500 Merken in whisky-speciaalzaak

(Door Jim Postma)

ROTTERDAM – Whiskykenners pur sang als Cees-Jan van Dijk en Menno Bijmolt weten zeker dat zij met hun zeer gespecialiseerde whiskyzaak een gat in de markt hebben aangeboord. Hoegrootdat gat is zal de komende tijd moeten gaan blijken.Maar met hun 500 verschillende soorten whisky in hun nieuw geopende winkel aan het Zwaanshals zijn zij de grootste in de hele Rotterdamse regio. En zelfs in heel Nederland. In totaal hebben zij een elektronisch bestand van 30.000 whisky’s uit de hele wereld.Zo’n kleine tien jaar zijn Van Dijk en Bijmolt actief bezig het van origine Schotse ‘vuurwater’ te verkennen via ruiken, proeven en experimenteren. Op beurzen, bottelarijen en vooral door veel marktonderzoek over alles wat er internationaal gezien aan whisky’s te koop is. Van hun grote hobby hebben zij nu hun beroep gemaakt en kunnen whiskyliefhebbers met hun grote expertise adviseren als geen ander. Cees-Jan van Dijk was daarvoor trapliftmonteur en Menno Bijmolt is afkomstig uit een ICT-bedrijf.


Gok

Sinds afgelopen december waagden zij de gok om naast de vele zaken van het befaamde Het Kookpunt aan het Zwaanshals hun ‘whisky shop & datebase’ te beginnen. Van Dijk: ,,Een maand geleden kregen wij hier een Fransman die zes uur in zijn auto had gereden om onze winkel te zien. Zo origineel vond hij ons initiatief.’’

De Fransman had hen gevonden via hun al vijf jaar bestaande site whiskybase.com . In de eerste jaren kwamen daar zo’n 10.000 verschillende soorten en merken op en recentelijk is dit uitgegroeid tot 30.000. Uit landen uit de hele wereld van Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland tot aan China en Japan staan hier buitengewone whisky’s op. Met labels, waar ze precies gebotteld zijn, het alcoholpercentage, smaaktesten van experts, prijzen en waarderingscijfers. Ter viering van de 30.000-ste hebben Van Dijk en Bijmolt hun eigen merk ‘Littlemill’ gelanceerd uit vaten die zij onder hun eigen label hebben laten bottelen.


Bestellingen

Cees-Jan en Menno krijgen nu vanuit hun whiskyvriendenclub via hun site uit het hele land liefhebbers naar hun winkel. Daarnaast krijgen zij veel elektronische bestellingen die in speciaal verpakte en beveiligde dozen via de post in allerlei steden en dorpen worden bezorgd.

Volgens Van Dijk en Bijmolt zijn zij in de loop der tijden een soort ambassadeurs geworden van een internationaal whiskygilde. ,,Een typische whiskydrinker,’’ zegt Van Dijk, ,,is altijd op zoek naar een nog lekkerder whisky, smaakvoller dan ze ooit hebben geproefd. Dus een constante ontdekkingstocht in het haast oneindige whiskyland.’’

In hun winkel is de goedkoopste whiskyblend al te krijgen voor zo’n 13 euro per fles, oplopend tot de duurste malt van 4.250 euro. ,,Daar krijg je dan wel een mooi kistje bij cadeau,’’ zegt Menno lachend. Wereldwijd bestaan er ook hele oude whisky’s van wel zo’n 50.000 euro per stuk.


Proeverij

Hun zaak whiskybase.com aan het Zwaanshals 530 is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur, op vrijdagavond (koopavond) tot 21.00 uur. Eens in de maand houden Menno en Cees-Jan ook een whiskyproeverij in het tegenover gelegen restaurant Branco van eigenaar Casper (zie de website whiskybase.com).

,,Wij krijgen ook veel mensen binnen die een cadeautje zoeken en die voor 15 euro een goede fles verwachten. Dan moet je dus oppassen niet te gaan lachen, want dat bestaat écht niet,’’ aldus de gedurfde ondernemers. ,,Wél dat wij goedkoper zijn dan de meeste whiskymerken bij Gall en Gall. Laatst nog een vrouw hier uit Den Haag. Zij nam meteen twee dozen mee en riep bij de uitgang, zo dat is goedkoop!’’ aldus Van Dijk.


Rob Timmer :
Leuk... ieder jaar komt er 1 reactie bij onder dit artikel!

:-)

zondag 15 maart 2015

Sieb Hazenberg :
Goed gedaan Menno is weer eens iets anders dan netwerken etc.
Als ik in de buurt kom zal ik graag even bij je kijken, ben een liefhebber van whisky! Schaak je er ook nog bij?
Groet Sieb

zondag 15 maart 2015

J.G. den Hartog :
Een vriend attendeerde mij gister enthousiast over jullie winkel.
Zal binnenkort komen kijken of ik zijn enthousiasme kan delen.

maandag 28 jul 2014

René :
Ja, beide Heren(ik schrijf het nu even met 'n hoofdletter vanwege hun enorme succes :-)) hebben inderdaad 'n prachtige WHISKY WINKEL aan de Zwaanshals - een totaal vernieuwde wijk in "Oud Rotterdram" met de meest leuke/originele zaakjes, zoals chocolade boutique's, eetzaakjes, (inmiddels) beroemde restaurants en nog veel meer! Zeer de moeite waard! Het Oude Noorden herrezen! Maar om nog even op deze twee ondernemers terug te komen, ze doen het grandioos en de winkel ziet er zéér professioneel uit. Overal waar je kijkt...whiskyflessen, meest IB's(= Independant Bottlers - Onanfhankelijke Bottelaars), maar daarnaast ook heel veel OB's(= Original Bottlings - originele bottelingen).

Kortom, een shop om zo spoedig mogelijk te bezoeken! Shop.whiskybase.com

I_SPEY

woensdag 20 feb 2013

Evert-Jan W :
Leuk artikel en voor de whiskyliefhebber een mooie, welkome opsteker!
Ook ik weet nu waar ik voor een goede fles whisky terecht kan.
Alleen de enorme keus al zal een bezoek aan deze speciaalzaak tot een genoegen maken!
Prettig dat deze winkel in Rotterdam-Noord staat! Is ook een mooi gegeven!

woensdag 15 feb 2012

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties