Foto’s Ben Wind van typische gebouwen

(Door Jim Postma)
Rotterdam – Met schitterende foto’s van typische gezichtsbepalende gebouwen in Rotterdam vierde Photo Gallery Ben Wind op het Noordereiland het eenjarig bestaan. Zo zijn er foto’s van Wind te zien van onder meer de Kop Wilhelminapier, Erasmusbrug, de Kop van Zuid, KPN-gebouw en de Hef. en Wind zelf kwam op 57-jarige leeftijd in 2010 om het leven na een dramatisch helikopterongeluk op de Maasvlakte. Vanaf vorig jaar zet zijn weduwe Ellen Wind het fotowerk van haar man voort in de inmiddels bekende galerie.Het was Dick van Well, president-commissaris van de sportclub Feyenoord, die de opening verrichtte van de expositie onder de naam ‘Creating a New Rotterdam’. De tentoonstelling in de galerie aan de Prins Hendrikkade 124a staat ook in het kader van de Internationale Architectuur Biennale 2012. Met foto’s van projecten van Stijlgroep landschap & stedelijke ruimte zoals bijvoorbeeld de Maasvlakte.
Fotograaf Ben Wind stond jarenlang bekend om zijn creatieve platen die hij maakte in de Rotterdamse haven, vaak in opdracht van het toenmalige gemeentelijke Havenbedrijf. Ook werkte hij voor veel kranten, zoals het Algemeen Dagblad, de NRC en het inmiddels opgeheven Het Vrije Volk. Vorig jaar verscheen zijn fotoboek ‘Een echte Ben Wind’ nadat Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb de galerie had geopend.
Naast de foto’s van Wind zijn er werken te vinden van zowel gevestigde namen als opkomende fotografen. De Gallery onderhoudt nauwe contacten met onder meer de Fotovakschool Rotterdam, het Maritiem Museum en het Nederlands Fotomuseum. Ook worden er workshops gegeven.

Stijlgroep
Namens de Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte sprak directeur Paul van Wijk, ook bekend als landschapsarchitect. Aan de Stijlgroep is een multidisciplinair ontwerpbureau verbonden. ,,Vanuit Rotterdam wordt er gewerkt aan de inrichting en ontwikkeling van de leefomgeving. Daarbij is gekozen voor een brede aanpak. Al het goede uit landschapsinrichting, stedenbouw en architectuur wordt met elkaar verbonden,’’ aldus Van Wijk.
Bijzonderheid in de Photo Gallery zijn de stoelen van Friso Kramer. Tijdens de verbouwing vorig jaar van fotostudio naar galerie zijn deze stoelen beschadigd geraakt. De Rotterdamse interieurarchitect Han Dicke had zich over de stoeltjes ontfermd en er weer ware kunstwerkjes van gemaakt die nu te zien zijn in de expositieruimte. De tentoonstelling ‘Creating a New Rotterdam’ blijft tot 5 september van dit jaar.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties