Tijd-Stip week 2

Maandag 10 januari – zondag 16 januari

Tien jaar geleden 2001

15-01: Een groot aantal partijen waaronder de gemeente Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken tekenen een convenant met als doelstelling in het Rijnmondgebied een groot windmolenpark aan te leggen.


In 2020 moet dit park tien procent van de landelijke behoefte aan energie duurzaam opwekken.


15-01: De brandweer moet met een hoogwerker reizigers bevrijden uit een rokende metrotrein tussen de stations Wilhelminaplein en Rijnhaven. Niet alle nooduitgangen functioneerden.


16-01: PvdA fractievoorzitter Peter van Dijk in de gemeenteraad zal de terugtredende Hans Simons opvolgen als havenwethouder.

Twintig jaar geleden 1991

12-01: Duizenden mensen protesteren in het centrum van de stad tegen een dreigende oorlog in het gebied van de Perzische Golf.


14-01: De Havenpersclub Kyoto kiest J.Rijsdijk, directeur-eigenaar van het overslagbedrijf Interstevedoring BV tot ‘Havenman van het jaar 1990’.


15-01: Een medewerker van Afvalverwerking Rijnmond NV wordt aangehouden wegens betrokkenheid bij illegale export van chemisch afval naar België en Frankrijk.


(Met dank aan de jaarboekjes van het Historisch Genootschap Roterodamun).


GJL


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties