BBP en werkgelegenheid omhoog in EU

8200-bbp-en-werkgelegenheid-omhoog-in-eu


(van onze redactie)

Zowel het totaal van goederen en diensten als de werkgelegenheid stegen in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2% meldt een persbericht van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Het cijfer is een gemiddelde voor zowel de Eurozone als voor de 28 landen van de EU. Onzekerheden rond een dreigende no-deal Brexit, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, onzekerheden rond Iran en Italië helpen het vertrouwen in de economie niet.

In dezelfde periode -het tweede kwartaal van 2019- steeg het bbp in de Verenigde Staten met 0,5% in vergelijking met het voorgaande kwartaal (na + 0,8% in het eerste kwartaal van 2019). Ook daar is dus sprake van een -iets grotere- teruggang van de groei. Trump moge ten dele , wat betreft bedrijfsspionage, patentontduiking en politiek vrijheden grond hebben voor sancties inde vorm van importheffingen, wat hem drijft is zijn 'Amerika First' politiek. Die begint nu ook zijn eigen economie te raken.


Groot Brittannië en Duitsland blijven achter
Opvallend is dat de twee grootste economieën van EU, Duitsland met een krimp van 0,1 % en Groot Brittannië met een krimp van 0,2% slechter presteerden. In het eerste kwartaal van 2019 was het bbp nog met 0,4% gestegen in het eurogebied en met 0,5% in de EU28. Vergeleken met het tweede kwartaal van het voorgaande jaar, steeg het voor seizoeninvloeden gecorrigeerde bbp volgens Eurostat in het eurogebied met 1,1% en met 1,3% in de hele EU.

NL relatief goed, Oost Europa beter
De Nederlandse economie zit samen met Portugal en Spanje op een half procentpunt groei. Italië maakt pas op de plaats maar zal naar aanleiding van de regeringscrisis aldaar, snel al een hogere rente over haar hoge staatsschuld moeten gaan betalen. De meeste Oost-Europese landen laten in het tweede kwartaal een groei tussen de 0,6 en 1,1,% zien. Die groei wordt mede gedreven door de relatief lage lonen . Die maken het voor bedrijven interessant om daar delen van hun productie heen te verplaatsen. Ook trekt het, tegenwoordig, stabiele economische klimaat buitenlandse investeerders aan. Dat stimuleert op zijn beurt weer de binnenlandse consumptie.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties