Expositie Wereldmuseum: Geen woorden maar draden
Op 8 juni 2023 opent de tentoonstelling Geen woorden maar draden. Met deze expositie toont het Wereldmuseum Rotterdam de enorme verscheidenheid aan borduurwerk, voor een groot deel uit eigen collectie, gemaakt door mensen over de hele wereld. Centraal staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers wier handen al die prachtige werken maakten en nog steeds maken.
De makers en hun omgeving
Om te borduren heb je in de basis niet veel nodig: naald, draad en een stuk stof. Maar ook daar zijn variaties op te vinden, bewijst de tentoonstelling. Mensen gebruiken datgene wat voorhanden is. Zo functioneren leer, plastic en boombast prima als ondergrond en met stekelvarkenpennen en haren kunnen de steken gezet worden. Ook de motieven zijn vaak afgeleid uit de omgeving, uit de natuur of uit culturele tradities, en worden continu herzien door allerlei invloeden. Borduren speelde tevens een grote rol in het tonen van hiërarchie. Specifieke luxe materialen zoals goud- en zilverdraad werden door specialisten toegepast op textiel en gedragen door elite.
De borduurwerken in de tentoonstelling komen uit onder andere Suriname, China, Indonesië, Mexico, Japan en Iran. Ze vertellen ons over de wereld: het zijn optekeningen van culturele, religieuze, politieke, sociale en persoonlijke verhalen.
De mensen achter de borduurwerken
De handen die aandachtig de steken zetten, behoren vaak toe aan vrouwen. Hun naam is meestal niet bekend. Met onvoorstelbare vaardigheid en creativiteit borduren zij om de wereld een beetje mooier te maken, te verklaren en tegen te spreken. En om verhalen te vertellen die niet vergeten mogen worden. Met de tentoonstelling Geen woorden maar draden laat Wereldmuseum Rotterdam zien met wat een liefde, geduld en veerkracht, indrukwekkende werken zijn gemaakt. En dat deze kunst van alle tijden, nog altijd springlevend is.