Een college met hart voor de stad zorgt juist voor meer conducteurs

8206-een-college-met-hart-voor-de-stad-zorgt-juist-voor-meer-conducteurs


(door Han van der Horst)

Wie wel eens de tram neemt, weet hoe wezenlijk conducteurs zijn voor de sfeer in de rijtuigen. God mag weten wat hun officiële titel is – wagenbegeleider geloof ik – maar wat mij betreft zijn het conducteurs, de erfgenamen van de mannen die bijna een eeuw lang met een geldkastje op hun buik en een kaartenboekje in de rechterhand van stoel tot stoel gingen om de passagiers een kaartje te verkopen. Tot de automaten voor de strippenkaart dit mooie beroep van de ene op de andere dag elimineerden. Pas decennia later toen op de trams het recht van de sterkste heerste, kwamen ze in een gemoderniseerde vorm terug.


Moderne conducteurs zijn van beiderlei kunne. Niemand ontkomt aan hun scherpe oog, dat tóch altijd wordt gecombineerd met een vriendelijke blik.

De conducteurs laten alleen al door hun aanwezigheid merken dat je te gast bent op de tram. Zij creëren welwillendheid bij de passagiers. Zij maken het gezellig. Zo leveren zij een wezenlijke bijdrage aan het enige wat in de ogen van hedendaagse beleidsmakers nog telt, veiligheid.

Het is daarom onbegrijpelijk dat ze in de metrorijtuigen niet te vinden zijn, gewoon een vaste kracht die de chipkaarten controleert, inlichtingen geeft, een gebrekkige het rijtuig in of uit helpt. De RET heeft wel voor toezichthouders gezorgd maar die worden nu wegbezuinigd. Het is tegenwoordig zo veilig in de metro, dat je wel een half miljoen euro kunt winnen door deze ijverige mensen op straat te flikkeren.

Vroeger zouden mensen met het hart op de juiste plaats over klassenverraad beginnen als ze deze maatregel contrasteerden met de politieke kleur van het college maar die term is uit de mode.

Passagiers met kwaad in de zin, hetzij uit inborst hetzij uit plotseling opwellende drift, houden zich over het algemeen in als ze weten dat ze gezien worden. Niet door een camera maar door een daadwerkelijk persoon die met gezag is bekleed. Zeker als zo´n persoon door permanente aanwezigheid in zijn of haar rijtuig voor een ontspannen sfeer heeft gezorgd zodat iedereen elkaar de ruimte geeft en braaf zijn chipkaart voor het controleapparaatje houdt. Dat gaat niet altijd goed. Maar meestal wel.

Daarom zijn conducteurs op de metro net als op de tram geen overbodige luxe maar een keiharde noodzakelijkheid. Die vijfhonderdduizend euro konden niet beter besteed worden. Het is zelfs een mager bedrag omdat vaste conducteurs onder de grond er niet uit gefinancierd kunnen worden.

Conducteur is een eerzaam beroep. Conducteurs zijn hun salaris dubbel en dwars waard. Het is bovendien een vak dat je kunt uitoefenen als je niet gepokt en gemazeld bent in de digitale wereld. Het is een eervolle oplossing voor menigeen die zoals dat tegenwoordig heet “moeilijk bemiddelbaar” is.

Een College met hart voor de stad zou het aantal conducteurs uitbreiden. Dan kost het maar een paar centen. Voor de Coolsingel haalde de gemeente zó bijna zestig miljoen euro uit de knip tenslotte.

Foto: ovpro.nl

Jan Tak :
De Cosey Corner een oude naam in Rotterdam,in mijn jeugd een gezellige zaak met terras op de hoek NW. Binnenweg - Math.Laan (nu Arie) en al had ik toen geen cent te makken liepen wij zelden het terras voorbij.
Maar waarschijnlijk bedoel jij de C.Corner op de hoek met de Bree. Moet toegeven dat ik daar op de laan-dijk al jaren niet meer kom, behoudens af en toe met de RET.
Daarmee gestopt toen de sigarenwinkelier op de Dreef was dood gestoken.

Slechts een fractie van de vroegere cafe's op Hilledijk- Beijerlandselaan hebben de om-volking overleefd en deze C.Corner is natuurlijk van oudsher een Feijenoord honk waar deze Sparta-Piet niets had te zoeken.
Maar sowieso kom ik nog zelden in een café en mijn laatste stamkroeg is zeker al 20 jaren geleden toen ik stopte met werken, opa is nu een bezadigde rentenier en één van de "vervelioos" op internet, dat ook nog natuurlijk, maar zeker geen kroegtijger.

Jeroen, de volgende keer dat wij uit eten gaan zal ik letten op een rondhangende oude man in regenjas:-)

zondag 18 aug 2019

Han van der Horst :
Ik heb toevallig bij de Costa del Sol kennis gemaakt met Koos van de Cosy Corner. En verder moet je dieper Schiedam ingaan om mij in de kroeg aan te treffen. Probeer ´t Spul, Wijning of het Weeshuis eens.

zondag 18 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Moet ik aannemen Jeroen dat je richting Han spreekt, immers heb je altijd aangegeven mij niet te kennen"? CITAAT,

Klopt ken jou ook niet;maar je staat in deze krant op de foto meerdere malen. En gezichten vergeten wij nooit.

Een foto met Ronald Sorensen .

Maar goed voor echte veiligheid in een wijk of waar dan ook;waar nu burgerwachten zijn gaat het goed.

zaterdag 17 aug 2019

Jan Jansen :
Zo is het, heren Tak en Waardenburg!

Alle criminaliteit in Schiedam en Rotterdam is de schuld van Van der Horst. Goed dat dat eens gezegd wordt.

zaterdag 17 aug 2019

Jan Tak :
's Gravenlandse dijk moet zijn Frankelandsedijk
Sorry, maar ik ben dan ook al 18 jaar pensionado, ook lekker :-)

zaterdag 17 aug 2019

Jan Tak :
"Waarom zien wij jou daar dan nooit..."
Moet ik aannemen Jeroen dat je richting Han spreekt, immers heb je altijd aangegeven mij niet te kennen"?
Wbt. mijn bezoeken aan Schiedam, met regelmaat kom ik daar al is er de laatste jaren geen bal te beleven. Dat is deels gekomen door die rellen van de nieuwe Nederlanders toen bij de MacDonald naast de Passage, de mensen bleven liever weg.
Tja die Passage die arme Hoogstraat, ooit gezellig en nu een afgang al zijn er wel plannen. Maar wat moet men anders zeggen?

Maar toch, over een week of zes zit ik bij nb. de afscheidstournee van Gerard Cox, en begin volgend jaar bij de voorstelling "Hendrik Groen" en waarschijnlijk ook op zondagmiddag bij een concert van de orgelfederatie.
Als jongen uit R.dam west was je al een halve Schiedammer bios Monopool, dansen bij eheh aan de Lange Haven. Ik heb er jaren gewerkt aan de "'sGravenlandse dijk"
Stappen bij het Sterretje, Onder Depot ...en die nachtzaak op het vroegere Hema-plein.
Maar ik ben mijn wilde haren nu wel kwijt :-

zaterdag 17 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Wbt tegenkomen? Met regelmaat bezoek ik het "Theater aan de Schie" en doen wij een hapje in café 't Stadserf, het is dus nimmer uitgesloten sterker het lijkt mij een leuke verrassing CITAAT.

Waarom zien wij jou daar dan nooit zo ook niet in het cafe t Stadserf..........tja.

Maar goed vreesachtigheid en angst is een slechte raadgever.Voorts het is altijd al zo geweest dat je in bepaalde wijken in de avond en nacht niet moet komen,alleen de veroorzakers van deze toestand zijn nu van buitenlandse afkomst en als de politiek had zijn werk gedaan, zou de onveiligheid zijn zoals als ze altijd al geweest is.

En met de juiste maatregelen kan men de veiligheid weer terug brengen zo dat mensen in de nacht veilig over straat kunnen lopen.

zaterdag 17 aug 2019

Jan Tak :
Ik zit er nog Han maar dan in ons "hutje" aan de Spaanse Costa del Sol, het weer is hier beter dan dan bij jullie zie ik :-)
Overigens het gelijknamige café zat een jaar of >25? geleden als gezellig volkscafé in de Punt aan de Hillelaan en was van een Spaanse zeeman.
Later moest het(2x) verhuizen richting Slaghekstraat en kreeg daar een geheel ander publiek, veel 'geboren" Rotterdammers zie je er vandaag niet meer, tenzij je de politie-agenten mee telt :-) Jammer want het heeft een leuk terras.

Ik wed er een goed biertje op dat je zomaar wat "gegoogled" hebt :-) Verkeerd gegokt :-)

Het of de?Hangt van je
Volgens uw eigen stadskantoor: HET Broersvest en het vroegere water was dan weer DE (Broers)Vest. Ach je bent nooit te oud om te leren:-) Maar ik geef toe dat de namen door elkaar gebruikt worden.
Nog een mooi weekend :-)
Wbt tegenkomen? Met regelmaat bezoek ik het "Theater aan de Schie" en doen wij een hapje in café 't Stadserf, het is dus nimmer uitgesloten sterker het lijkt mij een leuke verrassing

zaterdag 17 aug 2019

Han van der Horst :
Toevallig gisteren nog op het terras van de Costa del Sol gezeten. En verder is het DE Broersvest. Fijn overigens dat ik tijdens mijn avondlijke tochten niet de kans loop om de vreesachtige Jan Tak tegen te komen.

zaterdag 17 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
En dan achteraf hier met bravour een grote mond ja zo kan ik het ook, zorg maar eerst dat oma en opa weer 's avonds een ommetje durven maken dan praten we verder CITAAT.

Het is weer altijd met dat soort mensen als vd Horst ze draaien alles om,hij en zijn linkse companen zijn verantwoordelijk voor de toestand dier er nu is ook in het openbaar vervoer.Als al dat tuig er niet zou zijn wat de openbare weg en opebbaar vervoer onveilig maakt had je inderdaad geen bewaking in het openbaar vervoer nodig.

zaterdag 17 aug 2019

Jan Tak :
v.d.Horst: "Zo leveren zij een wezenlijke bijdrage aan het enige wat in de ogen van hedendaagse beleidsmakers nog telt, veiligheid"

Ik kan je vertellen dat dit niet slechts voor de beleidsmakers telt Hr. van der Horst wat denk je van de passagiers?
Als een ieder zich aan de regels zou houden en zorgt voor een geldig vervoersbewijs is er in de metro geheel geen conducteur nodig. Maar helaas is Rotterdam niet meer van ons en zeker ,s avonds niet dan zijn er nog maar weinig ouderen die de deur nog uit durven. Tja tenzij ze een auto hebben en dan snel instappen en de deur op slot.

Onze stad is al jaren geleden weggegeven met dank aan de linkse Goegemeente en ook u stond er bij te juichen maar ook u maakt 's avond niet meer een gezellig ommetje over bijv. de Beijerlandse Laan of in uw geval het Broersvest.

En dan achteraf hier met bravour een grote mond ja zo kan ik het ook, zorg maar eerst dat oma en opa weer 's avonds een ommetje durven maken dan praten we verder.

zaterdag 17 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties