Als Rotterdammers een Burgemeester mogen kiezen, kiezen ze Aboutaleb

7811-als-rotterdammers-een-burgemeester-mogen-kiezen-kiezen-ze-aboutaleb

‘Keuze burgemeester aan Rotterdammers’

(door Jan D. Swart)

Leefbaar Rotterdam zal er geen genoegen mee nemen wanneer Den Haag een nieuwe opvolger van Aboutaleb voorbereidt en ook niet als daarna de gemeenteraad van Rotterdam solo selecteert en kiest.

De grootste partij van Rotterdam wil perse, linksom, rechtsom, gerealiseerd hebben dat de inwoners van de havenstad hun mandaat geven. Fractieleider Joost Eerdmans zei dat zondagmiddag in het bijzijn van Aboutaleb op de nieuwjaarsreceptie van Leefbaar tijdens een geestige toespraak waarin overigens niet volstrekt duidelijk werd of hij nu de loper uitlegde voor Aboutaleb (zo van: blijf nou maar, want je hoort: anders wordt het ellende) of juist een voorsprong nam op een gewenst goodbye.


De meeste luisteraars vertaalden de aalsnelle woorden van Eerdmans in: mensen, je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Want Eerdmans had Aboutaleb ook voluit geprezen en hoewel de toon van prijzen in algemene zin altijd verschillend is, klonk het overtuigend genoeg om er niks achter te zoeken. Later zou Eerdmans dat bevestigen: ‘’Ja, ik ga de realiteit niet uit de weg. Rotterdam loopt met hem weg en als Rotterdammers mogen kiezen, zullen ze hem kiezen. Prima. Maar laat het wel een verkiezing van en door Rotterdammers zijn.’’ Eerdmans had in dat verband tijdens zijn conference in IJsselmonde een beroep gedaan op de aanwezige fractievoorzitters van de VVD en D66 op hem daarin te zijner tijd te steunen.

Halverwege 2019 gaat de Rotterdamse raad evalueren ‘over de tien jaren Aboutaleb’. Dat resultaat wacht de burgemeester af voordat hij zelf een beslissing zal nemen: 12 of 16 jaar. ‘’Hij heeft ook alles mee, die Ahmed’’, zei men in Leefbaar-kringen. ‘’Met vooral dank aan D66, dat Rotterdam heeft opgezadeld met het spookbeeld van de kandidatuur van Alexander Pechtold. Die nooit.’’

Aart, waar ben je?
Er was in het donkerbruine café van De Gouden Leeuw ook frustratie merkbaar bij Leefbaar. Die betrof – ruim een half jaar na dato – de coalitievorming. ‘’Onbegrijpelijk. Niet uit te leggen. En schandalig.’’ Eerdmans raakte in vorm. En omdat er niemand van de Partij van de Arbeid naar Leefbaar was gekomen (andersom wel) kreeg de ruim vertegenwoordigde VVD alsnog de schuld. En later ook fractieleider Aart van Zevenbergen van de SP, die in zijn column in Dagblad010 erg lelijk had gedaan over het verschijnsel populisten. ‘’Aart, waar ben je?’’ Maar toen bleek Aart al gevlogen. Die dacht: ik moet Eerdmans voor zijn.

Kort voor de speech van Eerdmans had Leefbaar-voorzitter (ex-fractieleider) Ronald Buijt nog even de vileine vaststelling gemaakt dat het gezelschap in café De Gouden Leeuw erg blank was. ‘’Lijkt op de recepties van D66 en GroenLinks’’, zei hij, waarna de gezichten van de aanwezige fractieleiders Roest en Zeegers keken alsof ze water zagen branden. Maar ze waren er wel, die twee. Er rouleren in fracties soms hele uitwisselingslijsten om elkaars feestje te kunnen bezoeken. En soms worden ze ook principieel vermeden. In elk geval hebben wij Denk, Nida, PvdD, 50Plus en PVV bij drie uitgekozen teststations (VVD, PvdA en Leefbaar) niet aangetroffen. Bij de SP kan dat worden ingehaald; die recipieert als laatste.

Partij van de Arbeid
Geen grote woorden bij de Partij van de Arbeid, zaterdagmiddag in de Vijverhofstraat. Fractieleider Co Engberts gidste zijn partijgenoten langs vaste essentialia. Wethouder Barbara Kathmann liet ze elkaar aankijken en verplicht gelukkig nieuwjaar wensen, men kent die cursusspelletjes wel. En daarna speechte burgemeester Aboutaleb, omdat de PvdA nu eenmaal zijn eigen partij is. Wel waren er benoemde vergezichten. In maart en mei zijn er verkiezingen en de kandidatuur van Leo Bruijn voor de Provinciale Staten werd met opvallend veel tafelgeroffel geprezen. Net iets harder dan voor Hamit Karakus, die ook ergens op een lijst staat.

De PvdA had de pech dat D66 een uur later ook recipieerde. Het werd daarom voor de niet-partijgenoten een snelle fietsuittocht. Wethouder Bokhove ruim als laatste, maar die haalde iedereen in. Daar worden ze bij GroenLinks op getraind. Niemand kwam overigens te laat bij de Democraten. Ze speechten daar de hele zaterdagavond, inclusief fractieleider Chantal Zeegers en haar assistent Rob Jetten en naar verluidt is de kandidaat voor de Provinciale Staten nog steeds bezig.

Bron Tekst en foto's: Dagblad010.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Teken mee bij Cartoonfestival Erasmus

Van 29 november tot en met 15 december 2019 organiseren Stichting Comité Erasmus Icoon van Rotterdam, Stichting Cartoonfestival Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam een internationaal cartoonfestival met als thema ‘vriendschap’ tussen mensen uit verschillende culturen. De beroemde Rotterdammer Erasmus vond dat 500 jaar geleden een belangrijk onderwerp en dat is het nu nog! Rotterdam is een stad waar mensen uit alle delen van de wereld samen wonen. Dat samen wonen gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende groepen elkaar nóg meer zouden ontmoeten. In ontmoetingen leren mensen elkaar beter begrijpen.


Naast een wedstrijd voor cartoonisten van over de hele wereld waar 420 cartoonisten uit 66 landen werk voor inleverden is er een cartoon/stripwedstrijd voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Het thema is 'Vriendschap', vooral tussen mensen uit verschillende culturen. Een professionele jury kiest drie prijswinnaars, die worden beloond met een eerste prijs van €250, een tweede van € 150 en een derde van € 75. Op 14 december om 15.00 u is de prijsuitreiking. Jongeren die dat willen kunnen vanaf 30 november kosteloos cartoonworkshops volgen, gekoppeld aan een bezoek aan de Erasmus Experience in de centrale bibliotheek in Rotterdam. Gewapend met de inspiratie uit die experience werken zij vervolgens onder leiding van een cartoonist aan eigen werk.

Informatie over deelname en inschrijving is te vinden op de website www.cartoonfestivalrotterdam.nl. De deadline voor insturen is 07-12-2019.

Contactinformatie:
Martin Reekers: 06 46 77 05 17
email: info@cartoonfestivalrotterdam.nl
website: www.cartoonfestivalrotterdam.nl
Stichting Cartoonfestival Rotterdam
Wessel Gansfortweg 65
3052KM Rotterdam

  • Nieuw

  • Reacties