De toekomst van Brexit

8250-de-toekomst-van-brexit (Door Ronald Glasbergen)

Boris Johnson en Dominic Cummings spelen als de Britse oppositie het goed speelt, een spelletje 'chicken' in het luchtledige. Als de oppositie het fout doet, versterken ze de hand van Johnson en diens versie van de conservatieve partij.

Er leven bij voorstanders van de Brexit een paar misverstanden over de EU . Ze denken dat de gezondheidszorg, onderwijs, misdaadbestrijding, belastingen, sociale vangnetten, pensioenen in Brussel bepaald worden. Feit is dat die praktisch elke beslissing die het dagelijks leven beinvloedt in ons eigen land genomen wordt. Zo ongeveer zei Tony Blair het afgelopen maandag. De ervaren maar door Irak in diskrediet geraakte ex-premier roert zich opnieuw in de Britse politiek. Hij raadde Labour af om nieuwe verkiezingen te willen voorafgaand aan 31 oktober. Een 'Elephant Trap', een valstrik, noemde hij dergelijke verkiezingen. Boris Johnson en verkiezingsmanager Dominic Cummings zouden in hun campagne een pro Brexit koers mengen met angst voor een regering van de dogmatisch linkse Jeremy Corbyn. Zo zouden ze aan het langste eind gaan trekken en er als grootste partij uitkomen. Als een verkiezing echter na 31 oktober plaatsvindt , met of zonder Brexit op 31 oktober dan zou van die vermenging veel minder sprake zijn en zou die valstrik vermeden kunnen worden.


Foto hierboven: Boris Johnson in het Parlament. (Still uit Parliament Live van 3 september 2019)

spelletje 'chicken'
Het opmerkelijke van Brexit en de door Johnson, Cummings bedachte strategie is dat ze een spelletje 'chicken' met de EU willen spelen: kijken wie het eerste zijn stuur omgooit om een botsing te ontwijken. Opmerkelijk omdat iedereen weet en zeker de EU dat er ook bij een harde Brexit op 31 oktober geen botsing komt. Het is bij een harde Brexit niet opeens oorlog en er zal ook gewoon daarna onderhandeld moeten worden. Groot-Brittannië heeft al honderden jaren op alle niveaus diepgaande betrekkingen met zijn buurlanden in de EU en die moeten gecontinueerd worden. Het belang van Groot-Brittannië daarbij is vele malen groter dan dat van al die individuele landen die maar een deel van de som van de Britse betrekkingen zijn. Dat zijn allemaal landen trouwens, zoals Nederland, Duitsland , België, Frankrijk, die zelfstandig beslissingen nemen over hun gezondheidszorg, onderwijs, misdaadbestrijding, belastingen, sociale vangnetten, pensioenen, wegennetten, openbaar vervoer, veiligheid, communicatie, economie, energievoorziening en nog veel meer. Dat weten Johnson en Cummings ook wel maar politiek is voor hen no-Brexit een gepasseerd station. Ze denken -Cummings -en hopen -Johnson- er sterker uit te komen. Eveneens weten ze dat 'virtueel chicken', zonder het risico dat je 'echt' te pletter rijdt, niet bestaat. Ze doen alsof het echt is. Hun 'chicken' strategie is vooral voor binnenlands gebruik, bedoeld om kiesgerechtigden die politiek sceptisch zijn, te overtuigen van hun inzet. Het is deel van wat Blair 'Elephant Trap' noemt.

alternatieven voor een koninkrijk
Met een beetje behoorlijke voorlichting aan al die Britten, die nu in een onduidelijk overbodig referendum gestemd hebben, had het anders kunnen lopen. Nu wordt er al drie jaar gebakkeleid waarover en waarom nu eigenlijk gestemd is. Een zekere uitkomst lijkt te zijn dat Brexit of niet, Groot-Brittannië nog vele jaren een verdeeld land is. De belofte van politici dat die diepe scheiding der geesten met wel of geen Brexit voorbij is, lijkt een illusie

Wordt het Brexit, uittreding uit de EU, komt daar het enorme pakket verdragen dat nu in feite de relatie tussen EU en GB bepaalt, opnieuw gesloten moet gaan worden door een verzwakt Brittannië. Wordt het geen Brexit, dan zoeken de mensen die de bestaande parlementaire democratie wantrouwen andere kanalen op. Bijvoorbeeld een 'Britse' Alternative für Deutschland.

Op deze foto: Boris Johnson met op de achtergrond dr. Philip Lee, die van de Tory's naar de Lib Dem's ging (Bron foto: Still uit Parliament Live 3 september 2019)

Jan Jaap Vogel :
@Jeroen,

Het is inderdaad een theater. Het lijkt wel alsof iedereen in het Britse parlement er ten eerste voor zijn/haar eigen ego ziet, dan voor het partijbelang en als laatste het belang van het land.

Een "no deal Brexit" zal zowel de Britse als de Europeesche economie schaden. Ik geloof niet dat de Britten er snel (binnen 5 jaar) weer bovenop zullen komen.

donderdag 05 sep 2019

Jeroen Waardenburg :
Het is een mooi theater,en 31 october van dit jaar is het gewoon uitzwaaien geblazen.En alles gaat gewoon door de handel enz enz enz.
Dat weet Boris Johnson ook.

En de EU een reus op lemen voeten.

woensdag 04 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 04 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties