OPINIE

Spervuur aan debatten & talkshows in het Rotterdamse; wij selecteerden er vijf


(van de redactie)

De debatten en talkshows worden genoemd op volgorde van datum waarop ze plaatsvinden.

1) Zondag 22 september: debat over Feyenoord City

2) Maandag 23 september: RoSa! organiseert themamiddag over armoede en bijstand

locatie: Pauluskerk, Mauritsweg 20 Rotterdam
datum: maandagmiddag 23 september 2019
tijd 14:00 uur tot 16:00 uur
inloop vanaf 13:30 uur
netwerken tot uiterlijk 17:00 uur
moderator Alexander Borst, consulent Samen 010

U BENT VAN HARTE WELKOM! (TOEGANG GRATIS)

Aanmelden via e-mail 23sep19@rosarotterdam.nl of 010 411 15 16

Foto: facebook.com

Richard Moti, wethouder Werk, inkomen en van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Kort geleden heeft hij “Mensenwerk” gepresenteerd, het beleidskader participatiewet 2019-2022. In dit beleidskader schetst de wethouder hoe hij de uitvoering ziet van de bijstand in de komende jaren.

Mensen in de bijstand ondervonden de afgelopen jaren veel problemen met de aanvraag, een wachtperiode, moeilijke formulieren met onbegrijpelijke ambtelijke taal, onbereikbaarheid van de overheid en vaak onterechte maatregelen met kortingen van 30% tot 100%. Gevolg daarvan waren schulden, het niet kunnen betalen van de vaste lasten en een onzekere toekomst. Terwijl een baan door flexibilisering weinig zekerheid voor de toekomst biedt, er is een steeds groter wordende groep van werkende armen.

Betul Autar-Kanik wijkcoach in Feijenoord kent de praktijk niet alleen uit haar werk, maar ook uit eigen ervaring. Over beide zal haar inleiding gaan en ook over haar betrokkenheid bij de Children’s Zone, opgezet voor kinderen die een achterstand hebben opgelopen in arme gezinnen. Een belangrijk citaat van haar uit een artikel is: "Ik wil voorkomen dat kinderen meemaken wat ik zelf meemaakte".

Maureen van der Pligt is bestuurder bij de FNV en was actief betrokken bij de acties in Bloemhof en in Hillesluis om samen met bewoners een einde te maken aan “Systeem Risico Indicatie” (SyRI). Waarbij op grond van een model van aannames de twee wijken uitgezocht waren door de computer om extra bezoeken te brengen aan mensen met een uitkering. Zonder dat daar een persoonlijke aanleiding toe was werden daardoor mensen “bij voorbaat verdacht”. Hoewel SyRI in Rotterdam van de baan is door de acties, volgt er binnenkort nog een landelijke rechtszaak met een eis om het systeem volledig te verbieden.

Zij zal ook aandacht vragen voor de 14 euro actie.

3) Woensdag 2 oktober: Leefbaar Rotterdam organiseert debat over afvallige moslims

Afvalligheid binnen de Islam; het is een gevoelig onderwerp wat tegenwoordig vaak te ter sprake komt. Met de recente onthullingen over salafistische organisaties rijst de vraag of jezelf van het geloof losmaken eigenlijk wel mogelijk is. In hoeverre kan ik afvallen van mijn geloof? Welke obstakels vind ik op mijn pad wanneer ik mijn geloof wil afvallen? Het is een greep uit de vragen waarover gedebatteerd zal worden. Het is weer tijd om het onderwerp uit de taboesfeer te halen en met elkaar in gesprek te gaan. Leefbaar Rotterdam schuwt de discussie niet en heeft verschillende gasten uitgenodigd om het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te belichten.

De avond zal gemodereerd worden door Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter Joost Eerdmans. Eerdmans over het onderwerp: “Afvalligheid binnen de islam is misschien geen onderwerp dat dagelijks in de krant staat. Maar het is in vele Rotterdamse huiskamers, schoollokalen, enzovoorts een emotioneel en pijnlijk onderwerp waar nauwelijks over gepraat kan worden. Uit je geloof stappen is een moedige en moeilijke stap die privé grote gevolgen kan hebben. Dat zien we ook terug in de recente ontwikkelingen rond salafisten-scholen en islamitische basisscholen waar geleerd wordt om afvalligen te haten. Daarom willen we het debat hierover openbreken. Zodat afvalligheid ook binnen de islam gewoon en normaal wordt.”

Deelnemers

Te gast zijn onder anderen:
Paul Cliteur (hoogleraar Universiteit Leiden/politicus Forum voor Democratie)
Brahim Bourzik (oud-raadslid GroenLinks/oprichter Moslimkrant)
Fatima El Mourabit (ex-moslima/oprichter ‘Nieuwe Vrijdenkers’)
Derk Jan Geling (Promovendus Universiteit Leiden/Historicus)

Aanmelden
Aanmelden voor het debat is verplicht en kan via info@leefbaarrotterdam.nl o.v.v. 'Debat'.
Stuur ons a.u.b. je voor- en achternaam + geboortedatum. Wees er op tijd bij, want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen!

Wat: Afvalligheid, normaal of een utopie? (Debat)
Wanneer: woensdag 2 oktober, 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Waar: Congres- en debatcentrum Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Entree: Gratis

4) Vrijdag 4 oktober Boek & Meester ontvangt Reni Eddo-Lodge, schrijfster van de internationale bestseller ‘Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat’.

Foto Boek & Meester

Boek & Meester ontvangt dit najaar twee invloedrijke schrijfsters: de Britse journaliste Reni Eddo-Lodge en de Franse auteur Leïla Slimani. Ze schreven beiden een internationale bestseller. Zakentijdschrift Forbes plaatste Eddo-Lodge dit jaar op de toonaangevende lijst ’30 under 30 Europe’ en Slimani werd door president Emmanuel Macron benoemd tot ambassadeur voor de francofonie.

Op 4 oktober vertelt RENI EDDO-LODGE in Arminius over haar wereldwijde bestseller ‘Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat’. Racisme gaat niet enkel over directe agressie, maar juist over de onuitgesproken vooroordelen die in ieder van ons schuilgaan. Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van deze vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit op subtiele wijze in stand wordt gehouden.

EXTRA: Op donderdag 31 oktober is LEïLA SLIMANI te gast in het Hofpleintheater. Ze debuteerde in 2014 met de roman ‘In de tuin van het beest’ die wordt verfilmd. Met het boek ‘Een zachte hand’ won ze de Prix Goncourt 2016 en er werden meer dan 600.000 exemplaren van verkocht in Frankrijk. In dit psychologische drama beschrijft Slimani op haarscherpe wijze de ergste nachtmerrie van ouders die de zorg voor hun kinderen uitbesteden.

In de ticketshop zijn combitickets beschikbaar die tegen een gereduceerd tarief toegang geven tot beide programma's. Tickets zijn hier te bestellen: https://rotownmagic.stager.nl/Boek%26Meester/tickets

5) maandag 7 oktober: Vers Beton in Arminius

Het onderzoek naar nachthoreca door Vers Beton heeft in de gemeenteraad veel teweeg gebracht. Vorige week zijn er maar liefst 6 moties over de nachthoreca ingediend én aangenomen. Lees bijvoorbeeld dit Twitterdraadje van Maurice Geluk erop na.

Er wordt verder gepraat over dit onderwerp tijdens de volgende editie van onze talkshow op maandag 7 oktober in Arminius. Moet het nachthorecabeleid op de schop, en hoe dan? Dit bespreekt presentator Hasna El Maroudi met politici, horecaondernemers, ambtenaren en (klagende) burgers.

Vaste prik in de talkshow is de interviewgast. Dit keer schuift Wim Pijbes aan, directeur van de filantropische stichting Droom & Daad die investeert in de Rotterdamse kunst en cultuur. Op basis van welke criteria verdeelt Pijbes die enorme pot met geld? Vers Beton gaat met hem in gesprek over zijn visie op kunst en cultuur in de stad.

Tickets kosten 6 euro, supporters van Vers Beton kunnen gratis naar binnen. Nog geen supporter? Meld je dan direct aan. Je krijgt dan ook korting op andere evenementen van Arminius, vaak tot wel 50%.

Wim Pijbes @ twitter.com


Lees verder

De stad in de hoofdrol

(door Han van der Horst) Kun je de stad zelf een dragende rol geven in je theaterproductie? Deze uitdaging is de [...]

De toekomst van Brexit

8250-de-toekomst-van-brexit
(Door Ronald Glasbergen)
Boris Johnson en Dominic Cummings spelen als de Britse oppositie het goed speelt, een spelletje 'chicken' in het luch[...]

Een bos als decoratiestelsel

8204-een-bos-als-decoratiestelsel
(Door Manuel Kneepkens) Zwitserse onderzoekers hebben onlangs berekend dat er 1.000 miljard bomen moeten worden aa[...]

Voetbal en de tong van Derksen

8190-voetbal-en-de-tong-van-derksen
(Door Han van der Horst)
Johan Derksen neemt het Orkun Kokcü, aanstormend talent bij Feyenoord, kwalijk dat hij “ja” zei toen hij werd u[...]

Recycled: Volkert

8161-recycled-volkert
VandaagenMorgen krijgt dit najaar een nieuwe site. In het kader van de migratie van het omvangrijke archief aan artik[...]

Mijmeringen over de nieuwe woningnood

8160-mijmeringen-over-de-nieuwe-woningnood
(door Han van der Horst) Wethouder Sven de Langen wil de Rotterdammers meer begrip leren opbrengen voor daklozen.[...]

Eerst het Warmtebedrijf dan Feyenoord

8145-eerst-het-warmtebedrijf-dan-feyenoord
(Door Han van der Horst)
In een eerder stuk op Vandaag&Morgen werd verwezen naar het onthutsende artikel in de NRC over de teloor[...]

Van wie is deze stad?

8143-van-wie-is-deze-stad
(Door Kees Versteeg)
De video die het bidbook begeleidt waarmee Rotterdam het Eurovisiesongfestival probeert binnen te halen, heeft tot vee[...]

Tolerantie in tijden van superdiversitei

8116-tolerantie-in-tijden-van-superdiversiteit
(Door Rein Heijne)
Tolerantie is de consequentie van de menselijkheid. Laten we elkaar onze dwaasheden vergeven – dat is de eerste wet[...]

Tussen vrije val en Europese Unie

8035-tussen-vrije-val-en-europese-unie
(Door Ronald Glasbergen)
We leven in interessante tijden. In Frankrijk, het land met de hoogste uitgaven ter wereld aan sociale voorz[...]

Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties