Voetbal en de tong van Derksen

8190-voetbal-en-de-tong-van-derksen (Door Han van der Horst)


Johan Derksen neemt het Orkun Kokcü, aanstormend talent bij Feyenoord, kwalijk dat hij “ja” zei toen hij werd uitgenodigd voor het nationale team van Turkije. Hij had braaf moeten wachten tot Jong Oranje hem rekruteerde.

Bij Veronica Inside voegde de grijze voetbalcommentator daaraan toe. ”Nu gaat hij in een land spelen waar je niet mag zeggen wat je wil, waar je zo in de gevangenis gepleurd wordt zonder proces, waar de mensenrechten met voeten getreden worden. Kan iemand uit zijn omgeving dat eens uitleggen aan die jongen?” zo citeert hem het Algemeen Dagblad. Tenslotte bromde Derksen het een en ander over de onwenselijkheid van dubbele paspoorten.


niet alleen

Er valt wel iets aan te voeren ter verdediging van Kokcü. Bijvoorbeeld dat hij zich een waar Nederlands voetballer toonde door de uitnodiging uit Ankara te aanvaarden. Wie in dit land over meer dan gemiddeld talent bezit in de omgang met een bal op kunstgras, droomt van een internationale carrière. Die vertrekt daarheen waar de boterham het dikst wordt gesmeerd. Spelers ontzien zich niet om naar boevenstaten en dictaturen te vertrekken teneinde die middels hun nationale elftallen te laten scoren. Ruud Gullit tekende een contract in Tsjetsenië. Wikipedia noemt niet minder dan eenentwintig Nederlandse voetbalexperts, trainers, spelers enzovoort, die hun ziel verkochten aan het wahabitische Qatar, onder wie de broertjes De Boer. De lijst van vaderlanders die hun talenten ter beschikking stelden aan de Emiraten (van die gevluchte prinses) is evenzeer indrukwekkend.

koopmansgeest

Het doet allemaal denken aan de uitspraak van een ongenoemde zeventiende eeuwse koopman: “Ik zou zelfs naar de hel varen als ik er nog twee stuivers kon verdienen”.

Je kunt hoogstens zeggen dat de Nederlandse voetballers het voor twee stuivers niet doen. Of dat voor hen pleit, is de vraag.

Nu zijn Nederlandse voetballers op dit gebied niet uniek. De Duitsers, de Britten, de Fransen, de Brazilianen richten hun vizier net zo goed op de geldzak alleen. Dat komt omdat voetbal een bij uitstek internationale bedrijfstak is. Topspelers en trainers reizen over de hele wereld. Ze verhuizen van het ene land naar het andere. Omdat ze sterren zijn, kost het ze weinig moeite om desgewenst van nationaliteit te veranderen.

voetbalgekte

Zelfs over een provinciale club als Fortuna Sittard stelt het Algemeen Dagblad vast: “De komende weken zal de potpourri aan nationaliteiten nog verder worden aangevuld. Met dank aan het internationale netwerk van clubeigenaar Isitan Gün hoopt de Limburgse club zich nog in elke linie te versterken.” Eigenaar Gün heeft zelf een Turkse achtergrond. Hij haalde 900.000 euro uit de knip omdat hij naar eigen zeggen gek van voetbal is. Hoe hij dat geld verdiend heeft, is niet helemaal duidelijk.

van de tribune gehaald

Dát is de wereld van het voetbal. Bijna veertig jaar geleden heeft Derksens generatiegenoot Freek de Jonge daar samen met zijn toenmalige maat Bram Vermeulen nog een mooi liedje over geschreven. Het duurde bijna tien minuten https://www.youtube.com/watch?v=MxlAtizSShM. Het heette: “Bloed aan de paal”.

Johan Derksen zat tijdens de wereldkampioenschappen in het Argentinië van de moordenaar Videla op de tribune. Hij stond niet op tijdens het spelen van het Argentijnse volkslied en werd deswege van de tribune gehaald. Twintig jaar na dato lichtte hij deze daad in het Haarlems Dagblad toe: “'Ik weiger eer te betonen aan een bewind dat mensen spoorloos laat verdwijnen en boven zee uit helikopters gooit. De vader van Máxima heeft van de praktijken geweten en ik vind het onverteerbaar als die meneer de schoonvader van ons toekomstig staatshoofd wordt. Die vader moet in ons land persona non grata zijn.' Althans dat schreef Paul Onkenhout in de Volkskrant.

voetbal is…

Voetbal kent geen grenzen. Voetbal is oorlog. Voetbal is geld. Het is mooi dat Johan Derksen het idealisme heeft hervonden uit de jaren dat zijn snor nog gitzwart was.

Wie weet stijgt Voetbal Inside vanaf nu boven zich zelf uit. Wie weet, bindt het nu consequent de strijd aan me spelers en trainers die lak hebben aan wat er buiten hun stadions in de gevangenissen en de martelkelders gebeurt van de regimes die hen juist in de watten leggen, met de speculanten die clubs als goudmijn, witwascentrale of wat dan ook zien en zich niets gelegen laten liggen aan de trouwe supporters, met de megalomane stadionbouwers, met het sterrensysteem, met alle ontaarding die van het voetbal een soort catch-as-catch-can hebben gemaakt dat de naam sport nauwelijks nog verdient. Nou pakt Derksen een jongetje van achttien jaar aan, maar er is veel groter wild dat vráágt om de scherpte van zijn tong.


Arie Torcque :
Ja Jeroen, maar ik niet,...

zaterdag 10 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Ja meneer vd Horst zo dat u denkt alles maar te kunnen zeggen zo mag Johan Derksen dat ook.Dat noemen ze vrije meningsuiting.

vrijdag 09 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties