Schrikbarende beelden van zwaar mishandelde jongen

7837-schrikbarende-beelden-van-zwaar-mishandelde-jongen (Door Jim Postma)


Een vijftienjarige scholier uit Spijkenisse is gisteren door medeklasgenoten finaal in elkaar geslagen en getrapt. Zoals er beelden ervan waren te zien gisteravond op het NOS-Journaal. Daarbij werd vast aangekondigd dat het filmpje te shockerend waren voor woorden. De politie arresteerde inmiddels vijf van de raddraaiers. Later melden zich nog twee aan vrijwillig. Het filmpje van de zwaar mishandelde jongen is inmiddels door tienduizenden bekeken op YouTube.

Opvallend was dat het NOS-journaal slechts hele korte beelden uitzond van slechts enkele seconden. Daarbij waren de gezichten van de jonge daders en van het slachtoffer onzichtbaar gemaakt. Dit tot grote verbazing van vele kijkers. Immers tijdens de tv-programma’s van Opsporing Verzocht, zowel landelijk als regionaal, wordt er door de politie en tv-verslaggevers er alles aan gedaan om beelden van verborgen camera’s zo zichtbaar als mogelijk te maken.

De mishandelde jongen is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie maakt hij het ‘onder de omstandigheden redelijk.’


De volledige video is op Dumpert geplaatst. Klik hier.

Hieronder een iets korter fragment. Beelden van YouTube:

Onderstaande verslaggeving eerder gepubliceerd op Dagblad010:

Jongeren trappen leeftijdsgenoot in elkaar

Op Facebook circuleren beelden waarin te zien is dat meerdere jongeren één leeftijdsgenoot ernstig mishandelen. De vechtpartij vond plaats in Spijkenisse, in de wijk Kikkerveen.

In de eerste beelden is te zien dat de jongen, al met bloedneus, wordt bedreigd door de jongeren. Het slachtoffer probeert zijn belagers te ontwijken maar wordt de bosjes in gejaagd. Daar is, in de tweede video te zien, dat de daders tegen zijn lichaam en hoofd trappen. De jongen vraagt meerdere keren om te stoppen, maar de belagers gaan door. Zij worden aangemoedigd door bevriende omstanders.

Wanneer de jongen mishandeld werd is onduidelijk. De video is maandagavond geüpload en is inmiddels honderden keren gedeeld. Ook zijn er honderden regiogenoten die de mishandeling verafschuwen.

Tieners aangehouden voor mishandeling

De politie in Rotterdam is begonnen met een onderzoek naar de gebeurtenissen in Spijkenisse waar een groep jongeren om beurten één jongen in een kansloze setting schoppen en slaan, ook als op de grond ligt. Het is op het filmpje niet goed te zien hoeveel verschillende jongens zich aan de mishandeling schuldig maken en hoeveel er op hun gemak toekijken. Inmiddels heeft de politie in elk geval al twee verdachten aangehouden. Het gaat om tieners van 14 en 16 jaar. Ze schijnen zich na het verspreiden van het filmpje zelf bij het politiebureau te hebben gemeld.

VV Spijkenisse zet vechters op non-actief

VV Spijkenisse heeft de jongens, die vrijdag een leeftijdsgenoot ernstig mishandelde, per direct op non-actief gezet. Het filmpje circuleerde sinds maandagmiddag op internet, daarin is te zien dat de meerdere jongeren hun slachtoffer (15) flink toetakelde in de Spijkenisser wijk Kikkerveen. De voetbalvereniging noemt het filmpje ‘ernstig’.

Op het filmpje is een vechtpartij te zien waarbij meerdere jeugdleden herkend zijn. ”Alhoewel de mishandeling buiten de invloedssfeer van onze vereniging heeft plaatsgevonden, heeft Spijkenisse de betrokken leden, hangende het onderzoek, met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld”, verklaart de voetbalvereniging.

De politie heeft in deze zaak inmiddels drie jongens aangehouden.

Bron: Dagblad010

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik denk (maar wie ben ik) dat dit schorem beter terug kan gaan naar de rimboe of de zandbak waar hun wortels liggen.... Hier blijkt ook weer dat de Politie je beste kameraad is door bescherming te bieden aan de kopschopper, ach ja die pet past ons allemaal....

donderdag 24 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties