‘Als het kalf verzopen is’

6710-als-het-kalf-verzopen-is (Door Jim Postma)

Wie wederom de laatste dagen het gestuntel heeft gezien van Mark Rutte over de alles verwoestende orkaan Irma op Sint Maarten, schaamt zich haast om Nederlander te zijn. Ons land wereldwijd bekend met altijd dat opgeheven arrogante vingertje van ‘de meester voor de klas’, heeft ronduit gefaald en geblunderd bij de dringende hulpverlening op dit genadeloos getroffen eiland.

Schaamtevol moeten nu alle betrokken kabinetsleden zijn en andere zogenaamde regerings- beleidsvoerders over hun (niet) betrokkenheid bij deze gigantische ramp. ‘Ja inderdaad’, hier geldt maar een bekende Hollandse conclusie: ‘Als het kalf verzopen is, dempen men de put!’


Regeren is vooruit zien, maar met de laatste tijd alleen ‘Zwarte Pietenspel’ in de kabinetsformatie en het uit volle borst zingen van het Wilhelmus, kom je er niet.

Zo’n twee weken geleden wisten de arme eilandbewoners van Sint Maarten reeds dat de mega-orkaan Irma onderweg was. Dat wisten zij – de regeerders hier – dus ook dondersgoed.

In Cuba, waar ik jaren geleden was, liggen vanaf oudsher alle draaiboeken klaar. Als het gaat om naderende orkanen met alles vernietigende krachten. Miljoenen eilandbewoners worden hier op tijd met talloze bussen en auto’s geëvacueerd uit de meest bedreigde gebieden. Leger, ziekenhuizen, artsen en beleidsvoerders staan hier uiterst gedisciplineerd paraat. Met grote water- en voedselvoorraden om het ergste leed vanaf het begin te voorkomen. Hoe arm en hoe gebrekkig Cuba ook is.

Rutte achter de NOS/NOB-microfoon haast verontschuldigend: ‘Wij hebben de hele avond en nacht doorgewerkt om de hulpverlening op gang te krijgen. Wij moesten toen kiezen tussen het vervoeren van patiënten uit ziekenhuizen. Of met het helpen om de toeristen van het eiland af te krijgen. Uiteraard kozen wij voor het eerste…’.

Twee weken dus daarvoor wisten alle betrokkenen dat er een ramp van ongekende krachten voor de deur stond. De Fransen op de Franstalige kant van het eiland wisten dit ook als geen ander. Zij stuurden ten minste zo’n 1100- van hun militairen vooruit om de ergste ellende te voorkomen, zoals plunderingen en gewapende bendes die het de eilandbewoners en vooral de toeristen met doodsbedreigingen in het nauw brachten. Aan de Franstalige kant van Sint Maarten wonen slechts 33.000 inwoners. Aan de ‘Hollandse’ kant 47.000 inwoners.

Nu pas zijn een handjevol van onze militairen op het Nederlandse eiland, zo’n 200 man en veel en veel te laat. De toeristen op het eiland, waaronder veel Nederlanders, zijn geheel in paniek. Vooral door de gewapende plunderingen zijn zij hun leven niet meer zeker. Maar ook hier geldt voor een gedeelte ‘dikke bult, eigen schuld.’ Zij hadden al in een veel eerder stadium hun toeristenoord moeten verlaten. Of zijn hier de reisbureaus grof in gebreke gebleven naast de plaatselijke en hier de landelijke overheid.? ‘Een gewaarschuwd mens telt in deze zeker voor twee’, nietwaar?! En de bedreigde patiënten in de ziekenhuizen hadden zeker al een tien dagen geleden geëvacueerd moeten worden, in plaats van nu op het allerlaatste moment. Heeft hier dan totaal niemand aan gedacht?

Rutte, afgelopen zaterdagavond: ‘Ja, maandag sturen wij nog zo’n 100 man en daarna nog eens 150 man.’ Gestuntel van de bovenste plank. Die hadden minstens een week voor de aankomst van Irma reeds op het eiland aanwezig moeten zijn. En met niet te vergeten veldhospitalen, medicijnen, voldoende water en voedsel naast alle andere noodvoorzieningen. Ergo, die hadden er een jaar geleden – regeren is vooruit zien – moeten zijn. Curacao en alle andere Bovenwindse Eilanden er omheen liggen immers al sinds decennia in de orkaanrampgebieden. Niks, helemaal niks geleerd van de zeer ervaren Cubanen hierin.

Nu met Irma boven de Amerikaanse staat Florida met 37 miljoen inwoners, waren er reeds 6 ½ miljoen burgers geëvacueerd. Zo’n zesde deel van de bevolking dus. Niemand weet tot nu toe (ik schrijf dit afgelopen zondagavond 18.30 uur) wat er aldaar nog van allerlei rampen staan te gebeuren. Maar een ding is zeker: de bevolking werd meer dan een week geleden op allerlei fronten – zeker in de media – gealarmeerd dat het om levensgevaarlijke situaties zou gaan. Met allerlei mogelijke hulptroepen paraat en de broodnodige logistiek in deze. En met een CNN die er vanaf het begin van Irma (nog voor de aankomst in Florida) er van uur tot uur bovenop zit

Waar waren in deze NOS/NOB toen Irma van paradijsje Sint Maarten een hel maakte? Behalve enkele beelden met zaktelefoontjes waren er geen Nederlandse cameraploegen in veld of wegen te bekennen. Ja, pas, na ‘the day after.’

Nederland slaapt hier op allerlei fronten. Maar dat wisten wij al. ‘Rust zacht, Rutte en consorten!’


Orkaan Andrew op 23 augustus 1992 (Foto: Publiek Domein)

Jan Tak :
Het is een mondvol in één reactie Hans, ik moet zeggen dat de verhoudingen binnen het koninkrijk er niet duidelijker op zijn geworden.
I.i.g. is WimLex ook koning van St Maarten en het "Koninkrijk der Nederlanden" verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen, defensie en de Nederlandse nationaliteit. Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten onderlinge afspraken nakomen en uitvoeren. Op andere gebieden bijv. gezondheidszorg, toerisme en werkgelegenheid is men vrij zelf te bepalen wat het beleid is.
De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn er voor alle landen binnen het Koninkrijk, dat geldt ook voor de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Zeg maar een overeenkomst van wel de lusten maar niet de lasten.

maandag 11 sep 2017

jim postma :
Hoe is zoveel naïviteit mogelijk in dit land, c.q. naar 'brandhaarden' als de NEDERLANDSE ANTILLEN.

Hoor de volksmond hier al te keer gaan in de zin: 'Wat hebben wij hiermee te maken?! De Antillen hadden al lang onafhankelijk moeten zijn, in navolging dus ooit van Suriname! Het koloniale tijdperk in deze is al lang achterhaald. Curacao en alle eilanden daar om heen, horen eerder thuis bij Venezuala, dan bij Nederland. 'Vanwege onze balastingcenten nietwaar? Tegen zoveel rampspoed, tegenover een zeer arme bevolking, kan geen geld tegenop.
Niettemin moeten wij in de tussentijd onze verplichtingen in deze nakomen. En zeker zorgen voor een verantwoordelijke afwikkeling in deze.
Nu dus alle koppen bij elkaar en redden wat hier te redden valt. Met alle blunderputten van Rutte 3. God verhoede dat!

maandag 11 sep 2017

Hans Roodenburg :
Is Jim Postma niet te snel geweest met zijn conclusies over Mark Rutte? 1. Sint-Maarten is al sinds 2000 zelfstandig. Behoort wél tot het koninkrijk. Maar een grote meerderheid van de bevolking van Sint-Maarten heeft toen gesteld NIET meer bij Nederland te willen horen. Daarom ook de militairen die het moeten opknappen. Noodhulp is onderweg van zowel Nederland als haar inwoners. 2. Plunderaars (en mogelijk andere criminelen) zijn overal in de wereld in ontwikkelingslanden een uitwas. 3. Op andere kleine eilanden van VS en Frankrijk is het net zo erg. 4. Cuba is ook niet hét voorbeeld als het gaat om aanpak van cyclonen. Opvallend is dat het land geen neutrale journalisten toelaat. Heeft het wat te verbergen? 5. NL staat overal in de wereld klaar om het arrogante vingertje omhoog te houden maar is ook vaak per hoofd van de bevolking koploper als het gaat om rampensteun. 6. Corruptie is een groot probleem in dit soort 'eigen' landen.

maandag 11 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties