Hans weet raad (7): Erf- en Schenkingsrecht 

8268-hans-weet-raad-7-erf-en-schenkingsrecht (Door Hans Roodenburg)


‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar
hansroodenburg@kpnmail.nl


Erf- en schenkingsrecht

Plaatsvervulling geeft bij schuld probleem

Onlangs is mijn zoon overleden. Hij was slechts 26 jaar, vrijgezel en had geen kinderen. Tot onze grote schrik heeft hij een schuld achtergelaten. De erfgenamen zijn vader, moeder en broers. Zij overwegen allemaal nu om de nalatenschap te verwerpen.

Zijn er door verwerping van de erfenis door de eerste erfgenamen nu nieuwen ontstaan? Bijvoorbeeld door overlijden van de grootouders van vaderskant of door de plaatsvervulling de drie zonen van hen en hun kinderen, de zuster van de moeder, de kinderen van de zuster? De vader en moeder van de overleden zoon zijn al lang gescheiden.

De plaatsvervulling van erfgenamen is alleen bij de vader en de moeder, de broers en de zussen. Als zij allemaal nog leven is beneficiair aanvaarden (bekijken of er wat overblijft) van de nalatenschap gebruikelijk. Daarna als het totaalsaldo een schuld betekent, heeft u de mogelijkheid om af te wijzen. De procedure kost bij de rechtbank in de regio waar uw zoon is overleden géén drol.

Dat betekent dat de schuldeisers achterblijven met hun schuld en nooit een beroep kunnen doen op erfgenamen. Overigens staat in de voorwaarden soms geschreven dat als een persoon overlijdt, de schulden worden kwijtgescholden. Behalve vaak bij persoonlijke leningen of hypotheken.

Dan willen schuldeisers nog wel eens bij plaatsvervangers, die erfgenaam zijn, een claim leggen. Claims bij familieleden, die veraf staan, zijn niet aan de orde.

Er zit overigens nog wel een aspectje aan: de kosten voor begrafenis of crematie. Als u of de andere plaatsvervangers die betalen willen schuldeisers nog wel eens claims leggen hoe hard het ook klinkt. Dus pas op door iets uit de nalatenschapsboedel te betrekken.

Als u precies wil weten, hoe het in elkaar zit, dan raden wij u aan een notaris te raadplegen of een naslagwerk te kopen.

Achterneef erft van verre bloedverwant

Ik behoor tot een grote groep van achterneven en –nichten die allen meedelen in een nalatenschap van een verre tante. Volgens onze inschattingen laat zij 100.000 euro na. Mijn deel zou neerkomen op omstreeks 2500 euro. Hoeveel houden wij na belastingen hiervan netto over?

Bij een dergelijke verre bloedverwant bedraagt de vrijstelling dit jaar slechts 2173 euro. Over het meerdere betaalt u 30 procent erfbelasting. U houdt dus volgens onze berekening van uw erfenis van circa 2500 euro ruim 2402 euro over.

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 13 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties