'Strijd tegen 't islamisme moet worden voortgezet'

5935-strijd-tegen-t-islamisme-moet-worden-voortgezet (Door Feico Houweling)
Voor de tweede maal in korte tijd is een familielid van mij door toedoen van islamisten om het leven gekomen.
Toen in januari mijn achterneef Arie Houweling omkwam bij een aanslag in Burkina Faso was ik al begonnen aan dit artikel. Het is een poging om begrijpelijk te maken wat de westelijke waarden zijn waarvoor zo velen met hun leven moeten betalen.Wat is specifiek aan het Westen? Menigeen is trots op wat wel de Joods-Griekse traditie wordt genoemd. Van die traditie wordt aangenomen dat deze is uitgemond in de hedendaagse principes als menselijkheid en rechtvaardigheid. Het argument is een beetje abstract en eigenlijk te licht om als onderbouwing te kunnen dienen voor de claim dat het Westen een beschaving met toekomst zou zijn.

'Menigeen in het Westen is trots op wat wel de Joods-Griekse traditie wordt genoemd. Van die traditie wordt aangenomen dat deze is uitgemond in de hedendaagse principes als menselijkheid en rechtvaardigheid'.Zelfkritiek
We zullen er dieper over moeten nadenken. Neem de rol van de profeten in het Oude Testament. Elke leider van Israël heeft steeds een of meer van die lastposten tegenover zich die hem vertellen wat hij fout doet en wat hij beter zou moeten doen. Het is de voortdurende kritiek van de profeten en de zelfkritiek die de Joodse geschiedenis karakteriseren.
Dit vermogen tot zelfkritiek heeft het Westen overgenomen. Of het geslaagd is en of het oprecht is, dat zijn andere vragen. In tal van andere beschavingen bestaat dit vermogen tot zelfkritiek ten enenmale niet. Dat is het verschil. We zullen het er in het Westen over eens moeten worden, of we dat vermogen tot zelfkritiek willen behouden of niet.
Kritiek is het benoemen van het tekort dat zichtbaar wordt wanneer een ideaalbeeld wordt afgezet tegen de werkelijkheid. Je moet sterk in je schoenen staan om kritiek te kunnen verdragen. Het Westen kan dit blijkbaar. Zwakke culturen kunnen het zich niet permitteren om kritiek toe te staan. Ze ontberen daardoor het zelfcorrigerend vermogen en hebben zolang ze de kritiek niet toestaan, geen toekomst.

Vrijheden
De filosofen van het oude Athene hebben ons de instrumenten aangereikt om over alle zaken in het leven gestructureerd en vooral volledig na te denken, zonder belangrijke elementen weg te laten. De mantel der liefde waarmee de waarheid wordt toegedekt, al dan niet religieus van aard, wordt weggetrokken. Ook dat kunnen zwakkere culturen zich niet permitteren.
Dan onze eigen cultuur. De westerse beschaving heeft vrijheden bevochten die voorheen niet bestonden en waarvan iedere specifieke vrijheid op een bepaald moment in de westerse geschiedenis is bevochten: de vrijheid van slavernij (12e eeuw en 18e eeuw), de vrijheid van beroepskeuze (16e eeuw), de vrijheid om tirannen af te zetten (16e eeuw), de vrijheid om als volk zelf te regeren (17e eeuw), de vrijheid van denken en om die gedachten uit te spreken (17e eeuw), de vrijheid van religie of om juist geen religie aan te hangen (18e eeuw), het recht op een menswaardig bestaan en gelijkberechtiging voor iedereen (20ste eeuw). Het zijn maar enkele voorbeelden.

'Er zullen niet veel mensen buiten de westelijke wereld zijn die begrijpen waarom Europa nog steeds grote stromen vluchtelingen toelaat' Geen toonbank
Deze vrijheden zijn onomkeerbaar. Bovendien kunnen ze alleen als geheel worden overgenomen, niet naar keuze. Het shoppen in de supermarkt van westerse waarden, zoals bijvoorbeeld China en Arabische landen graag doen, leidt tot mislukkingen. Het is een misverstand dat een volk de waarden naar believen van de toonbank kan pakken. Wel economische vrijheid maar geen vrijheid voor het individu. Wel de moderne technologie inclusief internet, maar geen vrijheid van meningsuiting. Wel luxe winkelcentra en mooie auto’s, maar geen gelijkberechtiging voor vrouwen. Zo gaat het niet. Het een volgt met het ander. Take it or leave it.
Noem me een andere beschaving dan de westerse, die in staat is een toekomst te garanderen waarin rechtvaardigheid heerst op basis van concreet verworven rechten en waar plaats is voor alle mensen ongeacht achtergrond, geslacht, geloof of geaardheid. Ik ken zo’n beschaving niet. Daar hoeven westerlingen zichzelf niet voor op de borst te slaan, integendeel, het dwingt tot bescheidenheid want het is een bijna niet te dragen erfenis.

Toch toelaten
Het is niet zo dat iedere aardbewoner nu westers moet worden. Of christen. Juist niet! Eenvormigheid is in termen van de menselijke beschaving de dood in de pot. Ook bij eenvormigheid van religie.
Er zullen niet veel mensen buiten de westelijke wereld zijn die begrijpen waarom Europa nog steeds grote stromen vluchtelingen toelaat. Waarom verdraagt het Westen de uitdaging van grote groepen totaal onaangepaste jongeren, provocerend op het randje van de criminaliteit of eroverheen? Waarom stuurt het Westen zijn jongeren naar gebieden waar ze op zich niets te zoeken hebben, alleen omdat daar de vrede wordt verstoord door groepen die anderen het licht in de ogen niet gunnen?
Zulke dingen doe je alleen als je missie groter is dan je zelf bent. Daarom is het zo belangrijk dat het Westen volhoudt en dat we ons leven op het spel durven zetten. Met inzet van de juiste middelen, want geweld is lang niet altijd het juiste antwoord. Zeker niet op het islamistische (politiek) fundamentalisme, want de aanhangers daarvan zien het liefst de wereld ten onder gaan in een zee van bloed. Het blijft een feit dat ze streven naar hun eigen dood en daarin zoveel mogelijk anderen willen meetrekken. Geweld vervult hun doodsverlangen en treft ook vele onschuldigen.

Zwakke culturen kunnen het zich niet permitteren om kritiek toe te staan. 'Zo durf ik wel te voorspellen dat er een dag komt waarop de ballon van de radicale islam uiteen klapt'.Visie
De wereld heeft een visie nodig op de langere termijn. Voorop staat dat we niet bang hoeven te zijn voor de toekomst. De wereld heeft waarachtig wel ergere terroristen gezien dan het zooitje gewapende vrijbuiters dat nu al schreeuwend in het rond schiet. Uiteindelijk is dit islamisme een ballon die zichzelf opblaast tot hij klapt. Het heeft geen basis, geen visie en geen geloof in de toekomst.
We mogen misschien een vergelijking trekken met het communisme van een halve eeuw geleden, dat er ook zo gevaarlijk uitzag. Van de ene op de andere dag was het verdwenen. Zo durf ik wel te voorspellen dat er een dag komt waarop de ballon van de radicale islam uiteen klapt. Als er niet meer de doodstraf staat op het verlaten van deze godsdienst, als mensen het niet meer nodig vinden om een onderscheidende identiteit te zoeken in de kentekenen van de islam, zullen miljoenen tegelijk de vrijheid nemen om zich te bezinnen op hun religie en hun geloof.

Toelichting
Ter toelichting de wrange feiten: Arie Marinus Houweling is op vrijdag 15 januari gedood bij een overval van islamisten op een hotel in Burkina Faso. In dat land werkte hij als vrijwilliger in het Programma Uitzending Managers (PUM) mee aan de opbouw van Afrika. Eerder al, op 17 april 2010, kwam Jeroen Michiel Houweling om het leven tijdens zijn dienst in Afghanistan als gevolg van een aanslag met een bermbom. Jeroen was de zoon van een neef van me en Arie was de kleinzoon van een broer van mijn grootvader.

De wereld is te klein geworden om nog langs elkaar heen te kunnen leven. Ook als we moeite hebben met elkaar, zullen we elkaar moeten aanvaarden en elkaars waarde leren inzien. Ook de toekomst van de islam is daarvan afhankelijk.

(Gastredacteur Feico Houweling was onder meer redacteur bij Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad en werkt nu als schrijver en verteller van geschiedenis. Hij was een van de oprichters en de eerste voorzitter van Verzamelde Werken, de branchevereniging voor de Rotterdamse letteren.)

R.Sörensen :
Turkije chanteert Europa al jaren en heft er nu als extra chantagemiddel de gelukzoekersstroom bij.
De tijden zijn echter veranderd. Het Turkije dat ooit lid van de NAVO werd, was een totaal ander Turkije dat de semi islamitische dictatuur die het nu aan het nu is.

Ook de strategische ligging is nu geen voordeel, maar een nadeel geworden.
Oplossing: Uit de NAVO zetten. Een land, dat niet in staat is de eigen grenzen te verdedigen (Nederlanse patriots) en dat oorlog voert tegen de eigen bevolking. Of dreig er in iedergeval mee zolang we gechanteerd worden. Ook iets dat je niet met bondgenoten doet trouwens.

zaterdag 27 feb 2016

Wim :
Toch maar eens met Poetin gaan praten? Als ik eerder schreef, we gaan hem hard nodig hebben CITAAT.

Even dit genomen uit jou laatste bijdrage waarde @Johannes ,daar kan je wel is geheel gelijk in hebben,maar ja links politiek correct Nederland slaap nog steeds.

zaterdag 27 feb 2016

Johannes :
Volgehouden - voortgezet? Het gaat toch niet om de verpakking?
Waar ik in de kop moeite mee heb is dat deze suggereert dat we in oorlog zijn met een apocalyptisch geloof, de islam, maar eigenlijk wordt hier een botsing tussen de beschavingen beschreven.
Zolang we de bakermat van het gedachtengoed en bron van alle kwaad (Saoedi-Arabië) niet aanpakken en nota bene verspreiders van dit gif onder de noemer "vluchteling" blijven ontvangen en pamperen gaan we de strijd niet winnen.
En zolang we niet inzien dat Turkije bezig is het Pakistan van Europa te worden en ons te "injecteren" met zg. vluchtelingen zie ik het somber in.
Toch maar eens met Poetin gaan praten? Als ik eerder schreef, we gaan hem hard nodig hebben.
Geniet van Uw weekend :-)

zaterdag 27 feb 2016

Rob Timmer :
De oorspronkelijke kopsuggestie boven het artikel was:

'De strijd tegen het islamisme moet worden volgehouden'

Omdat de kop nét niet binnen twee regels bleef heb ik het woord 'volgehouden' vervangen door 'voortgezet'.

(Uw eindredacteur)

zaterdag 27 feb 2016

Feico Houweling :
Dank voor de reacties. Maar om misverstanden te voorkomen - met respect voor de eindredactie - de kop is niet van mij. Ik probeer er juist op te wijzen dat nog meer geweld niet zonder meer het juiste antwoord is en we geen overdreven angst moeten koesteren voor de radicale islam.

vrijdag 26 feb 2016

Wim :
Neem nu maar van mij aan dat een Islamiet, van welke stroming ook, zich nooit en nimmer zal conformeren aan ons westers denken en doen. Kijk naar uw voorbeeld Aboutaleb, in wezen een aardige kerel, maar als hij voor de keuze staat zal hij nooit zijn geloof afvallen. Vraag maar aan zijn dochters :-)CITAAT.
Ach en de linkse jongen maar bewust dromen;hadden we ook niet zo groep mensen in 1940-45.

vrijdag 26 feb 2016

Johannes :
Ik krijg toch sterk het idee dat, hoewel goed bedoeld, zowel Rob als Hans geen idee hebben over welke "-ismen" ze spreken en wat precies de verschillen zijn.

Sowieso zijn beide groepen Soennieten maar zijn de Salafisten zijn fundamentalisten en dus fanatieker in het geloof. Maar waarschijnlijk bedoelden beiden de Sjiieten als zijnde de harde kern van IS.
Een "politieke Islam" valt oook niet te duiden, gewoon omdat de Islam voor iedere moslim de enige politiek inhoud. Islam is geloof en politiek in één leer.

Neem nu maar van mij aan dat een Islamiet, van welke stroming ook, zich nooit en nimmer zal conformeren aan ons westers denken en doen. Kijk naar uw voorbeeld Aboutaleb, in wezen een aardige kerel, maar als hij voor de keuze staat zal hij nooit zijn geloof afvallen. Vraag maar aan zijn dochters :-)

vrijdag 26 feb 2016

R.Sörensen :
http://nl.gatestoneinstitute.org/6704/migranten-criminaliteit-duitsland

Bovenstaande cijfers zijn natuurlijk vals en geproduceerd door wetenschappers, die mensen tegen elkaar willen opzetten.

O ja, en Nourdin el Q van NIDA in Rotterdam heft natuurlijk gelijk als hij stelt, dat de 2e Kamer gevaarlijker is dan salafisme

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2016/02/kamer_gevaarlijker_dan_salafis.html

vrijdag 26 feb 2016

R.Sörensen :
De berichten dat in AZC’s christenen, homo’s en moslims, die zich niet aan de regels houden worden gediscrimineerd en bedreigd zijn nog niet overal doorgedrongen. Keulen ?
De eerste generatie moslims in Europa was veel vrijzinniger dan de latere. Redenen 1e. Landen van herkomst wilden de deviezenstroom niet missen en stuurden imams om de band te herstellen c.q. vast te houden 2e. Op afvalligheid staat binnen de moslimgemeenschap (is liefde) de doodstraf en in ons land maatschappelijk ostracisme.
In de wijken waar veel moslims wonen is al heel lang een religieuze politie werkzaam. Zij waarschuwen vaders in de moskee op vriendelijke wijze op hun kinderen te letten. Zo’n waarschuwing betekent : meedoen of tot paria verklaard worden.
Dat laatste heeft ook gevolgen voor familieleden in het thuisland!

Wanneer gaat policor Nederland nu eens beseffen dat onze manier van naar dingen kijken niet de hunne is.
Een paar voorbeelden uit mijn praktijk (inderdaad casuïstiek) die mij tot bestuderen van de islam en de islamitische gewoontes hebben gezet.
1e: In dit land mag je als je onder de 18 bent misdaden plegen, want je wordt niet gestraft.
2e. Vrouwen zonder hoofddoek zijn hoeren, waar je gebruik van maakt, maar nimmer mee trouwt.
3e. Het toegeven aan islamitische eisen (hallal eten in de kantine met 10% moslims b.v.) betekent dat Nederlanders het met die regels eens zijn !
4e .Allevieten (vrijzinnige moslims) zijn honden. Nog erger dan christenen (werd ook op de tafels van Allevieten geschreven)
5e . Alleen in de maand Ramadan is liegen verboden (klopt niet overigens) Liegen ten bate van het geloof is altijd toegestaan: Takiyya.

Ik zou er boeken over kunnen schrijven, maar die zijn al geschreven doch helaas niet door iedereen gelezen. Google onder prof. Hans Jansen!

vrijdag 26 feb 2016

Hans Roodenburg :
Juiste opmerking van eindredacteur Timmer. Het probleem is niet de moslimstroom. Maar hen onderling. Als de 'westers georiënteerden afstand nemen van de gelukszoekers, criminelen en salafisten (IS-aanhangers) is het probleem opgelost.

vrijdag 26 feb 2016

Rob Timmer :
Mooi artikel Feico, maar ik zou zeggen laat de moslims zelf hun strijd voeren tegen het islamisme!
De 'gewone' moslims zijn volgens mij sterk in de meerderheid dus dat zou geen groot probleem moeten zijn.
Het lijkt mij nogal belachelijk te veronderstellen dat 'de islamisten' met duizenden ons land binnenstromen. Het zijn juist de slachtoffers van islamisten die hier komen schuilen.
Dus in feite groeit de kracht tégen de politieke islam (en het salafisme) in Europa en dus ook in Nederland met iedere hier arriverende moslim-vluchteling.
Lijkt mij een goede zaak!

donderdag 25 feb 2016

Johannes :
Goed stuk met veel om over na te denken, daar ben ik nog niet over uit. Het begint al met uw mening over wat specifiek is aan het Westen, zijn wij wel menselijk en rechtvaardig? Ik zou zeggen kijk eens even naar uw kop boven dit artikel het eerste woord is STRIJD wat voor mij niet te rijmen valt met de "menselijkheid en rechtvaardigheid" dat een alinea verder aan ons wordt toegedicht.

Beste Feico kijk eens verder dan uw eigen wereldje, "wij het Westen" bombarderen al jaren de wereld plat onder die noemer rechtvaardigheid dezelfde rechtvaardigheid die mede-christen Adolf hanteerde voor het Joodse volk. En vers in ons geheugen ligt de genocide in Sebrenica hier op het eigen continent.
Wat nou "beschaving met toekomst" we voeren nog iedere dag oorlog, financieel en anders met bommen.
U rept over zelfkritiek maar hanteert het niet......

donderdag 25 feb 2016

R.Sörensen :
Het komt steeds dichterbij.eergisteren werd een affiche getoond, waarin weerbare moslims (gaat er een WA bel rinkelen?) werden opgeroepen voor een bijeenkomst in de Essalam moskee!

Iedereen, die maar een heel klein beetje verstand heeft van politieke theorie weet, dat islamisme niets anders dan fascism is. Sterker nog een veel gevaarlijke variant, omdat het gebaseerd is op het GELOOF in een niet bestaand opperwezen. De Leider is geen mens, maar een Opperwezen, wiens bloederige boodschap door zijn "partijgenoten" naar believen kan worden geïnterpreteerd.

Op dit moment stromen ze bij duizenden ons land binnen!En, zoals fascisten betaamt, kijken ze met verachting op tegenstanders neer!

donderdag 25 feb 2016

Wim :
Joods -Griekse traditie bestaat niet, zou men is tegen een jood moeten zeggen; Hij zou zeggen ben je gek geworden. Ook de joods-Christelijke traditie bestaat ook niet een uit vinding van na de tweede wereldoorlog.Je hebt de Christelijke cultuur/beschaving wetenschap en traditie mede gevoed door de Griekse beschaving.

Maar ja zoals met veel figuren in dit land waait de wind weer uit een bepaalde hoek,waar niets goed van te verwachten is.

woensdag 24 feb 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Identiteit


(door Kees Versteeg)

De menselijke identiteit is als een diamant met vele vlakken. Het hangt maar net van de situatie, de tijd en plaats af op welk deel van je identiteit je wordt aangesproken. Dat kan je huidskleur zijn, maar ook je geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur, bezit, sociale klasse, opleiding, burgerlijke staat en tientallen andere zaken. Op sommige plaatsen bezit iedereen voor even dezelfde identiteit: in een supermarkt zijn we allen in de eerste plaats consumenten. Wat we daarnaast óók allemaal zijn, is in de Jumbo irrelevant. De ellende van identiteitspolitiek is dat mensen één facet van hun identiteit zó opblazen dat die alle andere facetten overstemt. Eigenlijk laat je jezelf daardoor als mens verdwijnen – en ook alle andere mensen die niet dat kenmerk hebben. Identiteitspolitiek ontmenselijkt mensen – het maakt ons meer robot dan mens.

Natuurlijk, niets komt uit de lucht vallen, ook identiteitspolitiek niet. Die is ontstaan uit het op zich gerechtvaardigde verlangen van minderheden om meer gekend te worden. Zolang de wens tot emancipatie de boventoon voert, is er niet zoveel aan de hand. Het is zelfs gezond voor de samenleving, die wordt daar rijker van. Maar als de emancipatiedrang ontaardt in een dictatuur van minderheden, en omslaat in een verlangen om revanche te nemen, zijn we verder van huis dan ooit en zullen de muren tussen groepen tot aan de hemel reiken.

Foto: wikipedia.org

  • Nieuw

  • Reacties