De armoedestad van Nederland (2)

5310-de-armoedestad-van-nederland-2 Rotterdam, de grootste havenstad van Europa, is momenteel één van de meest arme steden van ons land. En die armoede blijft maar stijgen met schrikbarende cijfers. Naast de ongeveer 38.000 bijstandstrekkers in deze stad (wederom gestegen van 36.000 in 2013) zijn er nog eens 48.650 WAO- of WIA-uitkeringen, naast tienduizenden ouderen met slechts een klein pensioentje en/of alleen AOW.
Volgens het CBS zit zo’n 15,5 procent van onze volwassen bevolking onder de armoedegrens en met torenhoge schulden.
Rotterdam Vandaag en Morgen maakt samen met de papieren weekkrant Dichtbij een serie verslagen over deze zogeheten ‘stille armoede’. Met daarbij de vraag: ‘Hoe lang moet armoede nog stil blijven?’
Vandaag deel 2 over de Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!), netwerk tegen armoede, sociale uitsluiting en verrijking.Joke de Kock voorzitter van de NVVK: ‘Mensen met torenhoge schulden krijgen wel vijf deurwaarders per maand aan de deur. Zij sluiten zich af van de buitenwereld'. Foto's: Rinus Vuik

‘Mensen met schulden barricaderen deur’

(Door Jorg van Rijkom en Jim Postma)

Dat de ‘stille armoede’ in Rotterdam allerminst ‘stil’ is, bleek afgelopen maandag tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de stichting RoSA! in het gebouw van Dona Daria (het voormalige Heilige Geest Huis) in de Gerard Scholtenstraat in Rotterdam-Noord. Gemeenteraadsleden zoals Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam) en Carlos GonCalves (PvdA) waren onder de prominenten, naast deskundigen van andere organisaties op het gebied van armoedebestrijding in de regio Rotterdam.

Uitsluiting
RoSA! (de Rotterdamse sociale alliantie, netwerk tegen armoede, sociale uitsluiting en onrechtvaardige verrijking) werd in oktober 2007 in Rotterdam opgericht. De stichting streeft er naar om Rotterdam in 2020 geheel armoedevrij te maken. De ambassadeurs van RoSA! Hans Goosen en Therese Steur zeggen hierover: ,,De tweedeling in de stad tussen arm en rijk wordt met de dag groter, terwijl de politiek blijft wegkijken.'’ Vorig jaar organiseerde de organisatie (www.rosarotterdam.nl) op 17 oktober voor de achtste keer ‘De Werelddag tegen armoede. Met als thema ‘Filosofie van armoede’ (zo arm als Job).

Onder leiding van dagvoorzitter Alexander Borst (midden met microfoon) werd na de pauze een debat gehouden met politici, deskundigen van armoedebestrijding en de zaal.Tijdens de recente nieuwjaarsreceptie was het vooral Joke de Kock van de NVVK (de landelijke brancheorganisatie van de financiële dienstverleners, die schuldhulpverlening en sociale kredietverlening aanbieden), die met onthullende cijfers en feiten kwam.

Hypotheekschulden
Zo vertelde zij onder meer: ‘Op dit moment leeft een op de zes Nederlanders op de rand van de armoede. Van de 7,5 miljoen huishoudens kunnen er één miljoen nog zeer moeilijk maandelijks rondkomen. Van de 5,3 miljoen eigen woningbezitters, zitten er 4,2 miljoen met hoge hypotheekschulden.
Daarvan zijn er nu 1,5 miljoen huiseigenaar die het water tot de lippen staat. Met schulden die veel hoger zijn dan de waarde van hun woning. Dit leidt bij deze zeer grote groep tot aanzienlijke stresssituaties, niet zelden met als gevolg huiselijk geweld, concentratieproblemen op het werk waardoor menige ziekmelding ontstaat.’

Deurwaarder

Hierna sprak Joke de Kock over ‘mensonterende’ deurwaarderspraktijken, waardoor niet zelden bij mensen met schulden maandelijks zo’n vijf verschillende deurwaarders aan de bel trekken. Dit leidt tot angstpsychosen waardoor de betrokkenen zich geheel afsluiten van de buitenwereld, door deuren en brievenbussen te barricaderen en vergrendelen en waardoor zij nog amper op straat durven te komen.

* * *

(Column uitgesproken door Jim Postma bij RoSA!)

Het recht op werk

De wereld stond recent weer eens op zijn kop met de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs. Voor de ogen van haast alle camera’s op deze aarde blijkt ‘vrijheid van meningsuiting’ een van de belangrijkste aspecten te zijn in onze samenleving. En terecht!

Daarnaast heb je, in welke volgorde dan ook, de ‘Rechten van de Mens’. Al deze rechten komen er op neer dat elk mens op deze planeet het recht heeft op een menswaardig bestaan. Dus een dak boven je hoofd, warmte en voldoende te eten en te drinken om, wederom volwaardig, de dag door te komen.

Columnist Jim Postma tijdens het voorlezen van zijn column ‘Het Recht op Werk’. Maar wat stellen de ‘Rechten van de Mens’ voor als er voor diezelfde mens geen 'Recht op Werk’ bestaat?! Net als de vrijheid van meningsuiting hoort het recht op werk hier voor elk mens te bestaan. Fatsoenlijk werk en fatsoenlijk betaald. Dit alleen al moet het nieuwe thema worden voor heel 2015. Daar zullen wij dus met zijn allen hard aan moeten gaan werken.

Maar zie de praktijk, steeds meer mensen vanuit onze samenleving komen zonder werk te zitten door vergaande automatiseren en diepgaande bezuinigingen op werknemers. Met name de ouderen. Hoe triest is het dat je na jarenlange trouwe dienst op straat wordt gesodemieterd. En hoe triest is dat je vanwege je leeftijd niemand je in dienst wil nemen. In deze ook nog regelrechte discriminatie.

Alleen, overheden en bedrijfsleven zijn hier blind voor. Zoals Geert Beke bestuursvoorzitter van de Pauluskerk onlangs zei in weekblad Dichtbij en op de website Rotterdam Vandaag & Morgen: ‘Naast de wegkijkstaat zitten wij nu ook nog opgescheept met het nieuwe ‘wegkijkcollege’.

Hoe simpel is toch de oplossing voor dit regionale, landelijke en Europese probleem. Breng de vijfdaagse werkweek voor iedereen terug naar vier dagen. Samen dus het werk en het recht op werk gaan delen. En dan hoeft niemand van ons ooit nog door dit leven te gaan als een ‘werkloze’.

Rechts en links voorin de zaal de vertegenwoordigers van de politieke partijen, Carlos Goncalves (PvdA) en Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam).


Ronald Luijkenaar :
FH@ U start met een onjuiste aanname, niemand leeft hier onder de armoedegrens. Nederland zorgt voor haar burgers wees daar eens trots op ipv in politieke verwijten te vervallen.
U vindt dat het sociale minimum erg karig is? Eens maar: 1) dit is de bedoeling 2) meer is niet te betalen en 3)het spreekwoord ""vele varkens maken de spoeling dun" is ook hier van toepassing.
Doe eerst hier eens wat aan.

Inmiddels is de term armoe door alle discussie behoorlijk inflammatoir, zijn flatscreen, internet en mobiel abbo een eerste levensbehoefte? Voor mij dus niet en er zijn meer voorbeelden, bijv vakantie?
Leven op de armoede grens is niet makkelijk zeker als het langdurig is mee eens. Sterker als je nu 65+ bent heb je het in de jaren 50 zelf mogen ervaren. Maar we klaagden niet we gingen er voor.
Die mentaliteit zie ik niet/nauwelijks bij de huidige groepen sterker ze waren niet eens massaal op deze receptie.
Tot slot wil ik wel Rosa en in bijz. J. Postma waarderen. Niet lullen maar poetsen.

vrijdag 16 jan 2015

Francis H. :
Maar hier profiteren bij lange na niet alle Rotterdammers van.
Het is van de gekke dat er te veel inwoners, juist in deze stad,
onder de armoedegrens moeten leven.
Wellicht een taak voor Leefbaar Rotterdam hier iets aan te gaan doen?
Jij Ronald hebt al de kuierlatten genomen, en is het niet langer jouw zorg!
Gelukkig wel voor een organisatie als Rosa. Die blijft tot de laatste snik strijden tegen een onaanvaardbare vorm van ARMOEDE!

vrijdag 16 jan 2015

Francis H. :
Ronald Sorensen@: Jonge Antilliaanse moeders met kinderen kunnen uiteraard niet de 15% onder de armoedegrens levende Rotterdammers dekken!
Er is uiteraard meer aan de hand, bijv.een terugtredende overheid die
totaal geen oog heeft voor de behoeftigen in ons land, en een stad als Rotterdam! Echtscheiding,werkeloosheid, gehandicapt worden etc, maken dat mensen in financiele moeilijkheden terechtkomen.
Hier hebben ze niet voor gekozen, het overkomt ze!
Als dan onder het mom van bezuiniging door het huidige kabinet de onderlaag van onze bevolking het hardst wordt getroffen, ja dan worden de armen alleen maar armer, en verzuipen er steeds meer mensen die de alsmaar hoger wordende vaste lasten niet meer kunnen opbrengen.
Meer en meer veramirikaniseert onze maatschappij, en brokkelt het sociale stelsel, eens ons paradepaardje, wereldwijd geprezen, steeds verder af!
Hier zijn en worden ook veel Rotterdammers de dupe van!
Ja, Rotterdam is een 'rijke' stad qua bijdrage aan de Nederlandse economie!

vrijdag 16 jan 2015

R.Sörensen :
Het is zo makkelijk om te zeggen dat je tegen armoede bent, want wie kan me iemand aanwijzen die voor armoede is.

15 % van de volwassen Rotterdammers leeft onder de armoedegrens door schulden.
Hoe gaan we dat oplossen? Door de schulden als overhead te gaan saneren? In dat geval loont schulden maken en wordt spaarzaamheid niet beloont.
hetzelfde is gebeurd toen het vorige college de schulden bij de zorgverzekeringen overnam!
In de Antilliaanse subcultuur zijn ongehuwde tienermoeders een bekend verschijnsel. Dan accepteer je toch zelf je armoede , want sorry er zijn voorbehoedsmiddelen?
Er zijn werklozen, die niet willen werken (echt waar!) Zie experiment Werken in het Westland.
Er zijn ook werklozen die niet willen werken voor in hun ogen ongelovigen (Kafir)

Armoede op een hoop gooien,is dus net zo makkelijk als zeggen: Ik ben tegen armoede.

donderdag 15 jan 2015

Wim :
Zolang je die zogenaamde armen op staat ziet lopen met grote honden volop sigaretten rokend en met blikken bier op een bankje ziet zitten terwijl een ander gewoon aan het werk is hoef men er geen mee lij mee te hebben.Vacantie op afbetaling en op een dure plaats bij het kerstcircus enz enz enz ach ach wat zijn ze toch zielig.

Een mens die normaal leeft en met zijn/haar geld weet om te gaan heeft geen armoede.

En inderdaad de Wereldstad Rotterdam is een van de allerrijkste steden van de Benelux.

Tel uit je winst.

donderdag 15 jan 2015

Ronald Luijkenaar :
De armoede stad van Nederland hoe goed is over deze leus nagedacht? Rijkdom is een status en R.dam is één van de rijkste steden in ons land.
Rijk aan mogelijkheden, aan sterke bedrijven, aan contacten all over the world. En ja ook rijk aan mensen die de mogelijkheden niet (willen) zien.

Armoede echter is een gevoel geen status en heeft niets met wel of geen werk vandoen. Nederland staat bekend als het land waar je een redelijke uitkering krijgt voldoende om van te leven maar wel laag genoeg om tot werken te motiveren. Het blijft een vangnet.

Dit gezegd hebbend, de minima moet geholpen worden maar dan in het omgaan met de uitkering en pushen naar werk, helaas zijn er heden nog nauwelijks momenten van persoonlijk contact tussen instanties en het individu. Dat moet beter.

En die 4 daagse werkweek? Vergeten dat we ooit een VUT hadden bedoeld om eenieder aan werk te helpen? Uw gehele redactie heeft hiervan gebruik gemaakt. Nu gaan we weer langer werken, de pot is leeg,
http://www.pvda.nl/standpunten/sociale+U

donderdag 15 jan 2015

Wim :
Lachen die foto met de zogenaamde armoede bestrijders met hun dikke salarissen.

woensdag 14 jan 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties