Bevrijdingsmuseum samen met Duitsers

7365-bevrijdingsmuseum-samen-met-duitsers

Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” Nederlands-Duitse storyline. Denktank met 40 historici betrokken bij nieuw museum

In het kader van de modernisering van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal ook de vaste tentoonstelling compleet vernieuwd worden. Het is voor het eerst dat een WO2 museum vakexperts uit twee landen (Nederland en Duitsland) bij elkaar heeft gebracht om de gezamenlijke geschiedenis van de 20ste eeuw onder de loep te nemen. Deze geschiedenis zal vervolgens in een museale verhaallijn voor een permanente tentoonstelling worden uitgewerkt. In de afgelopen zes maanden hebben circa 40 historici van toonaangevende organisaties uit de buurlanden samengewerkt in dit voor Nederlandse en Duitse begrippen unieke project.


Bij deze internationale samenwerking zijn vijf musea, drie universiteiten, twee onderzoeksinstituten en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge betrokken. Het resultaat is een grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en de actualiteit rond vrijheid en rechtsstaat. “Het sterkt ons historisch bewustzijn als we deze geschiedenis van de zogeheten ‘lange 20ste eeuw’ niet louter door de eigen bril zien maar juist ook vanuit de grensoverstijgende en Europese context”, vindt Drs. Wiel P.H. Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945).

Na een half jaar van intensieve research en uitwisseling door het vaste consortium van historici uit beide landen, werd onlangs het resultaat tijdens een congresdag in het Limburgse Ottersum voorgelegd aan een grote groep experts uit de vakwereld en de wetenschap. Prof. Dr. Frank van Vree (NIOD) prijst de dialoog tussen de historici uit beide landen: “De gevoeligheden over bepaalde onderwerpen en de nationaal ingekleurde blik worden pas duidelijk als je met elkaar aan tafel zit. Inhoudelijk hebben wij elkaar heel veel te vertellen. Deze vorm van kennisdeling levert bijzonder veel op als het gaat om nieuwe inzichten en historische bewustwording.”

Ook de Duitse historicus en museoloog Dr. Ralph Trost vindt het uitermate inspirerend om mee te werken aan de nieuwe koers van het museum: “Een groot en breed publiek zal de komende decennia kunnen profiteren van een nieuwe en boeiende kijk op de geschiedenis, in een museum dat bovendien authenticiteit en beleving centraal zal stellen.”

Van storyline naar museumexpositie
In de tweede helft van dit jaar gaat het team van het Bevrijdingsmuseum de museale vertaling van de nieuwe storyline ‘Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen’ verder uitwerken. Het netwerk van historici zal ook tijdens deze ontwikkelingsfase regelmatig worden geraadpleegd, naast natuurlijk de vakmensen uit de museumwereld, het onderwijs en het cultuurtoerisme.

Interreg Programma Deutschland-Nederland
Het project “Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen” wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 1,2 miljoen euro door de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg financieel ondersteund.

Foto hierboven: Shared History Congres op 27 juni 2018 in het voormalige klooster Roepaen te Ottersum (NL) met projectpartners en historici uit de twee buurlanden Duitsland en Nederland.

Jeroen Waardenburg :
Ja de politiek,kan er weer is gelachen worden over deze toch wel vreemde beslissing.

Voorts is het muisstil,de mensen denken het zal wel;tja als ze maar hun biertje hebben en een tv serie======geef het volk brood en spelen=======

dinsdag 17 jul 2018

Jim Postma :
Jeroen: 'Wij zijn benieuwd wat de politiek er van te zeggen heeft?!'

Ben je nu helemaal van je geloof afgevallen?!"

De politiek...@@@

dinsdag 17 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Samen met de Duitsers;of dat nou zo goed idee is.De joden zullen het er al zo niet mee eens zijn,en zeer velen in Nederland ook niet.

Wij zijn benieuwd wat de politiek er van gaat zeggen.

vrijdag 13 jul 2018

Jan Tak :
Een lap tekst maar ik ben geen snars wijzer.
> "Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” Nederlands-Duitse storyline" ??????????
Schiet maar in mijn pet maar ik dacht de storyline wel te kennen.

>> "Het resultaat is een grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en de actualiteit rond vrijheid en rechtsstaat"
Nou daar had herr Adolf een geheel eigen mening over, hieraan poetsen lijkt mij geschied-vervalsing.

>>> “De gevoeligheden over bepaalde onderwerpen en de nationaal ingekleurde blik worden pas duidelijk als je met elkaar aan tafel zit. Inhoudelijk hebben wij elkaar heel veel te vertellen"

Ja ja na 78 jaar,kijk moderniseren met hedendaagse presentatie-technieken lijkt mij prima dat was allang aan de gang, maar als we nu gaan beweren dat we het elkaar nooit eerder hebben verteld dan snap ik dit verhaal niet ???

vrijdag 13 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties