Hans weet raad (6): Fiscale zaken en Erfrecht

8247-hans-weet-raad-6-fiscale-zaken-en-erfrecht

(Door Hans Roodenburg)

‘Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl

Fiscale zaken

Belastingdienst pakt grootste deel terug

Mijn zus heeft ongeveer een jaar geleden een pensioenuitkering gekregen van Zorg en Welzijn. Ze was in de jaren zestig verpleegkundige in Rotterdam. In haar huis krijgt ze huur- en zorgtoeslag en tot haar grote verbazing moest ze van die 5000 euro 4000 euro terugbetalen. Hoe kan dat?

Om tot een advies te komen beschikken wij over te weinig gegevens. Vermoedelijk is het een afkoopsom van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Uw zus moet wel over de uitkering ineens haar eigen tarief inkomstenbelasting betalen maar dat kan nooit zo hoog zijn als zij huur- en zorgtoeslag krijgt. Bovendien wordt het al deels ingehouden.

Wat betreft de huurtoeslag kan zij gebruik maken van de zogenoemde hardheidsclausule. Dan telt die niet mee voor de huurtoeslag. Ze moet kijken op www.toeslagen.nl of bellen met de Belasting Telefoon op 0800 – 0543.

Wij hopen u hiermee voldoende te helpen. Mocht u nog andere vragen of nadere gegevens hebben, dan is daarvoor onze adviesrubriek geschikt.

Erf- en schenkingsrecht

Nalatenschap regelen met een testament

Door het overlijden van mijn zus, zijn wij met de neus op de feiten gedrukt, dat wij onze nalatenschap moeten regelen. Veel gezocht, maar niet alles gevonden. Wij zijn getrouwd en hebben geen kinderen.

Ik heb 30 jaar geleden al het contact met mijn familie verbroken en wil in mijn/ons testament geregeld hebben dat niets naar mijn broers/zussen gaat en ook niet naar hun kinderen. Is dat mogelijk?

Mijn echtgenoot heeft het contact met zijn familie verbroken en gaat nog wel af en toe met zijn neef om. Kan hij in zijn testament regelen dat zijn zus niets erft en zijn neef wél erft? Wat is de grens?

Wat ik weet is dat het handig is om via centrum nalatenschappen een onafhankelijke executeur te benoemen, dat nalaten aan vrienden een bedrag van € 2173 (in 2019) de grens is van vrijstelling van erfrechtbelasting en dat nalaten aan een goed doel mogelijk is, mits dit geregistreerd is bij een ANBI. Waar kunnen wij terecht voor verder informatie?

In uw geval (zonder kinderen) is het misschien toch handig om - in ieder geval een deel - na te laten aan een ANBI. Daarvoor is wél een testament nodig. Daarin kan eenieder de bestemming geven naar wie de nalatenschap (ook naar vrienden) moet en de executeur benoemen. Vraag een gesprek aan bij een notaris en kijk ook even met uw vragen op www.notaris.nl. Een notaris heeft u hoe dan ook nodig bij een testament.

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 04 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties