Huisjesmelker van het Jaar

7842-huisjesmelker-van-het-jaar

ROOD trapt 'Huisjesmelker van het Jaar'-verkiezing af in Rotterdam

Op vrijdag 25 januari trapt ROOD, jong in de SP haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenaamde bungeerun, maken de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen. Rotterdamse jongeren kunnen een poging wagen naar een betaalbaar huis te rennen, maar worden teruggetrokken door een elastiek. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “In de echte wereld zit er misschien geen elastiek om je middel, maar is het ook verdomd lastig om een betaalbare kamer te vinden. Door de woningnood hebben huisjesmelkers de positie om hun huurders uit te buiten; torenhoge huren, slecht onderhoud en zelfs intimidatie zijn aan de orde van de dag. Die machtspositie van vastgoedcowboys moeten we breken.”


Vanaf deze week kunnen jongeren hun huisbaas weer nomineren voor de oneervolle titel ‘Huisjesmelker van het jaar’. De verkiezing wordt niet geheel toevallig afgetrapt in Rotterdam. Vorig jaar bleek Rotterdam namelijk de duurste stad om een kamer te huren. In twee jaar tijd steeg de gemiddelde prijs voor een studentenkamer daar met 167 euro per maand. Ook landelijk stijgt al jaren de prijs die je per vierkante meter betaalt voor een kamer. “Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om een toekomst op te bouwen; wonen wordt duurder, studeren wordt duurder en werk is vaak onzeker. Laten we de handen ineenslaan en opstaan voor een betere toekomst voor jongeren”, aldus de Leeuw.

Vorig jaar behaalden huurders en ROOD een grote overwinning in de strijd tegen huisjesmelkerij. Vanaf 1 januari is er een vergunningstelsel voor kamerverhuur. Hierdoor kunnen gemeenten huisjesmelkers veel harder aanpakken; van geldboetes tot een verbod op verhuren aan toe. de Leeuw: “Door jaren van actievoeren en druk zetten, behaalden huurders dit succes. Nu moeten we doorpakken. Nog steeds zijn er te weinig kamers en de verhalen over slechte huisbazen blijven binnenkomen. Het wordt tijd om hier nu echt een einde aan te maken.”

Jongeren kunnen hun huisbaas nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl.
Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties