Rechten & Plichten nr. 48

(Door Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar


Erf- en schenkingsrecht

WOZ bij verkoop van huis is meestal bepalend

Na overlijden van de langstlevende ouder hebben de drie kinderen aangifte erfbelasting gedaan. Naast enig geld op bankrekeningen is er een onbezwaarde eigen woning welke tegen de economische waarde (WOZ) is aangegeven. De aanslag is opgelegd en inmiddels voldaan.

Nu wil een van de drie kinderen het huis kopen, waarin beide anderen toestemmen. De drie spreken onderling af dat, gelet op het achterstallig onderhoud en gedateerde staat van het huis, een prijs beneden de WOZ (voor 55.000 euro lager dan die waarde) worden verkocht.

De notaris attendeert de erven erop dat men bedacht moet zijn op het door de belastingdienst opleggen van een aanslag ingevolge schenkingsrecht.

Hoe zit dat? Want als de woning aan een andere partij, eveneens beneden de WOZ, eventueel zal worden verkocht is er toch ook geen sprake van schenkingsrecht?

De WOZ of de werkelijke verkoopwaarde, als die hoger is, is op het tijdstip van verkopen aan een van de kinderen bepalend. En die WOZ kan de laatste tijd behoorlijk oplopen (zeker in de grote steden). De notaris heeft gelijk dat de erfgenamen beducht moeten zijn op schenkingsrechten.

Ook als het huis aan derden wordt verkocht beneden de WOZ dan moet de persoon van de aankoop schenkingsrecht betalen omdat een deel geschonken zou zijn. Als de andere erfgenamen beseffen dat de WOZ te hoog is, dan kunnen ze daartegen een bezwaarschrift indienen en eventueel in beroep gaan.

Overigens ‘pakt’ de Belastingdienst op een andere manier al haar percentage (2 procent), namelijk de overdrachtsbelasting. Die was vroeger zelfs 6 procent. Met kosten koper (onder andere de makelaar) erbij moest je vroeger ongeveer 8 procent rekenen (thans 3,5 tot 4 procent) boven de vraagprijs.

Zoon uitsluiten per testament

Ik ben een weduwe van bijna 80 jaar. Kan ik op papier zetten wat ik wil. Ik heb nauwelijks spaargeld, géén eigen huis en heb drie kinderen van wie een zoon met wie ik al 14 jaar géén contact meer heb. Heeft dat invloed?

In een handgeschreven en gedateerd codicil kunt u uw persoonlijke wensen zetten naar wie u uw spullen wilt nalaten. U kunt ook stellen wie van uw kinderen een oogje in het zeil moet houden. Echter de financiële nalatenschap (netto na aftrek van uw uitvaartkosten) valt onder de wettelijke verdeling.

Als u dat niet wilt, dat er ook iets overblijft voor uw zoon met wie u 14 jaar geen contact hebt gehad, dan moet u alles opmaken (op misschien de kosten van uw uitvaart na).

Het wettelijk erfrecht betekent namelijk financieel dat uw kinderen een gelijk deel erven van u. Wilt u dat niet en een van uw kinderen uitsluiten dan heeft u toch écht een testament nodig (kosten daarvan zijn minimaal circa 350 euro). Het kind kan dan nog wel een beroep doen op zijn legitieme portie. Vaak leggen zij zich echter neer bij de wil van de ouder.

Een officiële executeur is echter alleen bij uiterste wilsbeschikking (per testament) te benoemen. Al uw erfgenamen zijn medeverantwoordelijk voor uw uitvaart, maar u kunt natuurlijk altijd stellen dat een van uw kinderen daarvoor in eerste instantie de leiding heeft. Er zijn voorbeelden van het schrijven van een codicil genoeg.

AOW en pensioen

Jonge leeftijd schuift in AOW ook mee op

De opschuiving van de AOW-leeftijd heeft dat nog gevolgen voor het feit dat ik ingezetene ben in Nederland? Al sinds mijn geboorte.

De SVB (Sociale Verzekeringsbank) meldt dat iedereen die in Nederland woont of werkt, automatisch is verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2 procent AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Toen de AOW op 65 jaar werd uitgekeerd, moest je vanaf je vijftiende ingezetene zijn geweest. Die leeftijd is ook iets opgeschoven. Vanaf 2022 krijgt u de AOW pas op 67 jaar en drie maanden. Daarna is het afhankelijk van de gemiddelde levensduur. Maar houd de politiek in de gaten.

Vut is al sinds 2009 afgeschaft

Ik heb altijd meebetaald aan de vervroegde uittredingsregeling (vut), maar die is kennelijk afgeschaft. Hoe zit dat?

Klopt! Al per 2009 is de regeling afgeschaft omdat die te duur werd. De premie werd opgebracht door werkgevers (vooral zij) én werknemers. Wilt u meer weten, dan verwijzen wij u naar internet. Er is destijds nogal veel over te doen geweest.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties