GIRLPOWER: Rotterdamse sportvrouwen in Museum Rotterdam

8227-girlpower-rotterdamse-sportvrouwen-in-museum-rotterdam


(Van onze redactie)

Museum Rotterdam opent op Internationale Vrouwendag 7 september een expo over Rotterdamse sportvrouwen. Van legendarisch zwemster Rie Mastenbroek tot Amira Tahri, de 10 jaar oude wereldkampioen kickboksen, alle bekende Rotterdamse sportvrouwen door de tijden heen komen aan bod. Daarnaast neemt Museum Rotterdam haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil het met ‘sportclinics’ kinderen stimuleren om te gaan bewegen.


Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, 10 jaar
Rotterdam, 20 juni 2019 - Vrouwen vormen nadrukkelijker dan ooit het gezicht van sportland Nederland. Sinds 2000 worden zelfs meer dan de helft van de Nederlandse sportmedailles gewonnen door vrouwen! Tijd om de vrouwelijke (top)sporters op een voetstuk te plaatsen. Rotterdamse vrouwen welteverstaan! Museum Rotterdam presenteert GIRLPOWER: een sportieve expo over Rotterdamse sportvrouwen.

Van o.a. zwemster Rie Mastenbroek tot kickbokser Amira Tahri, en van hockeyster Fatima Moreira de Melo tot wielrenster Leontien van Moorsel; ze passeren allemaal de revue. GIRLPOWER is nu al de meest sportieve expo van het jaar!

Rotterdamse sportvrouwen
Sport en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad heeft vele topsporters voortgebracht en doet dat vandaag de dag nog steeds. Helaas is de rol die vrouwen in de sport hebben gespeeld en spelen, nog altijd onderbelicht. Dit terwijl vrouwelijke topsporters ongekende prestaties leveren! In GIRLPOWER krijgen de Rotterdamse sportheldinnen de eregalerij die ze verdienen. Maar Museum Rotterdam pakt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

'We like to move it!'
Focusdoelgroep van de expo is de Rotterdamse jeugd. Want nog steeds zijn er teveel kinderen in onze stad die niet genoeg sporten. Reden genoeg voor Museum Rotterdam om er letterlijk een sport van te maken om alle (jonge) bezoekers in beweging te krijgen! Zowel in het museum als daarbuiten. Zo krijgt iedere bezoeker na het museumbezoek de mogelijkheid zich kosteloos in te schrijven voor diverse gratis sportclinics. Van voetbal tot hockey, (kick)boksen en zwemmen; vele Rotterdamse sportclubs openen hun deuren om beweging te stimuleren.

"Museum Rotterdam programmeert niet alleen voor het vermaak. Entertainen moet ook in het belang zijn voor de bewoners van de stad. Met GIRLPOWER hebben we een thema dat jongeren in beweging zet. Niet door stoere mannelijke sporters als icoon naar voren te plaatsen, maar de vrouwen. En iedereen weet: Rotterdam sterker door strijd, maar dan wel met de vrouwen vooraan.", aldus Paul van de Laar - directeur Museum Rotterdam

Een sportieve expo
Ook op de tentoonstellingsvloer staat alles in het teken van sport. Leer over de sportprestaties van Rotterdamse sportvrouwen van toen en bewonder de verhalen van de sportmeisjes van nu. Lees over de emancipatie van vrouwen in sport en bekijk hoe sportmode zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De stad is het speelveld en tegelijkertijd het podium; want wat heeft Rotterdam een hoop (vrouwelijke) sporticonen voortgebracht!

"Ik vind het heel mooi om in een rijtje van vrouwen te staan die succes hebben gekend maar ook hebben geleerd om te gaan met tegenslagen. Sport is, als het echte leven, mooi, oneerlijk, gezellig, moeilijk maar ook zeker de moeite waard. Net als de expo!", aldus Fatima Moreira de Melo, gastcurator van de expo GIRLPOWER

GIRLPOWER is vanaf zaterdag 7 september 2019 t/m 8 maart 2020 (Int. Vrouwendag) geopend voor publiek.

- Foto Amira Tahri (kopfoto)

- Beeld Rie Mastenbroek [Nationaal Archief, CCO, fotograaf onbekend - Anefo]

- Beeld [turnster Nationaal Archief, collectie Spaarnestad, fotograaf onbekend]

- Beeld hieronder: Shanice Silva Cruz [credits Naoki Gaman (Japan) - @55naoking]

van de uitgever :
UW BIJDRAGE IS NODIG
RV&M -met name de infrastructuur van de website- wordt gefinancierd door bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties en dergelijken. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen steunen met eenmalige bijdrage van €10, €25, €50 of een bedrag naar keuze of met een periodieke overschrijving van €2 of €5 of €10 per maand. Naar bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Bijdrage RV&M

maandag 26 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties