Drie expo’s op een middag

7650-drie-expo-s-op-een-middag

(Door Jim Postma)

In het Rotterdamse literaire- en kunstwereldje gebeurt het niet veel dat er een aantal exposities of boekpresentaties op dezelfde dag worden gehouden. Zoals aanstaande zondagmiddag op haast allemaal min of meer hetzelfde tijdstip. De liefhebbers van deze kunstbezoeken komen veelal uit dezelfde visvijver. Dus kan je er op zo’n middag slechts een bezoeken, terwijl je graag naar alle drie had willen gaan.


Zoals de presentatie van bekend Rotterdams kunstenaar Jan Wagner om 15.30 uur. lees hieronder). Dan de opening bij Hansje de Reuver onder de titel ‘Con Amore’ om 14.30 uur en tenslotte de presentatie van het boek over café De Overheid’ om 15.30 uur (een half uur vervroegd). Zie eveneens hieronder.

De organisaties van de te houden manifestaties hebben eerder onderling nog geprobeerd om deze openingen te verdelen naar andere dagen of tijdstippen, maar helaas voor de bezoekers is dit niet gelukt. Oftewel zoals voormalig stadsdichter Jana Beranová het boos verwoordde: ‘Moet ik mij dan in drieën laten snijden?!’

-.-

Op zondagmiddag 11 november 2018 vindt de presentatie plaats van het boek Puin en vriendschap van Jan Wagner.

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan mevr. drs. Jantje Steenhuis gemeentearchivaris en directeur van het Stadsarchief Rotterdam.

Medewerking wordt verleend door schrijver en zanger Arie van der Krogt.

De bekende Rotterdamse schilder Jan Wagner beschrijft in Puin en vriendschap de mensen die hem tijdens zijn leven hebben gevormd, geraakt en geïnspireerd. Dierbare herinneringen aan vrienden en kunstenaars die hem moreel en artistiek op de been hielden. Kortom, verhalen over hechte vriendschappen.

Een andere verhaallijn in Puin en vriendschap vormen de dramatische familiegeschiedenis van Wagners vrouw Arina en zijn eigen ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, als kind van ‘foute Nederlanders’. Pas in 2014, vele jaren na de dood van zijn ouders, vindt hij de moed om hun motieven en politieke keuzes te onderzoeken. Maar ook krijgt de lezer een beeld van hoe het is om op te groeien tussen het puin van het in de oorlog grotendeels verwoeste Rotterdam.

Gezamenlijk bieden deze verhalen een inkijkje in Wagners persoonlijke en artistieke ontwikkeling.

‘Dit boek van Jan Wagner bouwt een netwerk van draden tussen familieleden, collega’s en vrienden: draden van liefde en vriendschap. Al die draden vormen samen de stad van zijn hart: Rotterdam.’

(Uit het voorwoord van Arie van der Krogt, schrijver en zanger van Rotterdamse liedjes)

De presentatie vindt plaats om 15.30 uur, in het clubgebouw van de Rotterdamsche Zeilvereeniging, Kralingse Plaslaan 113, 3062CD Rotterdam


-.-


Pieter Kers opent expo Hansje de Reuver zondag 11 november om 14:30 uur.

Hansje de Reuver (1947, Rotterdam) is fotograaf (autodidact), zij debuteerde met foto’s (stills) voor speelfilms van Bob Visser.

Haar fotoproject rond bekende Rotterdamse jongens met hun moeder (1984), kwam voort uit haar fascinatie voor bijzondere figuren uit haar stad, en vond misschien zijn oorsprong in haar jong verongelukte broer Wim de Reuver. De serie verscheen in het literaire tijdschrift Rotterdams Mooi.

Zie verder: http://www.vandaagenmorgen.nl/index.php/kunst-cultuur/7597-pieter-kers-opent-expo-hansje-de-reuver.html


-.-


De Overheid 40 jaar terug

Boekpresentatie De Overheid

Een Literair Café in Rotterdam 1978 – 1996

‘Slechts de namen der grote drinkers leven voort’ Riekus Waskowsky 1932 - 1977

Veertig jaar geleden op 12 november 1978 werd aan de Nieuwe Binnenweg 218 het door Hans Verschoor, Rob de Moes en Jan Oudenaarden bedachte Literair Café De Overheid geopend.

Onder andere in samenwerking met de toenmalige stichting Schrijvers, School , Samenleving kwam een interessante programmering met veelal bekende Nederlandse dichters tot stand.

Zie verder: http://www.vandaagenmorgen.nl/nieuws/7646-de-overheid-40-jaar-terug.html


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties