Zo wordt Nederland in 2050 energieneutraal

7384-zo-wordt-nederland-in-2050-energieneutraal

In 2030 moet Nederland 50% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om deze doelstelling te realiseren hebben verschillende partijen de afgelopen maanden flink onderhandeld over het Klimaatakkoord. De vergelijker van energieleveranciers zocht uit wat wat er concreet gaat gebeuren, en wat je als woningeigenaar zelf al kunt doen.

De regering wil de komende jaren in rap tempo van het aardgas af. In 2050 moet er geen enkele woning meer verbonden zijn met het aardgasnetwerk. Concreet betekent dit dat elk jaar honderdduizenden woningen van het gas af moeten. Daarnaast moeten zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen worden opgeleverd zonder gasaansluiting.


Om dit te bereiken gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom naar beneden gaat. Daarnaast moet het aanbod van isolatiemaatregelen en duurzame warmtebronnen omhoog en de prijs ervan worden verlaagd. Op die manier wordt het financieel aantrekkelijk om je woning te isoleren en duurzaam te verwarmen.

Huizenbezitters die hun woning willen verduurzamen, kunnen dat straks doen met een speciale groene lening. Deze lening is gekoppeld aan de woning, en niet aan de bewoner. Daardoor is het financiële risico een stuk kleiner. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 een plan hebben gemaakt waarin per wijk wordt omschreven hoe de omslag wordt gemaakt.

In 4 stappen naar een energieneutrale woning
Concreet wordt het gas steeds duurder, terwijl stroom goedkoper wordt. De overheid biedt royale subsidies voor alternatieve warmtebronnen. Daarnaast zijn er op lokaal niveau interessante duurzaamheidsleningen om energiebesparende maatregelen te financieren. Een gasloze of energieneutrale woning wordt dus steeds interessanter. Maar hoe bereik ik dat?

1-Isoleren: Wanneer je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Een spouwmuurisolatie is een goed begin, maar denk ook gevel- en vloerisolatie. Een andere nuttige maatregel is het plaatsen van HR++ glas.

2-Ventileren: Isoleren betekent ook ventileren. Voor een goed geïsoleerde woning is ventilatie essentieel. Ga voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie.

3-Duurzaam verwarmen: Koken en stoken kost veel gas. Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel. Verderop sommen we een aantal alternatieven op.

4-Zonnepanelen: Woningen gebruiken vandaag de dag veel stroom. Denk maar aan alle apparaten die we gebruiken. Maar ook een warmtepomp of zonneboiler gebruiken veel stroom. Met zonnepanelen kan je deze stroom (deels) zelf opwekken.

Wat zijn duurzame alternatieven voor de CV-ketel?

Zelfstandige warmtepomp
- Onttrekt warmte uit buitenlucht, grondwater of bodem, en zit dit om naar warm water, verwarming of koeling.
- Geschikt voor: woningen met goede isolatie en vloerverwarming
- Kosten: €15.000 - €20.000 voor warmtepomp met bodembron.
- Subsidie: tot €2.800
- Voordeel: Volledige vervangen van de CV-ketel, koelt de woning in de zomer
- Nadeel: Dure installatie + je moet er ruimte voor hebben

Hybride warmtepomp
- Haalt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. CV-ketel springt bij als extra warmte benodigd is.
- Geschikt voor: ook voor matig geïsoleerde huizen met radiatoren.
- Kosten: €3.000 tot €5.000
- Subsidie: tot €1.800
- Voordeel: Ook geschikt voor bestaande bouw, gemakkelijk te plaatsen
- Nadeel: klein deel aardgas blijt nodig

Biomassaketel
- Werkt volgens hetzelfde principe als een CV. In plaats van gas verstookt het houtsnippers, blokken of pellets.
- Geschikt voor: woningen met redelijke isolatie
- Kosten €6.000
- Subsidie: Circa €2.500
- Voordeel: Hoge subside + efficiënter dan een houtkachel
- Nadeel: Stoot relatief veel fijnstof uit

Zonneboiler
- Een zonneboiler verwarmt water via speciale zonnecollectoren op het dak.
- Geschikt voor: Nieuwbouw en bestaande bouw, vooral voor huishoudens die relatief veel warm water gebruiken
- Kosten: circa €3.000 voor boiler met 200 liter (geschikt voor 4 personen)
- Subsidie: Ongeveer €650
- Voordeel: Efficiënt zelf warm water opwekken, relatief goedkoop
- Nadeel: Ruimte nodig op je dak, CV-ketel blijft nodig voor centrale verwarming

Infraroodpanelen
- Infrarood panelen bieden warmte op een specifieke plek, maar kunnen ook een heel huis verwarmen.
- Geschikt voor: Indien het als hoofdverwarming wordt gebruikt alleen voor zeer goed geïsoleerde huizen. Zonnepanelen zijn wel een vereiste (gezien stroomverbruik).
- Wat kost het: circa €4.000 voor panelen door de hele woning.
- Subsidie: Geen
- Voordeel: Voor plaatselijke verwarming geschikt, eenvoudig installeren
- Nadeel: Geen subsidie, verbruikt veel stroom (zonnepanelen vereist)

Bron: https://www.energieleverancieractie.nl/

Arie C. Torcque Zaanen :
Allemaal fantasie, ikheb twee verbrandings kachels, 1 x gewoon hout en blokken en 1 x pellets om met de pellets te verwarmen duurt veel langer dan met blokken of gewoon hout. Om van 15 naar 21 graden te verwarmen duurt met pellets 4 uur en met hout 1 3/4 uur daarbij worden de pellets steeds maar duurder en duurder O.K. het maakt de brander niet zo vuil maar het nadeel is tevens dat het gruis van de pellets de doorvoer kan verstoppen en daardoor de hele contener in brand kan vliegen, dus het is niet alles rozegeur en maneschijn..... Info ingewonnen over zonne energie, is voor mijn huis niet haalbaar tegroot en te weinig ruimte om de panelen aantebrengen.

zaterdag 21 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Maar laat je maar een oor aan naaien en ga maar mee met de hype je kinderen zullen je er later dankbaar voor zijn :-( CITAAT.

Een hype die geheel gaat mislukken.

vrijdag 20 jul 2018

Jan Tak :
Mooi verhaal maar links om of rechts om, worden we hoe dan ook, genaaid. We blijven sowieso afhankelijk van gas, hoe denk je anders dat al die elektriciteitscentrales draaien, of thuis je licht, de koelkast, je elektrische auto en die "warmtepomp"?

Wie een beetje nadenkt kan uitrekenen dat we dit met alleen windmolens en zonnepanelen niet gaan redden.
Maar laat je maar een oor aan naaien en ga maar mee met de hype je kinderen zullen je er later dankbaar voor zijn :-(

vrijdag 20 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties