Wijbenga zet Turkse vrouwen als domme tutjes weg

8151-wijbenga-zet-turkse-vrouwen-als-domme-tutjes-weg

(Door Han van der Horst)

Het is wethouder Bert Wijbenga van de VVD een doorn in het oog dat Turkse nieuwkomers in Rotterdam niet hoeven in te burgeren. Dat komt door een oud verdrag tussen ons land en Turkije. De regering laat nu onderzoeken in hoeverre hier onderuit valt te komen. Je kunt voorspellen dat er geen speld tussen te krijgen blijkt en dat Erdogan er niet over zal piekeren om akkoord te gaan met een wijziging van dat akkoord. Eenzijdig opzeggen is geen goed idee want het verdrag regelt vast nog veel meer waar Nederland het nodige garen bij spint.


Wethouder Wijbenga heeft vastgesteld dat negentig procent van deze Turkse nieuwkomers uit jonggehuwde vrouwen bestaat. Zij verdwijnen – weet hij zeker – in een isolement. Daarom wil hij dat de gemeente er bij hen actief op aandringt toch zo’n cursus te volgen.

Dat kan Wijbenga vergeten. Zo’n vrouw zou wel gek zijn als zij zich nu in Rotterdam voor een inburgeringscursus inschrijft.

Het leven is zo ook al duur genoeg.
Inburgeren in Nederland is namelijk een kostbare zaak. Bij het Albeda betaal je bijvoorbeeld 2700 euro voor 27 weken. Of 3200 euro als je het onderdeel Oriëntatie op de Arbeidsmarkt nog niet hebt gedaan. Het is mogelijk om een studielening te krijgen bij DUO, maar dan moet je dat bedrag met rente terugbetalen. Je zit tien jaar aan die verplichting vast. Alleen asielzoekers met verblijfsvergunning krijgen, als zij voor het inburgeringssexamen slagen, kwijtschelding. Examen doen kost ook geld: alle onderdelen bij elkaar 290 euro.

liever vakdiploma
Destijds heeft staatssecretaris Rita Verdonk -die terecht aan de vergetelheid prijs gegeven is- de inburgering aan de markt overgelaten. Nieuwkomers moeten dus ook nog eens in een nog vreemd land en vaak zonder enige kennis van de Nederlandse taal zélf op zoek naar een voor hen geschikte cursus. Van hen wordt verwacht dat zij zonder voorkennis in staat zijn een adequate prijs en kwaliteitsvergelijking maken.

Dat is wel heel veel moeite voor een opleiding waar je verder weinig aan hebt behalve als je een glimlach wilt veroorzaken om de lippen van bepaalde soorten gezagsdragers. Natuurlijk, kennis van de Nederlandse taal en omgangsvormen is handig om je in dit land te bewegen maar op de arbeidsmarkt geeft dat geen voorsprong, zeker niet in de lagere regionen. En voor betere functies vragen ze naar vakdiploma’s en academische graden, niet naar een inburgeringspapiertje.

Jonggehuwden die net een huishouden hebben gesticht, zouden wel gek zijn als ze zich nog eens extra in de schulden staken voor het plezier van wethouder Wijbenga. Dat doen ze niet.

belediging
Bovendien: de regering heeft terecht besloten om deze erfenis van Verdonk bij het oud vuil te zetten. Met een jaar of wat moeten de gemeenten zelf de inburgering organiseren en de toegang is dan gratis. Zo hoort het ook. Nederland vraagt integratie en doet meteen een handreiking.

Wethouder Wijbenga had meer kans gemaakt als hij even geduld had geoefend tot het nieuwe systeem is ingevoerd. Hij zou dan misschien ook van te voren even raad kunnen vragen aan zijn spindoctors. Hij krijgt dan ongetwijfeld uitgelegd dat het onhandig is om te beginnen met een belediging als je mensen wilt verlokken tot deelname aan een inburgeringscursus. En dat doe je door jonggehuwde vrouwen weg te zetten als domme tutjes die zich op laten sluiten. Daarmee schep je geen sympathie voor je product of de dienst.

De kans bestaat overigens dat Wiebenga helemaal niet is geïnteresseerd in die echtgenotes uit Turkije, maar dat hij gewoon probeerde Leefbaar stemmers terug te lullen naar de VVD. Dat is net zo goed een hersenschim. Die zijn daar net te slim voor.

Op de foto: Bert Wijbenga.

Ronald Sörensen :
Ik denk dat VdH gelijk heeft wat betreft het flink doen van Wijbenga. Hij wil zo stemmen winnen. Dat terugwinnen klopt niet omdat de kiezers op Leefbaar Rotterdam voornamelijk van de PvdA komen. Vandaar ook de blinde haat in die kringen.
De linkse partijen waar Wijbenga ze gretig bij aan tafel is gaan zitten, hebben zonder enige vorm van tegenwerking een parallelle samenlevingen c.q. subculturen laten ontstaan waarbinnen de universele rechten van de mens niet worden gerespecteerd. Sterker nog die zich met hand en tand verzetten tegen de heersende Nederlandse waarden en normen. Dat geeft wrijving ook binnen die subculturen. Wrijving waarvan vooral zwakkeren - vrouwen in dit geval -het slachtoffer worden.
Ik ben het dus met VdH eens dat die vrouwen geholpen moeten worden om zo snel mogelijk op eigen benen te kunnen staan. Daar kan de ontmanteling van die anti-culturen mee beginnen.

maandag 22 jul 2019

Jan Tak :
Mijn reactie (zonder toelichting) verwijderd? Kom op zeg, omdat ik op eigen titel van der Horst er "netjes" op wees dat dit niet de Joop is? (of was)
Nou gegroet u allen.

maandag 22 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Leuk dat Van der Horst hier schrijft.CITAAT.

Niks leuk wat heb je aan schrijfsel van zo,n figuur die gevangen zit in zijn linkse politieke correcte spinnenweb.Dat soort gasten hebben bloed aan hun handen.

maandag 22 jul 2019

Ronald Sörensen :
Leuk dat Van der Horst hier schrijft.

Ik lees zijn stukken op Joop.nl - de met belastinggeld onderhouden propaganda site van witte onderbroek van Me Too Jole - en moet daarna vaak gekalmeerd en getroost worden door mijn omgeving.

Van der Horst is de braafste ouderling van de linkse kerk, maar het is voor Rotterdam V & M goed dat ook dat geluid gehoord wordt.
Je moet weten waar je je tegen verzet en waarom je dat doet.

maandag 22 jul 2019

Arie Torcque :
Inburgeren is tevens de taal leren, leuk en aardig voor de mensen maar wie is er weleens zo onverwachts op zo'n les binnengewandeld, nou ik wel, en ik schrok me de pl....s, al het aanwezige leerplichtige personeel zaten doorelkaar te kletsen alsof het een Joodsebruiloft mas en niemand die geintereseerd was in de stinkend z'n best doende leraar, er werd gewoon niet geluisterd, ze willen niet integreren, want als ze de taal een beetje onder de knie hebben,.... moeten ze gaan werken en als er iets is waar ze een broertje aan dood hebben is het werken, dus ophouden met al die kosten verslindende belachelijke gedachten of die nu van Rita Verdonk of Piet Paaltjes zijn, het slaat nergens op.

vrijdag 19 jul 2019

Jan Tak :
Verwijderd door moderator website

vrijdag 19 jul 2019

van de redactie :
Steun Rotterdam Vandaag&Morgen

Uw steun is onmisbaar voor:

• Het produceren van goede, onafhankelijke en steeds betere verslaggeving uit het Rotterdamse
• Het verkrijgen van impact via ons medium en via sociale media
• Het produceren van onafhankelijke journalistiek met thuisbasis in deze stad
• De verdere ontwikkeling en uitbouw van onze Internetkrant

U kunt Rotterdam Vandaag&Morgen steunen met een vaste periodieke overschrijving (vanaf €2 per maand en ieder bedrag daarboven) of met een eenmalige donatie op NL55 INGB 0009 2593 29 van de uitgever Stichting Third Road en meldt daarbij: Donatie RV&M

vrijdag 19 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties