Vragenrubriek 'Rechten&Plichten'

5376-vragenrubriek-rechten-plichten Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Door ons ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven.


Stuur uw vraag naar Hans Roodenburg.

Omdat Rotterdam en Den Haag elkaar niet bijten, staat deze rubriek ook in De Oud-Hagenaar. Tot 31 december 2014 stond Rechten & Plichten ook in De Oud-Rotterdammer.


Consumentenzaken

Zorgverzekering: aanvulling of niet

We werden overstelpt met aanbiedingen voor zorgverzekeringen eind vorig jaar. We zien door de bomen het bos niet meer. Wat betreft de kosten voor de basisverzekering komen we er nog wel uit. De jaarpremies variëren van circa 70 tot ruim 110 euro per maand per persoon. Vaak ook afhankelijk van het eigen risico en sinds kort, geloof ik, van de vrije keuze voor de betreffende zorgverlener.
Veel verschillen in het vergoedingenpakket in aanvullende verzekeringen zijn er volgens ons niet. Welke is voor ons als ouderen het meest geschikt?

 Wilt u bijvoorbeeld de mogelijkheid van aanvullende fysiotherapie (niet-chronische) dan is een aanvullende verzekering benodigd.Dat is heel moeilijk aan te geven en hangt van ieders persoonlijke situatie af. Wilt u bijvoorbeeld alternatieve geneesmiddelen, brillen en hulpmiddelen (deels) vergoed krijgen of de mogelijkheid van aanvullende fysiotherapie (niet-chronische) dan is een aanvullende verzekering benodigd. Of neemt u hierin liever een eigen risico?
Afhankelijk van het soort aanvullende verzekering betaalt u soms echter collectief mee voor zaken als extra kraamverzorging en fertiliteitsbehandelingen (vruchtbaarheid). Vele ouderen zullen daar nooit meer een beroep op doen.
Daarentegen zijn aanvullende vergoedingen voor fysiotherapie en hulpmiddelen bij ouderen soms bitter noodzakelijk. Mensen die kapitaal achter de hand hebben kunnen dat wel voor eigen risico nemen. Afhankelijk van het pakket kan de aanvullende verzekering toch nog behoorlijk oplopen per maand.
Ook bestaat de mogelijkheid van een aanvullende tandheelkundige verzekering. Voor ouderen heeft dat alleen maar zin als men aan z’n gebit heel dure behandelingen verwacht zoals prothesen, kronen en bruggen. Vaak zijn de vergoedingen hiervoor ook aan een maximum gebonden.
Voor een aanvullende tandartsverzekering betaalt men per maand tussen de 10 en 15 euro méér en dan krijgt men nog maar 75 procent vergoed voor bepaalde handelingen. Ook hierbij geldt weer wie over een flink kapitaal beschikt, kan beter zijn ‘eigen’ verzekeraar zijn.
Het is dus heel moeilijk om een advies te geven bij wie u het beste uit bent. U zult dat voor uzelf moeten uitpluizen. Meestal bent u overigens al gebonden aan het lopende contract van uw huidige verzekeraar. Dus, als u het wil, dan zult u weer tot het eind van het jaar moeten wachten om uw afwegingen te maken en eventueel over te stappen naar een andere ziekteverzekeraar.


Fiscale zaken

Extra uitgaven voor gezondheid

Is het verstandig om bij mijn belastingaangifte nog extra uitgaven over 2014 op te geven voor bijzondere ziektekosten, zoals een nieuwe bril, incontinentieluiers, zalven en eventuele medicijnen die niet zijn vergoed?

Een tweedehands rollator is tegenwoordig al voor 15 euro te koop.Sinds 1 januari 2014 is er geen aftrek meer voor kosten van bepaalde hulpmiddelen zoals een nieuwe bril, contactlenzen en rollators. U kunt wel bekijken of zij misschien voor vergoedingen onder een aanvullende ziektekostenverzekering vallen. De incontinentieluiers en eventuele extra medicijnen, die niet worden vergoed, moeten waarschijnlijk door een arts worden voorgeschreven. Ze vallen tegenwoordig ook onder de zogenoemde ‘persoonsgebonden aftrek’, waarbij het inkomen een rol speelt.
Onze ervaring is dat het alleen maar zin heeft om ze af te trekken als deze extra kosten hoog zijn en boven de drempels uitkomen. We raden u aan om zich van tevoren goed op de hoogte testellen van de voorwaarden die bij een persoonsgebonden aftrek gelden. U kunt daarover ook informatie krijgen bij de Belastingdienst op internet of bij de Belastingtelefoon (0800 0543) en in goede belastinggidsen.
Alleen op grond van de nogal ingewikkelde regeling voor de persoonsgebonden aftrek zijn er vele ouderen die hun belastingaangifte overlaten aan adviseurs die hiervoor wel een prijs berekenen. Dat hoeft niet veel te zijn, maar iemand die handig is met internet kan ook al heel ver komen.
Een tweedehands rollator is trouwens tegenwoordig al voor 15 euro te koop en is soms, bijvoorbeeld na overlijden van de vroege gebruiker, zelfs gratis te bekomen.


Sociale voorzieningen

Vrouw in bijstand na echtscheiding

Na een langdurig huwelijk zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat het voor beiden en ook voor de gemoedsrust bij onze volwassen kinderen beter is dat we uit elkaar gaan. Mijn vrouw heeft sinds onze trouwpartij nooit meer een baan gehad. Ik ben nog steeds haar kostwinner. Als zij in een goedkoop huurhuis trekt, krijgt zij dan een bijstandsuitkering?


Bij een officiële (boedel)scheiding zal men in verband met de ongelijkheid van arbeidsinkomsten alimentatie moeten betalen.Zo eenvoudig als u het stelt is het niet. Bij een officiële (boedel)scheiding zult u in verband met de ongelijkheid van arbeidsinkomsten aan haar alimentatie moeten betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van een ingewikkelde berekening over uw draagkracht ten opzichte van wat zij nodig heeft om te kunnen leven zonder u.
Zelfs als uw vrouw bijstand zou kunnen krijgen, dan zal de sociale dienst toch proberen deze uitkering (of deels) op u te verhalen. Pas als u zelf op of onder het sociaal minimum leeft, zal er geen verhaal mogelijk zijn.
Deze kwestie speelt vaak een rol bij partners van wie er één (meestal de vrouw die het huishouden doet) geen inkomsten uit arbeid heeft. De man denkt te vaak dat hij zelf voor het inkomen zorgt! Dat mag dan wel zo zijn, maar hij vergeet dat in een huwelijksgemeenschap van goederen alle inkomsten van beiden ook voor beiden (ieder de helft) zijn bestemd.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties