Minder afval naast containers

7364-minder-afval-naast-containers

Tijdens een proef in de Tarwewijk is de hoeveelheid afval, dat naast de ondergrondse containers wordt gezet, drastisch afgenomen.

Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in de Tarwewijk en op meer plekken in Rotterdam. De gemeente zet hier op in met onder meer publieksvoorlichting, handhaving, meer ondergrondse containers, extra vuilniswagens en het opruimen van de zakken en het grofvuil bij de containers. Naast deze inzet wil de gemeente het probleem op een positieve manier aanpakken met containers met een groene uitstraling.


Containers opgefleurd
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen. De opgefleurde containers maken deel uit van een gedragsonderzoek.

Minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.

Meldingen doen en afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, of een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Een afspraak maken kan via Rotterdam.nl/afval of telefoon 14010. Staat er afval naast de container, dan kunnen bewoners dat melden via de BuitenBeter app, de website Rotterdam.nl of telefoon 14010.

Gedrag beïnvloeden in de buitenruimte
Zwerfafval en afval naast de containers zijn het gevolg van gedrag. Vaak onbewust gedrag waar we niet over nadenken. Nudging (een duwtje geven in de goede richting) maar ook gamification (spelelementen toevoegen) zijn manieren om mensen uit dat automatisme te krijgen. Rotterdam experimenteert met verschillende vormen om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Een voorbeeld zijn de groene prullenbakken, waar meer afval in terecht komt dan in grijze.

De gemeente breidt de proef met de opgefleurde containers na de zomer uit naar andere wijken. Ook andere gemeenten hebben het idee inmiddels omarmd.

Jan Tak :
Wel andere Jan, jij en ik weten precies wat ik bedoel nl. het volk dat er een gewoonte van maakt om afval in open zakken en dozen naast de straatcontainer te plaatsen, het volk dat meent om de tuin van de onderburen te gebruiken als asbak en het teveel moeite vinden om de ROTEB te vragen de oude wasmachine op te halen en deze dus maar 's avonds op een kinderspeelveldje dumpen.
En toeval of niet, maar volgens de Gem. Rotterdam wonen de meesten in deelgemeente Delfshaven, de meest vervuilde deelgemeente van Rotterdam, met Feijenoord als goede tweede.

Vraag maar eens aan Dries Mosch
https://youtu.be/DmGd6C37l7A
Opvallend ook in dit filmpje, bewoners en vertegenwoordiger van de Deelgemeente vinden schoonhouden de taak van de gemeente. Je zal er maar wonen, oh sorry :-)

zondag 15 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Jan Jansen - Jan Tak, vertel...vertel....

zondag 15 jul 2018

Jan Jansen :
Meneer Tak, wellicht kunt u uw kennis met mij delen. Ik heb namelijk geen flauw idee welk 'volk' u bedoelt.

zondag 15 jul 2018

Jan Tak :
Wellicht een idee: "Voer de daders maar met het grofvuil af naar Verweggiestan" We weten precies welk volk de buurten vervuilen maar durven niets te zeggen.

Ooit een gemeentelijk toezichthouder gevraagd hoeveel bekeuringen hij dagelijks uitschreef voor het verkeerd aanbieden van afval, "NUL meneer want wij worden door de gemeente gemaand servicegericht te denken, we worden geacht de vervuiler op te voeden en de weg te wijzen"

Ach vuilnis op straat en slappe zakken in de Raad.

zondag 15 jul 2018

Jan Jansen :
Het moet toch niet gekker worden.

Is dit bedoeld voor kleuters of zit de hele stad vol met debielen? Ongelofelijk!

zaterdag 14 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties