafel @ De Doelen

Boekhandel Donner is aanwezig met een boekentafel tijdens Woordnacht.

Tijd n.t.b. Expositie: Blootgelegd @ locatie n.t.b.
Annette Splinter

 

Wanneer?
Van 6 november 2020 13.00 uur tot 7 november 2020 00.00 uur
Organisator
De Doelen
kassa@dedoelen.nl
Locatie:
Schouwburgplein 50
Rotterdam
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.