Nieuw oorlogsmonument in Crooswijk

7179-nieuw-oorlogsmonument-in-crooswijk


Wijkbewoners herdenken bemanning van gecrashte Short Stirling.

Op zaterdag 12 mei krijgt Rotterdam er een oorlogsmonument bij. Dan wordt in Crooswijk het monument onthuld voor de bemanning van een Short Stirling bommenwerper, die daar in mei 1943 crashte. Wijkbewoners zien met de onthulling een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.

Een Short Stirling crasht in Crooswijk
In de wijk Crooswijk crashte in de nacht van 12 op 13 mei 1943 een Short Stirling bommenwerper van No. 149 Squadron. Het toestel had deelgenomen aan een nachtelijke aanval op Duisburg en werd op de terugweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Bewoners maakten vanachter hun ramen stiekem foto’s van het voor hun voordeur liggende wrak.

Alle zeven bemanningsleden sneuvelden en werden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, nauwelijks een kilometer van de plek waar ze hun dood vonden. Het was bijna een wonder dat het toestel precies op een open plek in de wijk crashte en dat geen enkele bewoner omkwam. Wijkbewoners zijn dat niet vergeten. Het verhaal over de crash werd generaties lang doorverteld. Naarmate het aantal ooggetuigen kleiner werd, vonden meerdere bewoners dat er een permanente herinnering in de wijk moest komen om het verhaal van de Short Stirling en haar bemanningsleden in leven te houden.

In 2016 werd een werkgroep opgericht met als doel een gedenkteken op te richten op de plek van de crash. De plannen groeiden en naast de voorbereiding van een gedenkteken werd er ook begonnen met het schrijven van een boek waarin het verhaal volledig wordt vastgelegd. Er werden nabestaanden van de zeven bemanningsleden en bijna twintig ooggetuigen van de crash opgespoord.

Zaterdag 12 mei 2018
Op zaterdag 12 mei is het zo ver. Precies 75 jaar na de crash onthult burgemeester Aboutaleb na anderhalf jaar voorbereiding een gedenkteken in Crooswijk. De onthulling krijgt met een aantal ooggetuigen onder de aanwezigen een bijzonder karakter. Ook familieleden van de bemanningsleden zijn uitgenodigd en een aantal van hen zullen de onthulling bijwonen.

De onthulling roept in de typisch Rotterdamse arbeiderswijk nog steeds veel bijval op, maar ook in de rest van de stad die zo’n groot oorlogsverleden met zich draagt. De Rotterdamse Aero Club brengt op 12 mei een saluut met drie sportvliegtuigen in een ‘missing man formation’. Bij de onthulling zijn verschillende voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, zoals een Rotterdamse Ahrens Fox brandweer-wagen die destijds betrokken was bij het blussen van het vliegtuig.

Op de dag van de onthulling wordt een boek gepresenteerd dat het hele verhaal van de bemanning, hun toestel en de laatste vlucht in kaart brengt. Een buitengewoon gedetailleerd verhaal. Zo is bijvoorbeeld bekend welke Duitse piloot het toestel neerschoot. Ook hij sneuvelde enkele maanden later in de nietsontziende luchtoorlog. Een expositie bij Galerie Kralingen over de crash is in voorbereiding en scholen in de wijk worden bij de onthulling betrokken.

Symbool van de luchtoorlog
Het verhaal van de Short Stirling EF357 is symbolisch voor de vele verhalen over de luchtoorlog boven Nederland. Nog steeds liggen overal in het land resten van vliegtuigen in de grond of onder water. Nog steeds zijn vele bemanningsleden vermist, zoals onder meer duidelijk werd in de documentaire ‘Beter dood dan vermist’ die omroep Max in januari 2018 uitzond. Het verhaal van de Short Stirling in Crooswijk is een goed gedocumenteerd voorbeeld voor de dramatiek die zich tijdens de periode 1940-1945 in de lucht boven Nederland afspeelde.

Werkgroep EF357
De werkgroep EF357 bestaat uit de wijkbewoners Ton Geenen, Klaus Oordt, Kees Plaisier en Dik Vuik, aangevuld met schrijver/dichter Ton Huizer en geschiedenis-docent Pieter Schlebaum. Zij hebben zich sinds december 2016 op vrijwillige basis ingezet om de zeven bemanningsleden van de Short Stirling een passend en blijvend eerbetoon te geven.

Het project EF 357 is te volgen op facebook (https://www.facebook.com/Short-Stirling-Monument-Crooswijk) en de website www.eencrooswijkervertel.nl.

Christa Stoffele-Baljon :
Ken t verhaal van mn moeder, fantastisch dat daar nu een monument komt.
Zou er graag bij zijn 12 mei, maar woon jammer genoeg niet meer in de buurt.

woensdag 25 apr 2018

Jeroen Waardenburg :
Men kan dan ook niets anders zeggen dan een prachtig waardig en stijlvol oorlogsmonument.

woensdag 18 apr 2018

Marian van Hengel :
Ben heel trots op de mensen,die zich hiervoor hebben ingezet.Het prachtige monument wordt een hommage aan de mensen,die hun leven voor ons hebben gegeven.

woensdag 18 apr 2018

suzanna baggerman :
jullie hebben mooi werk geleverd

woensdag 18 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties