Jongeren in focus op Wereldhavendagen 2019:

8263-jongeren-in-focus-op-wereldhavendagen-2019 (Door Janny Kok)


ROTTERDAMS HAVENFESTIJN SCHUDT NOSTALGIE AF

De tijd lijkt voorbij dat basisschoolleerlingen, leerlingen in het voortgezet- en beroepsonderwijs beslist niet in het maritiem cluster geïnteresseerd zijn. “Ik vond het eerst niet leuk dat we met school naar de Wereldhavendagen gingen, maar nu vind ik het wel leuk”, zei een meisje van een van de basisscholen die bij de officiële opening van de Wereldhavendagen Rotterdam aanwezig was.


Zij en veel andere scholieren waren dan ook blij verrast toen ze RARKO YouTube fenomeen de show zag stelen bij de opening. RARKO – pseudoniem voor Reginio Resida – heeft al een voetbalbaan, maar ongeveer een voltijdbaan op YouTube ernaast. Ruim 70.000 mensen zijn op zijn kanaal geabonneerd, dus als hij het over werk in de haven heeft, spreekt dat jongeren aan zo bleek tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam: https://youtu.be/omnNaHI4fxE

De stelling “Laat jongeren zelf vertellen wat er aantrekkelijk is aan het werk in de maritieme industrie”, blijkt zijn uitwerking niet te missen. Dat zei Nederland Maritiem Land directeur Arjen Uytendaal aan boord van de loodsboot Polaris desgevraagd op https://youtu.be/aHYTRdYgVPU waar hij met veel relaties van Nederlands Loodswezen aanwezig was Daar werden de drie nieuwe maritieme jongeren ambassadeurs gepresenteerd aan iedereen die haven, logistiek en scheepvaart een warm hart toedragen.

De Young Maritime Representatives – want zo heten ze officieel – vinden hun keuze voor de maritieme industrie nogal logisch. Danique Horstmeier zegt over het waarom van haar studie aan de faculteit maritieme techniek aan de TU Delft dat haar keuze misschien met de paplepel is ingegoten: “Mijn ouders dienden bij de Koninklijke Marine”.

Jesper Poppe volgt min of meer uit eigen belang de opleiding Maritiem Officier aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Na een reis van zes maanden door Nieuw-Zeeland bedacht hij dat werk in de maritieme sector kan betekenen dat je overal in de wereld kunt komen en je daarvoor nog betaald krijgt ook”.

Bas Peeters is de jongste Young Maritime Representative in het drie vrouw/manschap. Zijn opa en oma zijn binnenschippers dus is het logisch dat hij bij de STC Group (Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam tot schipper/kapitein wordt opgeleid. Ze zetten zich alle drie graag in als maritiem ambassadeur, omdat de sector wel wat nieuwe aanwas kan gebruiken.

Daarvan is voormalig Young Maritime Representative en aankomend wachtofficier bij de Koninklijke Marine, Vera van Ewijk, zeker overtuigd. Dat vertelt ze desgevraagd op https://youtu.be/IM9GPTAUscU .

Op de Wereldhavendagen banenbeurs Match in Lantaren/Het Venster bleek de belangstelling van jongeren voor alles dat maritiem is overweldigend. Op bepaalde momenten was er in de foyer annex expositieruimte voor maritieme bedrijven bijna geen doorkomen aan. Leerlingen uit het voortgezet- en beroeponderwijs stelden werkelijk gerichte vragen aan de exposanten over stagemogelijkheden en mogelijk werk. Dat gehoord hebbende, leidt tot de conclusie dat stageplekken volop worden aangeboden. STC Group bestuurslid Astrid Kee nuanceerde die indruk desgevraagd: “Het is in de scheepvaart soms nog lastig een stageplek te krijgen”. Hoe dan ook: als het de maritieme sector goed gaat, kan het niet anders dan dat daarin makkelijk mooi werk te vinden is.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties