Rotterdam maakt zich klaar voor dubbele vergrijzing

7765-rotterdam-maakt-zich-klaar-voor-dubbele-vergrijzing

Stad steekt komende jaren 10 miljoen in aanpak ouderen

Rotterdam wil de beste stad worden om in oud te worden. Daarom trekt de gemeente de komende jaren 10 miljoen euro uit om de stad klaar te maken voor de aanstaande dubbele vergrijzing. In 2035 is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65. Dat biedt de stad kansen, want ouderen blijven steeds langer actief en betrokken bij de stad. Maar er is ook actie nodig: ouderen kampen vaak met gezondheidsproblemen, hebben zorg en ondersteuning nodig én de woningvoorraad moet geschikt worden gemaakt.


Wethouder De Langen (CDA) van Ouderen: “Niet alleen worden meer Rotterdammers oud, ze leven bovendien langer. Dat betekent nogal wat voor onze stad. Ik wil dat oudere Rotterdammers zich welkom voelen in onze stad en dat mensen hier prettig oud kunnen worden. Dat betekent iets voor de zorg in de wijken en voor onze woningvoorraad. Maar het betekent ook dat wij kijken hoe we de kennis en wijsheid van onze ouderen zo goed mogelijk kunnen benutten.”

De aanpak ‘Rotterdam, ouder en wijzer’ ontwikkelt de gemeente samen met verschillende partijen in de stad. Onder andere belangenorganisaties, zorgaanbieders en woningcorporaties zijn betrokken. Gezamenlijk werken zij aan concrete maatregelen om zo de stad klaar te maken voor de dubbele vergrijzing.

De aanpak wordt uitgewerkt langs vier pijlers:

- Vitaal, met maatregelen om oudere Rotterdammers langer gezond te houden;

- Ertoe doen, om onder meer de eenzaamheid onder oudere rotterdammers tegen te gaan;

- Wonen en woonomgeving, met nieuwe woonconcepten en voldoende geschikte woningen;

- Zorg en ondersteuning, met een aanpak gericht op dementie en passend zorg aanbod in de wijk.

Wethouder De Langen: “Ik wil ernaartoe werken dat onze ouderen bijvoorbeeld de beweegnorm van de gezondheidsraad halen. Ook voer ik gesprekken over ‘ouderenhubs’ een centrale voorziening in de wijk met veel geschikte ouderen woningen eromheen zodat we wonen, zorg en welzijn slim kunnen combineren.”

Rotterdam werkt stadsbreed aan een integrale ouderenaanpak. Woensdag tekenen betrokken partijen de strategische agenda 'Rotterdam, ouder en wijzer' met daarin de ambities en oplossingsrichtingen voor de aanpak. Deze worden de komende maanden uitgewerkt tot concrete maatregelen en voorstellen. Voor de zomer van 2019 worden die concrete maatregelen gepresenteerd.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties