Holland Festival 77e editie: Kruispunten, ontmoetingen en thuiskomen

De 77e editie van het Holland Festival presenteert vernieuwende internationale podiumkunsten met meer dan 40 producties en ruim 380 artiesten op 21 verschillende locaties in Amsterdam.
De opening vindt plaats op donderdag 6 juni met een bijzonder programma in de Gashouder, waar Stravinsky’s iconische Sacre du printemps wordt begeleid door een film van Evangelia Kranioti, en Caroline Shaws Music in Common Time door een nieuwe film van associate artist Christiane Jatahy. Het festival sluit af op 29 juni met de laatste uren van de 24-uur durende voorstelling The Second Woman. Hierin speelt 24 uur lang een bekende actrice met een steeds wisselende, haar onbekende, tegenspeler, in dezelfde setting, steeds dezelfde break-upscene in een hallucinante theater- en filmervaring.
In de ruim drie tussenliggende weken is er een veelheid aan voorstellingen, disciplines en kunstenaars. Georg Friedrich Haas brengt het grootschalige 11.000 Saiten, een werk voor ensemble en 50 piano's. Tiago Rodrigues komt met de voorstelling Dans la mesure de l’impossible, gebaseerd op gesprekken met humanitaire hulpverleners. De legendarische Braziliaanse componist en zanger Arthur Verocai zal sinds lange tijd weer in Nederland optreden, Forced Entertainment viert zijn veertigjarige jubileum én maakt zijn festivaldebuut met Signal to Noise, een voorstelling die oproept tot waakzaamheid zonder de absurditeit van het bestaan uit het oog te verliezen. Trajal Harrell komt terug naar het festival met zijn grootschalige choreografie The Romeo, met een caleidoscoop aan kostuums en muziek en dansstijlen.
Bijzondere aandacht is besteed aan de programmering van de weekends, waarin je je van ’s ochtends tot ’s nachts kan onderdompelen in voorstellingen, lezingen, workshops en bijzondere feesten.
Naast gebruikelijke festivallocaties als het Muziekgebouw en ITA, zijn er dit jaar ook events in Mezrab, Koninklijk Theater Tuschinski, Het Sieraad en Nieuw Dakota.
Associate artist: Christiane Jatahy
Dit jaar werkt het festival samen met associate artist Christiane Jatahy, een belangwekkende theater- en filmmaker die de Braziliaanse maatschappij in al haar complexiteit vaak als onderwerp neemt. Ze streeft met haar werk naar verbinding, dialoog en sociale verandering. Haar artistieke signatuur is een filmische manier van werken op het toneel, waarbij ze camera's gebruikt om zowel afstand als nabijheid te creëren. Jatahy speelt met de rol van toeschouwer, met feit en fictie en verandert zo ons perspectief.
Naast haar bijdrage aan de festivalopening, toont Jatahy haar nieuwste werk Hamlet, een Holland Festival coproductie, waarin de jonge Hamlet een volwassen vrouw is geworden; net zo geplaagd door fouten uit het verleden als Hamlet was en die net zo graag de toekomst wil veranderen als hij. En zoals in al haar werk, is de onderliggende vraag: waar zit de mogelijkheid tot maatschappelijke verandering?
11.000 Saiten (‘11.000 snaren’) van componist Georg Friedrich Haas is een spectaculaire klankbelevenis in de Amsterdamse Gashouder, door vijftig pianisten en het ensemble Klangforum Wien. Choreograaf Trajal Harrell keert terug met The Romeo, zijn nieuwe grootschalige dansvoorstelling. The Bird of a Thousand Voices is een muzikale en visuele voorstelling geïnspireerd op een Armeense volksvertelling door Tigran Hamasyan, Ruben van Leer en Boris Acket. Associate artist 2024, de Braziliaanse theaterregisseur en filmmaker Christiane Jatahy, presenteert het gewaagde nieuwe werk Hamlet, een coproductie met L'Odéon - Théâtre de l'Europe. Jatahy levert hiermee een eerste bijdrage aan het festival met eigen werk. Daarnaast draagt zij bij aan de totstandkoming van een deel van het festivalprogramma.
11.000 Saiten
Vijftig piano’s in een grote cirkel in de Gashouder in Amsterdam. Ze vormen het uitgangspunt voor deze compositie, soms van een etherische schoonheid, dan weer dreigend aanzwellend tot een donderend geraas. 11.000 Saiten van grootmeester Georg Friedrich Haas is een werk voor ensemble en vijftig piano’s die allemaal nét anders zijn gestemd.
The Romeo
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op eindeloos veel mogelijkheden voor hoe de wereld had kunnen zijn, en op een naam die iedereen kent. Met The Romeo verbeeldt Harrell deze dans voor mensen met alle mogelijke achtergronden, genders, generaties en voor elke omstandigheid. Harrell, een van de belangrijkste choreografen van zijn generatie, laat zich door uiteenlopende voorbeelden beïnvloeden, van hedendaagse dans, voguing, Japanse butoh en oud-Grieks theater tot performancekunst.
The Bird of a Thousand Voices
Een oud Armeens volksverhaal over de zoektocht naar harmonie in de wereld komt tot leven tijdens een multimediaal concert met een visuele vormgeving die de verbeelding prikkelt. Tigran Hamasyan, versmelt zijn composities en improvisaties met traditionele muziek uit zijn geboorteland Armenië. Hij werkt voor The Bird of a Thousand Voices samen met zangeres Areni Agbabian en twee vernieuwende Nederlandse beeldmakers: regisseur Ruben van Leer en beeldend kunstenaar en scenograaf Boris Acket.
Hamlet
In Christiane Jatahy’s interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten. Deze nieuwe Hamlet ziet zich geconfronteerd met gewelddadige machtsstructuren, zonder te vergeten welke gewelddaden zij zelf in het verleden heeft gepleegd, en voelt een diep verlangen om deze radicaal omver te werpen.
Tickets voor bovengenoemde producties zijn vanaf 28 november 2023 te koop via www.hollandfestival.nl. Het volledige programma is te vinden op www.hollandfestival.nl
De 77e editie van het festival duurt van 6 juni tot en met 29 juni 2024.