Ook crisistijd voor internet-oplichters

(Door Saskia Wigbold)
Het is komkommertijd. Echter, dit geldt niet voor de internetcrimineel. Sinds een paar weken wordt mijn mailbox overspoelt met uitermate verdachte mailtjes. Maar er is daarnaast iets ander vreemds aan de hand. Het lijkt wel of er bij deze criminelen sprake is van een hevige onderlinge strijd. Ik vind gemiddeld per week zo’n 30 mailtjes in mijn mailbox.Aanbieding

De helft daarvan bestaat uit berichten met een aanbod om voor een aantrekkelijk bedrag voor een buitenlandse kliniek te gaan werken. ‘Dokter Dale’ biedt mij een salaris van 160 euro per uur aan terwijl ‘dokter Farmer’ mij voor slecht 90 euro per uur wil strikken en ‘dokter Richardson’ heeft het over een bedrag tussen de 90 en 350 euro als beloning. Maar bij ‘dokter Farmer’ kan mijn salaris wel flink groeien.

Deze zogenaamde job offer mailtjes hebben als achterliggende bedoeling geld via uw bankrekening door te sluizen. Dokter Farmer schrijft dat je niet alleen veel geld kunt verdienen maar ook andere mensen zal helpen. Daar is geen woord van gelogen. U zult ook zeker andere mensen helpen om hun criminele centen ‘weg te sluizen’. Het is ‘maatschappelijk verantwoord’ en ‘humaan werk’, staat er nota bene bij.


Humor

Dokter Richardson heeft ook gevoel voor humor. ,,U heeft de mogelijkheid om als ver verwijderd assistent te werken.’’ Dat klopt en dat is voor de crimineel zelf wel zo prettig. Als u namelijk door justitie wordt opgespoord en beschuldigt wordt van criminele activiteiten dan liggen ‘de doktoren’ allang lekker op een strand in Mexico.

,,Als u teveel geld hebt is dit bericht niet voor u bestemd,’’ staat als onderwerp bij één van de mailtjes. Teveel geld hebben dat klinkt wat verdacht. Alsof je een hele handige figuur bent. Dus als u zelf als crimineel werkzaam bent, negeer dit mailtje dan.


Inloggen

De andere helft bestaat uit mailtjes van nep-medewerkers van banken. Het is duidelijk dat er in dit traject iets mis is gegaan, want je moet vooral ook inloggen bij banken waar je helemaal geen rekening hebt.

Het meest verwarrende bericht is van een bank die in zijn mailonderwerp een hele andere naam van een bank noemt dan in de mail zelf. Weer zo’n teken van paniek op de markt. Ze weten niet meer hoe ze het moeten aanpakken dus gooien ze er maar gelijk twee namen van verschillende banken in.

Raak schieten zoals op de kermis. Daar begint het verdacht veel op te lijken. Eerst is er zogenaamd een betaling die je zelf hebt verzonden geblokkeerd. Een dag later krijg je van dezelfde bank het bericht dat er 450 euro door de belastingdienst van je rekening is afgeschreven.


Terugstorten

De bank wil dit bedrag snel laten terugstorten maar helaas, ook deze terugbetaling is geblokkeerd. En nog een dag later krijg je het bericht dat je rekening bij deze bank ineens 28% jaarrente oplevert zonder risico.

Maar u raad het al, ook bij dit bericht is er weer iets misgegaan met een betaling! Of je maar even in wilt loggen met je bankgegevens! Wat een waardeloze bank zou je toch zo denken. Zoveel blokkeringen in een week tijd.

Deze criminelen zijn echt de weg kwijt. Een Nederlandse bank die beweert dat uw geld op de rekening ineens 28% jaarrente zal opleveren?! Alsof ze hebben besloten om hun klanten een prachtige bonus te geven.


Banken die na jaren van laakbaar gedrag tot inkeer komen, wat een fantastisch wereldnieuws zou dat toch zijn!


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties