Onze bijen zoemen nog, maar…

7184-onze-bijen-zoemen-nog-maar

Waarom Nederland Zoemt? – De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen.


Met Nederland Zoemt zorgen we voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN, Naturalis, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Zie ook: Nederland zoemt

Landelijke aftrap 'Nederland Zoemt: een wilde bijen expositie'

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vond zaterdagavond 14 april de landelijke aftrap van de 'Nederland Zoemt: een wilde bijen expositie' plaats. Vanaf dit weekend zal in maar liefst 11 natuurmusea in Nederland dezelfde expositie over deze bijzondere beestjes te bezoeken zijn.

Foto: Bijenprofessor Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis en Kees Moeilijker, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam tijdens de opening van de expositie.

Onderste foto: Een bezig bijtje (Foto: Rinus Vuik)

Jim Postma :
In wat onze bekende Jan Jansen noemde het 'Grote Sprookjesboek' (de Bijbel) in de serie over het 'verraad van Judas', sprak de Almachtige van het Boek der Boeken: 'Ik heb er spijt van ooit de mens te hebben gecreëerd.' Dat was na Noah en bij de vernietiging van Sodom en Gomorra.

Sinds die tijd is de zogenaamde 'mens' op uitzonderingen na, uitgegroeid tot de meest schadelijke bacterie in dit hele Universum. Met 'hebzucht' als de grootste drijfveer. 'Nemen, nemen en nog meer nemen', nooit geven, zoals onze trouwe Moeder Natuur.
Tsja, in dit kader moet ik Jan Jansen gelijk geven.
Ware het niet voor al die (nog steeds) miljoenen totaal onschuldige kinderen van 1 tot hooguit vier jaar. Daarna komt eveneens die oogverblindende hebzucht en worden het al weer(kleine)mensjes.

Hoe vertederend toch!

maandag 16 apr 2018

Jeroen Waardenburg :
Alhoewel natuurlijk de gloeiende hete honing nooit zo zal worden gegeten als die wordt opgediend...@@@ CITAAT.

Inderdaad @Jim,er is veel bangmakerij bij ook wetenschapper doen daar aan mee,wat niet weg neemt de Bijen in Nederland staan er slecht voor.

maandag 16 apr 2018

Jan Jansen :
Typisch Jeroen, neemt de meest wonderlijke verhalen voor waar aan, maar als het wetenschap betreft heeft-ie zijn bedenkingen.

Ik begrijp trouwens niet wat er zo erg zou zijn aan het uitsterven van de mens. Zou voor de planeet geweldig zijn.

maandag 16 apr 2018

Jim Postma :
Dat citaat (zonder bijen sterft de mensheid uit) was als eerste afkomstig van niet zo maar een wetenschapper, namelijk Mr. Einstein Himself. Later zijn daar nog meer alarmerende onderzoeksrapporten aan toegevoegd van zeker gerenommeerde wetenschappers en instituten.

Alhoewel natuurlijk de gloeiende hete honing nooit zo zal worden gegeten als die wordt opgediend...@@@

Wel reden des te meer om ons noestere Bijenwerkvolkje te koesteren als geen ander. Dus: Flowerpower. Dat is pas POWER!

maandag 16 apr 2018

Jeroen Waardenburg :
(zonder bijen sterft de mens uit)..CITAAT.

Nou dat valt wel mee,maar wat voedselvoorzienging betreft een zorgelijke zaak althans als men de wetenschappers in deze moet geloven,ook met deze boodschappen voorzichtigheid geboden.

maandag 16 apr 2018

Jim Postma :
Een opening eigenlijk voor elke krant, radio- en tv-journaals. Maar als het gaat om zoiets fundamenteels voor de hele mensheid (zonder bijen sterft de mens uit...)dan voelen media zich eerder als door een wesp gestoken.
Leve onze bijen, laat ze zoemen en zoemen, onze honing zoenen.

maandag 16 apr 2018

Jana Beranová :
Schitterende actie - Nederland zoemt...
Als we ook in de stad, in elke tuin, hoe klein ook, een perkje aanleggen vol met bloeiende bloemen, blijven de wilde bijen zoemen.
Zo moeilijk is het toch niet, mensen...

maandag 16 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties