Hans weet raad (8): AOW en pensioen

8285-hans-weet-raad-8-aow-en-pensioen


(Door Hans Roodenburg)

‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl


AOW en pensioen

In de gaten houden van nieuw pensioenstelsel

Er is veel te doen over mijn aanvullend pensioen. Hoe kan ik mij daarop voorbereiden?

Door eenvoudig nieuwe wetgeving daarover in de gaten te houden. Vaak doet het kabinet eerst voorstellen aan de Tweede Kamer. Ook heeft de Tweede Kamer het recht om moties en amendementen te doen. U moet ook de werkgevers en vakbeweging volgen op dit gebied.

Nevenverdiensten boven de 66 jaar

Ik ben AOW‘er en werk gemiddeld twee uurtjes per week tegen een bepaalde vergoeding als beheerder van een pand. Ik word uitbetaald onder de noemer beheerskosten. Moet ik deze inkomsten aan de belasting opgeven en gelden ter zake nog vrijstellingen?

Als het hierbij gaat om inkomsten uit arbeid, bijvoorbeeld omdat u de administratie uitvoert of diensten verleent, dan zijn deze belast in box 1. U moet ze dan opgeven bij de ‘nevenverdiensten’.

Kosten die u hierbij in redelijkheid moet maken, bijvoorbeeld het reizen naar uw werkplek, zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Overigens kan hierbij ook aan de orde komen dat uw opdrachtgever/werkgever - als er sprake is van een gezagsverhouding - al op uw honorarium loonheffing moet inhouden en uitbetalen aan de belastingdienst.

De vrijstellingen voor belastingbetaling, zoals de algemene heffingskorting, zijn waarschijnlijk al verrekend met uw AOW en ander pensioen.

Samenlevingskwesties

Bij scheiding delen in onderneming van ex

Mijn man heeft een goedlopende onderneming. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, maar we overwegen na een langdurig huwelijk te gaan scheiden. Kan ik dan aanspraak maken op de helft van zijn ondernemingsvermogen?

Ja. Dat is echter alleen het geval als het bedrijf of een beroep tot de huwelijksgemeenschap behoort. Of de waarde van de aandelen.

Het deel van het ondernemingsvermogen dat u toekomt moet uw man aan u uitbetalen of overdragen op het tijdstip van de ontbinding van de huwelijksgemeenschap en tegen de waarde in het economisch verkeer.

Het is verstandig om voor de waardebepaling (waarbij stille reserves, goodwill en fiscale reserves een rol spelen) een onafhankelijk accountant in te schakelen.

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 18 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties