't Sprookje is uit: Zwaan doodt 'bastaard'

(Door Jim Postma)

PROVENIERSWIJK – Wat haast als een sprookje begon in het prille voorjaar van een moederzwaan die twee bastaardeendjes (of –gansjes) liefdevol adopteerde, is vorige week geëindigd in een klein drama. Nadat de moederzwaan op de kop van de Spoorsingel (vlak achter het Centraal Station) op een eigen nest was gaan zitten met zes grote zwaneneieren, is er een grote ruzie ontstaan tussen de vaderzwaan en de bastaarden. Met de dood als gevolg voor een van hen.


De talrijke reizigers van en naar het Centraal Station en de omwonenden in de Provenierswijk hadden al lange tijd schermutselingen gezien tussen de vaderzwaan en de inmiddels haast volgroeide bastaardeendjes. De vaderzwaan joeg de beestjes steeds weg als zij te dicht bij het zwanennest kwamen met de broedende moeder. Met hoge opengevouwen vleugels liet hij zien allerminst gecharmeerd te zijn van het zogenaamde kraambezoek van de nieuwsgierige eendjes of gansjes (‘vogeldeskundigen zijn daarover verdeeld in hun meningen’ - redactie).

Reeds wekenlang volgden de twee bastaarden de vaderzwaan, net zoals zij reeds sinds begin maart de moederzwaan constant volgden. Maar naarmate de eendjes of gansjes groter werden nam hun gedrag agressieve vormen aan.


Irritant

Bewoner van de Spoorsingel Willem Hamminga zegt daarover: ,,Het was net alsof zij de vaderzwaan aan het ‘stalken’ waren. Op het irritante af. Het mannetje was daar duidelijk niet van gediend en pikten ze enkele keren in de veren.’’

Een andere bewoner, Mishu Westerveld die er nog een filmpje van maakte zag het volgende: ,,De gansjes vlogen meerdere keren kwaadaardig op de vaderzwaan af. Die vluchtte weg van deze lastposten, maar ze bleven maar terugkeren.’’

Volgens de bewoners heeft de vaderzwaan een einde gemaakt aan de treiterende stalkers door één van hen een doodklap te geven met zijn vleugel. De bewoners zagen daarop een van de bastaarden dood drijvend in de Spoorsingel.

Zijn maatje is daarop met de Noorderzon vertrokken. Zowel moeder- als vaderzwaan zitten nu in blijde verwachting in aanzienlijk rustiger vaarwater bij het nest.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties