De reus Jim richt zich in herinnering op

7909-de-reus-jim-richt-zich-in-herinnering-op (Door Janny Kok)

Zoveel is weer duidelijk geworden: de Rotterdamse journalistengemeenschap is een hecht netwerk. Vrijwel direct na het trieste bericht over het plotselinge overlijden van Jim Postma vulden de Post In bakken van collega journalisten zich vol met e-mails, waarin de afzenders hun verbijstering over Jims dood uitten. Een deel van hen deed dat ook op Facebook en in het journalistenvakblad www.villamedia.nl op internet. Alleen degenen die zelf een doodstijding hebben moeten brengen, weten hoe zwaar het voor Jims levenspartner Jana Beranová moet zijn om zo’n ongelofelijk bericht te moeten verspreiden.


Dat de dood in beider gedachten in voorkomende gevallen opkwam, is gebleken. Jana schreef daarover onder meer dit gedicht:

De dood is oranje net als de zon

Dood spoor van binnen
verbrandde zijn huis
zoals vroeger de zon in Zuid-Frankrijk.
Daar, hoog in de Alpen,
waar Hannibal ooit met zijn troepen trok,
voerde hij vlinders dronken met suikerwijn.
Wat hebben wij toen alle drie gelachen.

Jim liet zijn gedachten daarover gaan in zijn column Kopstoot in de online krant Rotterdam Vandaag & Morgen onder de titel Who Wants To Live Forever:

Hier op ons aller planeet Moeder Aarde
heeft de hele en complete mensheid
op aarde maar één keus:
Or : We learn to live all together,
Or: We will all die together

Take your pick.
There will be absolutely no other way.

Bron foto: Jaap Kok

Net na de herdenkingsdienst van het sociale leven van mijn man Jaap Kok schreef Jim de column Goede Jaap Kok in Rotterdam Dichtbij. Daarin toonde de columnist in Jim zich een ware observator en een ware vriend:

“Je moet erbij zijn geweest om het te geloven. Gelukkig waren er bij zijn begrafenis zo’n 250 gelovigen. Min of meer gelovig, maar zeker als getuigen van dit zeer bijzondere gebeuren. Zelf mocht ik als goede vriend en reisgenoot aanwezig zijn bij zijn herdenkingsdienst in de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. [ ]

Sinds jaar en dag was ik in een dergelijke fraaie kerk – wel een beetje wit steriel – niet binnen geweest. Wel loop ik al haast een halve eeuw mijn kroegen onder het motto ‘een rondje om de kerk’. En juist daar heb ik goede Jaap Kok (71) samen met zijn goedlachse vrouw Janny Kok, havenjournaliste, ooit leren kennen. Dat was zeker zo’n 35 jaar geleden in destijds roemrucht café ‘De Schouw’.”

Het zijn maar een paar anekdotes vanuit waardevolle levens die elkaar hebben gekruist. Wie daarin gelooft, weet dat de geest voortleeft. Al was het maar in de harten van iedereen die Jim werkelijk goed hebben gekend. Jazeker, Jim was een kroegtijger, een flamboyant man en een gedreven journalist, maar hij blijft meer dan dat. Zeker voor altijd in ons hart!

Jim schrijvend (Foto © Rinus Vuik)


Rinus Vuik :
De kop alleen al bezorgt mij kippenvel...dank Janny voor deze hartverwarmende
'pleister'.Als de wond eenmaal genezen is, blijft een litteken van gemis, maar als je hier over wrijft, dan komen de mooie herinneringen bovendrijven als belletjes in een glas champagne die ons doen glimlachen, denkend aan onze Jim, die er altijd zal zijn!

vrijdag 15 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties