Het zwanenverhaal is gesprek van de dag

(Door Jim Postma)
ROTTERDAM – Het zwanennest in de Spoorsingel, aan de achterkant van het Centraal Station, blijft voor de bewoners het gesprek van de dag. Ook voor de honderden reizigers die dagelijks van en naar het CS lopen. Wij maakten er drie weken terug in deze kolommen reeds melding van onder het kopje ‘Lentekriebels’.

Inmiddels rapporteren ook dagbladen er uitvoerig over. Het laatste nieuws in deze vervolgstory is dat vanwege het zwanennest de vernieuwingswerkzaamheden aan de singel zijn stil gelegd. Dit op dwingend advies van een boswachter die de broedende zwanen volgens de Flora- en Faunawet met rust wil laten. Dat kan nog een kleine twee maanden duren.
Gemeentewerken was al een tijd bezig in zowel de Provenierssingel als in de Spoorsingel met het vervangen van de houten schotten langs de kanten van de beide singels. Deze werkzaamheden staan ook in het kader van de voortdurende bouw van het nieuwe Centraal Station.
Een maand geleden ontdekten bewoners van de Spoorsingel de gril van de natuur. Een moederzwaan had zich ontfermd over twee jonge (vermoedelijk bastaard) eenden die haar overal volgden. Of waren deze eenden in de steek gelaten door hun ouders of was het de moederzwaan zelf die ‘per ongeluk’ de eendeneieren had uitgebroed.
Buurtbewoner Jana Beranová vertelde toen opgewonden: ,,Moederzwaan is zo trots op die kleintjes. Ze is helemaal aan het paraderen, met opengevouwen vleugels. Ze zwemt op en neer en op en neer, zodat de hele wereld het maar moge zien.’’

Foto’s
Honderden voorbijgangers maakten de laatste weken foto’s van dit bijzondere natuurfenomeen. Afgelopen weekeinde brak er nog lichte paniek uit toen de zwaan (moeder of vader) ineens vanuit de Spoorsingel de Walenburgerweg overstak, richting de Statensingel. In het kielzog kwamen de inmiddels fors gegroeide eenden daar achteraan. Burgers die dit zagen sprongen onmiddellijk in de bres om het drukke autoverkeer tot stoppen te dwingen. Dit gebeurde tot twee keer toe. Na hun uitstapje van zo’n uurtje naar de Statensingel kwam het bonte gezelschap weer parmantig naast het zebrapad teruggewaggeld naar hun vertrouwde Spoorsingel.

De buurt en de reizigers van het Centraal Station wachten thans met spanning af welke ‘kuikens’ er deze keer uit het zwanennest zullen komen. Worden het weer jonge eendjes of deze keer toch echte grijze donzen zwaantjes?
De story wordt vervolgd.

Zie ook de prachtige fotocollage van Mishu Westerveld

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties