Intercontinentale ontmoeting van dans en kunst in Schiedam

8207-intercontinentale-ontmoeting-van-dans-en-kunst-in-schiedam

(van de redactie)

In Schiedam vinden de komende weken een drietal ontmoetingen plaats tussen beeldende kunst en dans. Dat gebeurt steeds op zaterdagmiddag in het pand van Open Art Exchange https://www.openartexchange.com/, Hoogstraat 85. Dat is vlak bij het Stedelijk Museum aan de andere kant van de straat. Titel van het geheel is Between open borders & Isolation.


Het project begint op zaterdag 17 augustus. Dan vindt om half vier de opening plaats van een tentoonstelling met deelnemers uit drie continenten, Debes Goswani uit India, Fransix Tenda uit Kongo, Gabriel Jideon uit Nigeria, Fenneke Hordijk en Jeffrey Burger, uit Nederland. Om vier uur voert vervolgens de FDR Dance Company onder leiding van Fernando Dominguez (Mexico) het begin op van een driedelig project over licht en de lichtheid van het bestaan. In de beide weekenden daarna voeren zij de volgende delen uit, steeds op zaterdag en zondag om 14.00 en 16.00 uur. Op de Nederlandse Sani van de Poel na hebben alle dansers een Latijns-Amerikaanse achtergrond.

De tentoonstelling is tot half september te bezichtigen op donderdag, vrijdag en zaterdag van twee tot vijf uur. Wat behelst het werk van de geëxposeerde kunstenaars? Open Art Exchange schrijft hierover zelf:

•Debesh Goswami (India/France) met sculpturen en een installatie over de vergankelijkheid der dingen en het stilzetten van tijd en plaats

•Fenneke Hordijk (Schiedam/Rotterdam) met tekeningen over transformatie en de vergankelijkheid en stoffelijkheid van ons bestaan

•Fransix Tenda (DR Congo) met schilderijen over veranderlijkheid en onveranderlijkheid in onze samenleving

•Gabriel Jideonwor (Nigeria) met schilderijen en collages over hoe onze blik wordt bepaald door het verleden

•Jeffrey Burger (Schiedam) met ijzerdraad werken over singulariteit en transhumanity

De toegang tot de tentoonstelling en de dansvoorstellingen is gratis.

Over OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via actieve exchange programma’s met lokale kunstenaars vanuit haar tijdelijke locatie in het museumkwartier van Schiedam, in afwachting van een permanente locatie in de regio Rotterdam.

Foto: Fenneke Hordijk (OpenArtExchange.com)

Foto: werk van Debesh Goswami (artaufildelarance.com)

Kopfoto: werk van Fransix Tenda (facebook.com)

Jan Tak :
Tja die Korenbeurs Jeroen een uniek gebouw maar wat gebeurt daar vandaag de dag?

In 2002 (op het moment van de moord op Fortuyn) zaten wij in een bungalowtje in Hilversum, ons oude huis was verkocht en het nieuwe nog niet opgeleverd en zo kwamen wij in het Arsenaal van de Jan Bouvrie in Naarden. We kochten daar het e.e.a. prima service overigens.

Niet veel later kwamen we op een dag Jan en zijn vrouw Monique tegen in de Korenbeurs dat ze toen in optie hadden. Ze vertelden als testcase in de tegenoverliggende oude bibliotheek een klein "verzamel-arsenaal" te willen starten en plots werden wij ongewild en onbezoldigd (het zou goed komen :-) aan de pers gepresenteerd als "goede klanten"
Onnodig om te zeggen dat het ons geen cent heeft opgeleverd maar dat wij wel met onze hoofden in de lokale krant kwamen.
Het zou wel goed komen, nou dat werd een tv-meubeltje met korting en een ervaring wijzer, voor Jan en Monique was werkstad Schiedam het toch niet.

dinsdag 20 aug 2019

Jan Tak :
Joke veel succes :-)
En voor een drankje en hapje geheel met Jeroen eens, hoewel(er is altijd een hoewel) kort geleden passeerden we Schiedam kreeg ik weer eens een inval van melancholie en zei, "laten we even voor een hapje-drankje gaan" Geparkeerd en wij naar het Sterretje, bleek de zaak al geruime tijd gesloten, hup weer een illusie armer. Maar er is gelukkig nog voldoende keus op het/de :-) Broersvest.

Die Tuinlaan Jeroen is inderdaad één van de mooiere straten, dat was vroeger de karbonade-buurt dat zie je zo. Maar dat stukje groen, leuk, maar Rotterdammers noemen dit een plantsoen en geen park :-)

Overigens als wij vroeger op de fiets naar H. van Holland gingen keek je toch vol ontzag naar de St. Ludwina, jammer genoeg gesloopt. Wat er over bleef is een klein klooster in die Tuinlaan geen idee of het nog als zodanig wordt gebruikt?

dinsdag 20 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Schiedam is Schiedam en er is genoeg te zien,men kan al zo lopen in het oudste stadspark van Nederland gelegen aan de Tuinlaan en daar valt genoeg te zien,en het leukste plekje in Schiedam is bij de Dam de Korenbeurs en omgeving; en niet te vergeten de prachtige Basiliek Sinte Lidwina.
En Hoogstraat 85 proficiat.

En wat cafe,s betreft ook daar is niks mis mee.

dinsdag 20 aug 2019

Joke Bakker-Jansen :
Nog een kleine correctie: Buiten de wintermaanden zijn onze reguliere openingstijden woensdag t/m zondag van 12:00-=18:00 uur.

dinsdag 20 aug 2019

Joke Bakker-Jansen :
Beste Jan (en Han), hartelijk dank voor de support. Wij zouden het liefst in Schiedam blijven, hetzij in Hoogstraat 85 of in de Monopole, want er is zeker nog veel meer van te maken in het museumkwartier. Daar doen we sinds November 2017 ons uiterste best voor. We hebben daar ook veel in geinvesteerd, maar het aankopen van een permanente locatie, wat noodzakelijk is voor ons voortbestaan, moet ons wel gegund worden. Dat kunnen wij helaas niet afdwingen. Als we weg moeten, dan is dat met pijn in het hart, maar zo lang we nog op Hoogstraat 85 zitten, doen we zoveel mogelijk mooie kunstprojecten en iedereen is welkom!

dinsdag 20 aug 2019

Jan Tak :
Ik ga nog even door:
We (want als jongen uit Spangen voelde je een halve Schiedammer) hadden hier de Monopool op de Hoogstraat(een jongens-bioscoop welk later werd het gebruikt door de dansschool van Cees Sitton) en de gezellige Passage met het prachtig Passage-Theater.
Ik bewaar hier goede herinnering aan, Joop Walvis op het Standard Theaterorgel, de ouvreuses met een bak snoep op het buikje en na de voorstelling een ijsje voor je meisje bij de Italiaan op de hoek onderwijl hopend op "meer" en dat je brommer er nog stond. Dat meer was dan een wandeling in het Sterrebos.
Maar helaas moest er een supermarkt komen en weg was het theater of was het andersom?

maandag 19 aug 2019

Jan Tak :
Joke Bakker van OpenArtEchange, verdient alle respect met haar pogingen om van die lege Schiedamse Hoogstraat nog iets te maken (en Han van der Horst promoot de horeca daar tegenover) maar wat doet de gemeente Schiedam?
Een leuk theater en een mega-bioscoop is alles wat Schiedam rest. Arm Schiedam, ten dode opgegeven en de Raad staat erbij en ziet het gebeuren.
SCHIEDAM DOE WAT!!

zondag 18 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties