Fotografie-documentaire Waken over Spangen in Rotterdamse Schouwburg


(van de redactie)

Donderdag 12 september 2019 vindt om 18:00 uur de opening plaats van de fotografie-documentaire ‘Waken over Spangen’. De foto’s worden vertoond op de Mediawand van Theater Rotterdam Schouwburg, Schouwburgplein 25 in Rotterdam.

Het is een project van fotograaf Hans van Rhoon met tekst van Bart Noordegraaf.

De kijker wordt meegenomen naar de Rotterdamse wijk Spangen anno 2019. Vastgelegd tijdens de vier seizoenen. Met de lichtmasten van het Sparta-stadion altijd in beeld als symbool van onverzettelijkheid voor een wijk die weer gezien mag worden. Voor bewoners, passanten én de vele bezoekers van Sparta.

Spangen had het lastig, zeker in de jaren 80 van de vorige eeuw. De wijk, zorgvuldig opgebouwd sinds 1913 met architecturale hoogstandjes als het Justus van Effencomplex, viel ten prooi aan drank, drugs, huisjesmelkers en verpaupering.

Tot de ommekeer kwam, begin jaren 90. Zorgvuldig opgebouwde, maar uiteindelijk ingrijpende renovatie en nieuwbouw geven de buurt haar oude elan terug. Mét behoud van de historische, ritmische uitstraling en lijnen die de wijk zo kenmerken.

‘Waken over Spangen’ wordt na de opening dagelijks om 14:00 en 18:00 en om 20:00 uur van 13 september t/m 3 oktober tentoongesteld. (Kan afwijken vanwege events).

Jan Tak :
Citaat: "Spangen had het lastig, zeker in de jaren 80 van de vorige eeuw.
De wijk,..... viel ten prooi aan drank, drugs, huisjesmelkers en verpaupering"

Spangen ik woonde er van 1950 tot 1965, eerst op de Spaansebocht later in de Bilderdijkstraat. Het was een keurige arbeiderswijk met een rijk verenigingsleven aangemoedigd via buurtverenigingen, Sparta en de beide kerken.
Een plezierige plek om op te groeien, maar Spangen kreeg verkeerd volk en de oorspronkelijke bewoners vertrokken, drugsverslaafden vervuilden de populatie en dat proces is nimmer meer gestopt. Als ik lees over een ommekeer begin jaren '90 dan is dat een LEUGEN.
Vandaag is niet alleen Spangen een probleemwijk maar eigenlijk geheel R.dam West.
Loop maar eens over die ooit zo keurige Math.weg richting centrum.
G.dvrrrrrr, Sorry ik ben boos, nee woedend :-(

maandag 09 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

maandag 09 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties