Dichters van niveau in Atrium

8064-dichters-van-niveau-in-atrium

Onderschat wordt nogal eens hoeveel menselijke talent er in ouderdom opgeslagen is.

Behalve een heel leven aan herinneringen en menselijke relaties, zijn er alle ervaringen, bekwaamheden en talenten die mensen een leven lang gekoesterd, vervolmaakt, gepraktiseerd en te gelde gemaakt hebben.

Verzorgings en bejaardentehuizen zijn daarom -behalve de zorgcentra die ze zijn- een soort spaarbanken van menselijk leven.


Schitterend kwam dat tot uitdrukking op dinsdag 4 juni waar in zorgcentrum Atrium aan de Karels Doormanstraat diverse dichters en artiesten optraden. Drie daarvan, te weten, Hans Sleutelaar, Dick Kornet en Peter Bulthuis wonen in zorgcentrum Atrium. Ze traden op tussen Rotterdams dichter en medeorganisator Rien Vroegindeweij, zangeres Eveline de Bruin en Loes Luca en Pierre van Duijl.

Hieronder een klein visueel verslag van deze –daarover mogen we onbescheiden zijn- historische gebeurtenis.


De dichters Peter Bulthuis, Hans Sleutelaar en Dick Kornet droegen op vier juni voor uit hun gedichten. Het programma bestond behalve uit hun werk tevens uit gedichten van Rien Vroegindeweij, door Eveline de Bruin gezongen gedichten van Hans Sleutelaar en uit muziek van Loes Luca en Pierre van Duijl. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Loes Luca, Peter Bulthuis, Hans Sleutelaar en Dick Kornet applaudisseren voor een klassieker van Rien Vroegindeweij. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Peter Bulthuis maakt indruk met zijn prozagedichten. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Sleutelaar leest over een voormalige vriend die met wapens dreigde. Rechtsvoor filmt Carel van Hees als experiment met de I-phone8. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Dick Kornet na zijn optreden nu als luisteraar. (Foto © Ronald Glasbergen)

Foto hierboven: Eveline de Bruin zingt Sleutelaar. En goed! (Foto © Ronald Glasbergen)


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties