Geen LPF-toestanden? Wilders zit er middenin

(Door Jan Booister)

Over de recidivist Eric Lucassen is inmiddels genoeg gezegd en zijn politieke PVV-baas Geert Wilders is voldoende weggehoond.Alhoewel?

In ieder geval, het kabinet-Rutte is gered en daar ging het om.


Een staaltje van oude politiek waartegen de Blonde Leider met de Grote Mond vroeger zo ageerde. Want ook hij heeft nu de eigen uitgangspunten verkwanseld voor de machtsvraag.

Wilders is bang geweest dat hij met het wegsturen van Lucassen nog meer hoon over zich heen zou hebben gehad.

Hem was dan verweten dat hij het kabinet nog geen maand overeind had kunnen houden. Dat zou niet erg betrouwbaar zijn geweest.

Conclusie: Wilders is klaarblijkelijk liever betrouwbaarder voor Rutte dan voor zijn eigen kiezers.

De vraag is hoe ernstig het kabinet bedreigd zou zijn geweest met een zelfstandig verder opereren van Lucassen. Natuurlijk, de Haagse mores is anders dan die in de Rotterdamse raadszaal. Maar er zijn ook nu weer vergelijkingen te maken.

Toen Leefbaar Rotterdam als nieuwkomer de stad met CDA en VVD ging besturen was de meerderheid uiterst krap. Net als voor het kabinet- Rutte. En tijdens de rit sprongen er meerdere kikkers uit de Leefbaar- kar waardoor de meerderheid in de raad als sneeuw voor de zon verdween.

Toch bestuurde de coalitie de stad rustig verder. Zonder noemenswaardige problemen waar het meerderheidsvraagstukken betrof.

Want, al die kikkers hadden wel het collegeprogramma tot het hunne gemaakt bij de start van deze raad. En stemden dienovereenkomstig.

Voor Lucassen zou zo ongeveer hetzelfde hebben kunnen gelden. Wat is overeengekomen door VVD en CDA met de PVV is ook door hem ondertekend.

Hij had met de voorstellen van de regering gewoon mee moeten stemmen als hij solist in de Kamer was geworden.

En daar waar het zaken betrof waarover geen afspraken bestonden, had hij zijn eigen gang kunnen gaan. Dat is in Rotterdam ook gebeurd. Als iets speelde waarover niets was vastgelegd in het collegeprogramma kon iedereen zijn eigen afweging volgen. Dat leidde er geregeld toe dat de fractie van Leefbaar Rotterdam verdeeld stemde. Niemand die zich daar aan stoorde. Nieuwe politiek.

In Den Haag is men (nog) niet zover. Maar er zou een voorbeeld genomen kunnen worden aan de Rotterdamse aanpak. En misschien heeft minister Opstelten zijn Rotterdamse ervaringen aan Rutte voorgehouden, maar heeft die eerst afgewacht waar de PVV mee zou komen.

In alle heisa rond Lucassen raakt een ander incident wat te ver op de achtergrond. Drie andere PVV-kamerleden, Richard de Mos, Roland van Vliet en Jhim van Bemmel, blijken geregeld columns te hebben geschreven op de website artikel7.nu. Op die site zijn de GroenLinks- kamerleden Femke Halsema en Tofik Dibi dood gewenst en zijn moslims beticht een aandeel in de holocaust te hebben gehad.

Het drietal heeft, geconfronteerd met deze situatie, gezegd nog eens goed naar de site te zullen kijken. Hun was eerder niet opgevallen datartikel7 rechts-extremistisch was.

Het is symptomatisch voor, laat ik het houden op slordigheid van, de PVV. Wilders die zijn mensen volstrekt onvoldoende screent, die zijn fractieleden vervolgens ook volstrekt onvoldoende in de gaten houdt en die een HP-verslaggeefster als medewerkster aanneemt. Je houdt je hart vast, want deze mensen zijn wel verantwoordelijk voor het landsbestuur.

Want het is nogal een rijtje vreemd volk; Hero Brinkman die barpersoneel bedreigt, Marcial Hernandez die kopstoten uitdeelt, Gidi Markuszower die met een vuurwapen zwaait, Joram van Klaveren die er graag mee poseert, Raymond de Roon die voorstander is van knieschoten en Dion Graus die graag zijn handjes laat wapperen.

Wilder zei ooit dat hij bang was voor LPF-toestanden. Hij zit er al middenin! En hij had het allemaal heel simpel kunnen voorkomen. Het is onverantwoord dat zo’n politicus zo’n invloed heeft op het landsbestuur. Als Wilders net zo kritisch was geweest op zichzelf als hij op anderen is, had hij allang moeten opstappen.

Ine Verhoeven :
Weet je, beste Jan, je hebt natuurlijk gelijk. Maar waarom zouden we blijven steken bij de ellende waar niemand om vroeg, zeker Geert Wilders niet? De dingen die fout dreigen te lopen, moeten opgelost worden. Dat kan niet door te blijven zoeken naar spijkers op laag water, wel door de beste beslissingen te nemen, hoe dan ook, en dóór te gaan met waar dit kabinet voor staat: het land regeren. Als het praktisch zo gemakkelijk was om de foute dingen op te lossen, dan was dat allang gebeurd. Maar altijd zijn er weer de theorieën van de beste stuurlui aan de wal. Prima, maar ik word er zo moe van en niemand wordt er wijzer van, dus zeg ik: laat ze hun werk doen, in Den Haag, en wacht af. De tijd zal het leren. (Hopelijk niet met moord en doodslag, zoals met Pim Fortuijn en Theo van Gogh is gebeurd.) Met vriendelijke groet. IV

vrijdag 19 nov 2010

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties