‘Een tegen 100’: Rotterdammer wint 91.655 euro

7452-een-tegen-100-rotterdammer-wint-91-655-euro

"Mijn pensioen nadert, dit bedrag komt heel goed van pas." De 62-jarige Ruud uit Rotterdam is de gelukkige winnaar van 91.655 euro in de tv-quiz ‘Eén tegen 100'. Vanavond, vrijdag 24 augustus was bij NPO 1 te zien hoe Ruud het onder presentatie van Caroline Tensen opnam tegen zijn honderd tegenkandidaten. Ruud wist de laatste twee kandidaten weg te spelen nadat hij het juiste antwoord gaf op een ‘moeilijke' vraag in de categorie ‘Atletiek'. Door dat antwoord te geven ging Ruud met een bedrag van 91.655 euro naar huis.


De 62-jarige Rotterdammer is blij verrast: "'Yes', dacht ik toen ik aan de desk naast Caroline mocht plaatsnemen, ‘het is me gelukt!' Alles heeft zich in een roes afgespeeld, zo spannend vond ik het. Dit bedrag komt op een ontzettend goed moment. Ik benader de pensioengerechtigde leeftijd. Het is een heel geruststellend idee dat je dan zo'n bedrag op je bankrekening mag bijschrijven. Verder is mijn 25 jaar oude auto aan vervanging toe. En onze schatten van kleinkinderen kunnen in de toekomst bij hun studie mogelijk ook wel wat hulp gebruiken."

‘Een tegen 100' wordt mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij en is tot en met 7 september elke vrijdagavond te zien om 20.35 uur bij NPO 1. De aflevering is via www.avrotros.nl/eentegen100 terug te zien.

Marcella Deen :
voor mij blijf jij en kampioen Jim

dinsdag 28 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,..ja,.. Jana ik weet het nog als de dag van gisteren, dames kunnen ook nog wat, nou de dames kunnen me nog meer vertellen, ik weet nog goed dat je pisnijdig werd omdat je bij het nationale kampioenschap "Verpissen" niet verder kwam dan 35 cm en Jeroen de kampioen, haalde met gemak de 2.85 meter,

Helaas meisje, al je protesten werden door de "VAR" naar het land der fabelen verwezen.

maandag 27 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Dammen op een Schaakboord komt over als een ganzeboord spelletje met olienootjes.

Ik weet nog goed dat m'n vader z'n broer een stoot voor z'n harses gaf omdat hij de nootjes oppeuzeld bij het slaan van een sprongetje. aldus was het spel snel voorbij omdat er geen stenen, pardon nootjes meer overbleven om verder te spelen, had wel z'n voordeel voor m'n Vader zodat hij als familie kampioen uitgeroepen kon worden.

maandag 27 aug 2018

jim Postma :
Ja, Hans, heb ik toen uitvoerig over gehoord in het kader van: 'Het hek is van de Dam!'

Feliciflapstaartdos, alsnog! Onder het mom: 'Blijf rammen tijdens het dammen!'

zondag 26 aug 2018

jim Postma :
Klopt Hen! Je hebt toen gekeken naar 'Honderd tegen Een'!

Alleen jijzelf al, had daarin zonder meer gewonnen. Met minstens twee ton in je spaarbankvarkentje...@@@

Ten minste zeker ook je 'appeltje voor de dorst'. Gaan we dan zeker met zijn allen vieren met een bescheiden 'Citroenjenevertje', ...@@@
Cherio!

zondag 26 aug 2018

Hennie van der Zouw :
Heb ik dan een verkeerde uitzending gezien......?

zondag 26 aug 2018

Jana Beranová :
speervangen en estafettejatten zijn mijn favorieten, maar het beste was ik in
met de hielen oer de sloot. Ja heren, ook dames kunnen wat.

zondag 26 aug 2018

Hans Roodenburg :
Prachtig van Jim: om op de 115-de plaats te eindigen. Zo ga ik er nog steeds prat op dat ik jongerenkampioen dammen ben geweest in Rijsoord op de openbare lagere school. Er waren slechts 10 deelnemers die deze denksport onder de knie hadden.

zondag 26 aug 2018

Jim Postma :
Nou heb ik je Ronald! Je vergeet mijn medailles NK-kampioen Paaldansen,
Ordelopen en Estafette Jatten.
En Arie, bij mij ligt de waarheid meestal in het midden. Met de grote heren en NK-kampioenen Eef Kamerbeek en Ed de Noorlander mocht in in de jaren '60 tot '67 als kleine jongen meetrainen met deze giganten. Een keer had ik de grote eer om mee te starten met het rugnummer van Ed de Noorlander (omdat hij voortijdig was uitgevallen) met Bosloop van 15 km. ergens in België.
Iedereen dus uitkijken naar deze 'Noorlander' die uiteindelijk van de 350 deelnemers 115e werd. Peter Nederhand is pas later een grote vriend van mij geworden. Maar dan wel via schaken...@@@

zondag 26 aug 2018

Ronald Sörensen :
Jim, jij blonk toch uit op de nummers discusbijten, kogelkoppen en speervangen?

zondag 26 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
De Koninklijke Atletiekbond zal daarover via mijn advocaten nog fors van horen.

Weinig hoop Jim. Peter Nederhand 2 x benoemd tot ere lid met groot kruis van de KNAU en niemand die er van af wist, bij de 2 de uitreiking had Peter de eerste speld opgespeld op z'n zondagse pak en bij het opspelden van de tweede was men verbaasd dat er al een spel op zet, dus om er beter van te worden heb je nog een hele lange weg te gaan.

zondag 26 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
In welk jaar Jim?????
In 1963/? was ik op de 010 kampioenschappen 3 e achter Jan de Jong en Rob Kila op de 100 meter (Jaap Naarderbos gediskwalifiseerd wegens valse start) Getraind door de al oude Peter Nederhand (Hordenloper)
Als Metro loper op het Langepad vele succesen behaald met Aad Steylen Piet de Haas Gijs de Bode gebr. Mohr, enz,enz. 2x club kampioen op de 100 en 200 (Later Coubertin in Deventer en weer later met Ronald Spierenburg in Enschede bij Fortis)

Waar blijft de tijd.

zondag 26 aug 2018

jim Postma :
DE cruciale vraag ging dus in de 'moeilijke categorie' over atletiek. Overigens, van oudsher, mijn favoriete nummer, naast de nodige vechtsporten.

De vraag was (niet in het persbericht vermeld):

Wie werd tienkampkampioen in 1974:

a). Eef Kamerbeek

b). Ed de Noorlander.

c. Jim Postma

C. dus! (Maar het werd dus A. En zo werd wederom in mijn ongelooflijke atletiekcarriërre weer een prijs door mijn neus heen geboord. Om de eenvoudige reden dat ik buiten mede wedstrijdloop mocht mee doen en daardoor dus haast een ton door mij neus was geboord.

IN mijn tienkamp toen maakte ik een totaal puntenscore van 10.790. ver boven de toen doodgeverfde kampioen Eef Kamerbeek.

De Koninklijke Atletiekbond zal daarover via mijn advocaten nog fors van horen. Een halve ton in deze wordt dus minimaal mijn terechte eis.

Waarvan akte!

zaterdag 25 aug 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties