POLITIEK

Hulpverleners maken armoede en schulden eerder bespreekbaar

8370-hulpverleners-maken-armoede-en-schulden-eerder-bespreekbaar


(van de redactie)

Koffertje 'Geld enzo' helpt bij gesprek over geldzorgen
Het bespreekbaar maken van geldproblemen is de eerste stap om iets aan armoede en schulden te doen. Bij veel mensen zit schaamte dit gesprek in de weg. Voor hulpverleners en andere professionals in de stad is er vanaf vandaag, de dag tegen de armoede, een koffertje met tips en tools beschikbaar om het gesprek met Rotterdammers over hun geldproblemen aan te gaan en hen te wijzen op passende hulp. Michiel Grauss, wethouder armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg overhandigde het eerste koffertje aan welzijnsorganisatie DOCK in Charlois, tijdens een inloopspreekuur over financiële problemen.

Lees verder

Intussen rond Noord-Syrië

8367-intussen-rond-noord-syri
(Door Ronald Glasbergen)
Erdogan moge bij zijn Turkse aanhangers scoren met zijn oorlog, in het buitenland en in de regio doet hij dat niet.[...]

Brexitdeal mogelijk in zicht

8366-brexitdeal-mogelijk-in-zicht
(Door Ronald Glasbergen)
Een Brexit deal is mogelijk nabij. De formuleringen van woordvoerders zijn redelijk optimistisch en deadlines blijke[...]

Schandalige gedwongen verhuizing van oud

(van de redactie) Ouderen die Rotterdam hebben opgebouwd daar sol je niet mee, maar die koester je! Bijgaand het b[...]

Geen warmte en ook geen leiding

8323-geen-warmte-en-ook-geen-leiding
(Van de redactie) Na het voor de Gemeente Rotterdam kritische 'metarapport' waar we op 25 september over schr[...]

Rekenkamer tikt Gemeente Rotterdam op de

8305-rekenkamer-tikt-gemeente-rotterdam-op-de-vingers
(van de redactie) Met het hebben van plannen en ambities is niks mis. Integendeel, gelukkig hebben de gemeente Ro[...]

Miljoenennota 2020: op de achtergrond de

8288-miljoenennota-2020-op-de-achtergrond-de-designated-survivor
(van onze redactie) De vooruitzichten voor Nederland zijn positief, maar risico's in de wereld, handelsoorlog, Br[...]

Zuid Holland: werken aan betere balans l

8215-zuid-holland-werken-aan-betere-balans-leefomgeving-en-economie
(Van onze redactie) Nadat eerdere besprekingen met onder ander Forum voor Democratie op niets waren uitgelopen[...]

‘Werelddorp aan de Maas’ (1)

8175-werelddorp-aan-de-maas-1
(Door Ronald Glasbergen)
In februari 2018 verscheen het boek 'Rotterdam: Stad van twee snelheden' van journalist Mark Hoogstad (1970-2018). M[...]

Leefbaar en Forum voor Democratie

8165-leefbaar-en-forum-voor-democratie
(door Han van der Horst) Er bestaat een soort informeel bondgenootschap tussen Leefbaar Rotterdam en het Forum vo[...]

Wie in deze stad een boerka draagt, barb

8153-wie-in-deze-stad-een-boerka-draagt-barbecuet-op-het-graf-van-erasmus
(Door Kees Versteeg) Vanaf 1 augustus geldt het Boerkaverbod. Op overtreding ervan staat een boete van € 150. Bu[...]

Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties