Het voorportaal voor de dood

6716-het-voorportaal-voor-de-dood

(Door Hans Roodenburg)

Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen of dementie wonen in verzorgings- of verpleeghuizen. Voor hen is het meestal het voorportaal voor de dood. In de regio Rotterdam gaat het om enkele tienduizenden mensen.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gaat het om circa 60 procent van de bewoners om vrouwen van 80 jaar en ouder. Landelijk zaten er in 2015 circa 115.000 ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen.


Van hen heeft bijna iedereen ernstige lichamelijke beperkingen of geheugenklachten. Van de bewoners kampt ongeveer 40 procent aan dementie. De overheden proberen zoveel mogelijk mensen thuis te houden en te verzorgen. Dat willen zij zelf ook wel, maar soms is het onmogelijk. Vandaar ook de schrijnende gevallen die regelmatig in de media opduiken.

De vrouwelijke bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn gemiddeld 87 jaar oud en daarmee gemiddeld vijf jaar ouder dan hun mannelijke medebewoners. Dat komt overeen met de gemiddelde leeftijd als vrouwen en mannen overlijden.

De meerderheid van de bewoners is weduwe. Een op de vijf bewoners heeft een partner, die vaak zelfstandig woont. De directe aanleiding voor opname is doorgaans een geleidelijke verslechtering van de gezondheid.

Vier op de vijf bewoners heeft (zeer) ernstige lichamelijke beperkingen. Bijna alle bewoners hebben meer dan twee chronische aandoeningen. Problemen met de slaap en pijnklachten komen relatief vaak voor.

Ongeveer een op de zeven bewoners krijgt zelden of nooit visite. Zelfs niet als kinderen vlakbij wonen, zo is onze ervaring. De meeste ouderen gaan ook zelf niet meer bij anderen op bezoek. Bijna 80 procent van de ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen heeft kinderen en kleinkinderen.

Driekwart van de verpleeg- en verzorgingshuisbewoners ontvangt naast de zorgverlening van het personeel in de instelling ook hulp van een van hun familieleden. Meestal is dat dan van een van de kinderen die vaak wekelijks helpt met de administratie, het vervoer, de boodschappen of de was.

Vier op de tien bewoners ontvangt hulp van vrijwilligers (mantelzorg). Hulp van vrienden komt minder vaak voor. Vrijwilligers helpen vaak tijdens de uitstapjes en dagelijks tijdens de eetmomenten. Ook de hulp van vrienden wordt vooral tijdens uitstapjes geboden, maar deze hulp is vaak maandelijks of sporadisch.

De SCP-onderzoekers Debbie Verbeek-Oudijk en dr. Cretien van Campen hebben het uitgezocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het rapport is gebaseerd op informatie tussen april 2015 en april 2016 van ruim 1600 oudere verzorgings- en verpleeghuisbewoners.

Ruim 950 van de ouderen was zelf in staat om de vragen te beantwoorden. Voor de overige bewoners zijn de vragen beantwoord door een familielid en de eerstverantwoordelijke verzorgende, omdat de oudere zelf (vergaande) cognitieve beperkingen en/of dementie had.

Ons vaste panel, nog goed van lijf en leden, zal ongetwijfeld een mening hebben over dit voorportaal van de dood. Mijn eigen mening thans met een moeder die 101 jaar is geworden, maar de laatste jaren dement was: soms kun je maar beter dood zijn.

Maar dat is ook een van de moeilijke punten in de lopende kabinetsformatie. D66 heeft daarover een duidelijke mening. CDA en ChristenUnie geloven dat er nog een God is die voor hun ‘klantjes’ bepaalt wanneer het einde nabij is. VVD kijkt naar de meerderheid die het kabinet kan vormen.


Bron foto: Aafje

Jan Tak :
Moet dat nu Roodenburg ik wordt er zo depri van.
De foto is veelzeggende, een man alleen aan tafel en de dames bij elkaar lekker roddelend neem ik aan. Een situatie welke ik uit eigen ervaring kan bevestigen.

En de meisjes die het allemaal in goede banen mogen leiden lopen de benen uit de reet (excusez la mot) Maar dan, als je een simpele vraag wilt stellen aan de "leiding" dan wordt je ontvangen door twee soms drie leidinggevenden want owee als er een misstand te veel publiciteit zou kunnen krijgen.

Onze bejaarden en wij dus straks ook, zijn een verdienmodel geworden de geschiedenis dreigt zich te herhalen, opa zat in het Gemeentelijk Oudemannen- en Vrouwenhuis in de Oostervantstraat, mannen en vrouwen strikt gescheiden want owee :-(
De privacy welke opa had was een kastje en een bedstee met gordijn en het regiem was strikt.
In de zestiger jaren kwam er een andere idee bejaarden werden weer als mens gezien er verrezen prachtige complexen, maar nu?
Ouderen zijn lastig en allen een verdienmodel. Schande!!

donderdag 14 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties